16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 6:47

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση από την πράσινη φορολογία

Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την επερχόμενη πράσινη φορολογία, σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης για το δεύτερο παραδοτέο για τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό και την πρόοδο υλοποίησης τους έργου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, αφού όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να λύνουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργούμε άλλο».

Πρόσθεσε ότι σταθμίζονται όλα, τόσο οι επιπτώσεις όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε στο τέλος να υπάρχει αποτέλεσμα που να οδηγεί στην πράσινη μετάβαση, να συμβάλει στην βελτίωση της αντίληψης για περιβαλλοντική προστασία, να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον στην παραγωγική διαδικασία και τον βαθμό ανακούφισης των νοικοκυριών από οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος.

Εξήγησε ότι από ένα μοντέλο που τους έχει αναλυθεί, στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, το κόστος θα είναι €48 τον χρόνο, χωρίς αυτό να είναι καθορισμένο. Πρόσθεσε ότι από την παρουσίαση αυτή «διαφάνηκε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι η παρουσίαση ήταν, απόλυτα επιστημονική, με μοντέλα που κατέληγαν σε βασικά συμπεράσματα κατανοητά για όλους. Εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στην παρουσίαση, αφού όπως είπε είναι ένα θέμα που αφορά τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να μπουν κάποιοι φόροι που αφορούν την πράσινη μετάβαση. Συμπλήρωσε ότι όπως διαφάνηκε από τις παρουσιάσεις, είναι ελάχιστο το φορολογικό βάρος και θα υπάρξουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά των πολιτών και των καταναλωτών και η κουλτούρα της χώρας, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, τα προϊόντα που παράγονται και να είναι οι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε θα παραμείνει η κυπριακή οικονομία ανταγωνιστική και θα προστεθεί ευημερία στην κοινωνία όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις για το θέμα και ότι το πρόγραμμα για τη φορολογική μεταρρύθμισης ακολουθείται ακριβώς, όπως έχει σχεδιαστεί.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση από πλευράς υποδομών και υπηρεσιών, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέσα στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός  έργων που αφορούν την προετοιμασία, που διευκολύνουν και δίνουν κίνητρα. Πρόσθεσε ότι «πραγματοποιούνται πολλά έργα για την πράσινη μετάβαση».

Εξάλλου στην ομιλία του κατά τη συνάντηση για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι  στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση έγιναν πάρα πολλές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.  Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, θα είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Υπενθύμισε ότι οι βασικοί λόγοι της ανάγκης για νέα φορολογική μεταρρύθμιση είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη έγινε πριν 20 χρόνια, άρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός, τα διεθνή φορολογικά πρότυπα έχουν διαφοροποιηθεί, όπως και εισαγωγή ευρωπαϊκών οδηγιών και κανόνων στην εφαρμογή διαφόρων φορολογιών. Είπε ακόμα ότι υπάρχει η ανάγκη για πράσινη φορολογία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και να πάμε σε ένα καθαρό περιβάλλον που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Σημείωσε ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση δεν κινείται στο κενό, ούτε ψάχνει να βρει δρόμους και στόχους για την κατάληξη της».

Από την πρώτη στιγμή, συμπλήρωσε, το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε ένα πλαίσιο για να κινηθεί, χωρίς να υπάρχουν απόλυτες προθέσεις, και αυτό καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρους. Μεταξύ αυτών η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, τα κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επικέντρωση στις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από ενθάρρυνση με κίνητρα της επέκτασης της παραγωγικής βάσης, η διαφάνεια, η απλοποίηση, το χαμηλό διοικητικό κόστος και η ισόρροπη κατανομή του φορολογικού βάρους για ανακούφιση των νοικοκυριών, των χαμηλών εισοδημάτων, των πολυτέκνων και άλλων κατηγοριών πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!