7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:15

«Έβαλε» γυαλιά στις οικονομίες της Δύσης ο Πούτιν – Εκτίναξη της ανάπτυξης της Ρωσίας «βλέπει» το ΔΝΤ

Τα… γυαλιά βάζει ο Πούτιν στις οικονομίες των πλούσιων δυτικών κρατών καθώς η Ρωσία προβλέπεται να επιτύχει ανάπτυξη 3,2% φέτος – παρά τον διετή πόλεμο με την Ουκρανία –  πολύ υψηλότερη από τις επιδόσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως εκτιμά, όχι κάποια κρατικά ελεγχόμενη ρωσική στατιστική υπηρεσία, αλλά το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν «παραμείνει σταθερές» και οι κρατικές δαπάνες «παρέμειναν υψηλές» συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, όπως σημειώνει το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ βλέπει για τη Ρωσία τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, για τις προηγμένες οικονομίες της Δύσης η πρόβλεψή του είναι πολύ πιο μετριοπαθής, καθώς για τις ΗΠΑ «βλέπει» ανάπτυξη  2,7% ενώ για τις άλλες χώρες της G7, εκτιμά ότι η Γερμανία θα τα πάει χειρότερα, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ το 2024 μόλις 0,2%, και έπονται στις κακές αποδόσεις των οικονομικών τους η Βρετανία (0,5%) και η Γαλλία (0,7%).

Παρά την επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του Ιανουαρίου για τη ρωσική οικονομία φέτος και εκτίμησε ότι ενώ η ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη το 2025, πλέον αναθεωρεί και μιλά για ακόμα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 1,8%. 

Οι επενδύσεις από ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις και η «στιβαρότητα στην ιδιωτική κατανάλωση» στη Ρωσία προώθησαν την ανάπτυξη παράλληλα με τις ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με την Petya Koeva Brooks, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και τον Φεβρουάριο, το BBC αποκάλυψε ότι εκατομμύρια βαρέλια καυσίμου από ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθούσαν να εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τις κυρώσεις.

Η πρόβλεψη θα είναι τρομακτική για τα δυτικά έθνη που προσπάθησαν να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της, την έχουν κάνει πιο αυτάρκη ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.

Παράλληλα, οι εξαγωγές πετρελαίου και αγαθών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα σε υψηλές τιμές, της επέτρεψαν να επιτύχει ισχυρά έσοδα, τροφοδοτώντας την «μηχανή» της ρωσικής οικονομίας.

Μεγάλη ανάπτυξη καταγράφει και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή έχουν εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του πολέμου.

Το παράδειγμα του ρωσικού φυσικού αερίου

Περισσότερο από το ένα δέκατο του ρωσικού φυσικού αερίου που έφτανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αγωγών έχει αντικατασταθεί από ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδίδεται στα λιμάνια της ΕΕ, παρά τη διακηρυγμένη προσπάθεια του μπλοκ να περιορίσει στο ελάχιστον την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. 

Αυτό διαπιστώνεται σε έρευνα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η αύξηση των παραγγελιών LNG είναι εν μέρει αποτέλεσμα των εκπτώσεων, όπως λένε πηγές του κλάδου.

Η Ρωσία έστειλε περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρωσικού LNG στα λιμάνια της ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler, μια μικρή αύξηση από το 2022 (1,3%) και αλματώδης αύξηση κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2021.

Η ιδιωτική ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek πούλησε πέρυσι στην ΕΕ φορτία σε μειωμένες τιμές, τα οποία απορρίφθηκαν από αγοραστές σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ η κρατική Gazprom αύξησε τις εξαγωγές από το νέο της project Portovaya LNG, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες παραδόσεις του αγωγού προς τα δυτικά.

Γεμάτα τα σεντούκια των Ρώσων ολιγαρχών

Δεν είναι τυχαίο ότι και ένας ακόμα… δείκτης της πορείας της ρωσικής οικονομίας, αυτός της περιουσίας των πλουσιότερων επιχειρηματιών της χώρας, δείχνει αύξηση κατά 18,293 δισ. δολάρια από την αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζεται μεταξύ άλλων με βάση το κόστος των μετοχών των εταιρειών μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο Andrey Melnichenko, συνιδρυτής των εταιρειών EuroChem και SUEK, κέρδισε 5,29 δισ. δολάρια ανεβάζοντας την περιουσία του στα 24,1 δισ. δολάρια.

Η περιουσία του βασικού μετόχου της Severstal Alexey Mordashov αυξήθηκε κατά 3,75 δισ. δολάρια στα 24,6 δισ. δολάρια. Ενώ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της NLMK Vladimir Lisin έχει κερδίσει 2,91 δισ. δολάρια, ποσό που ανεβάζει την περιουσία του σε 26,9 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!