28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 6:00

Υπογράφηκε η νέα σύμβαση Κύπρου – ΟΠΑΠ – Για υγιή και βιώσιμη βάση, κάνει λόγο ο ΥΠΟΙΚ

Σε μια υγιή και βιώσιμη βάση θέτει τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ, η υπογραφή της Σύμβασης, διάρκειας 15 ετών, για την παραχώρηση άδειας κατά αποκλειστικότητα για τη διοργάνωση, παροχή και διαχείριση ορισμένων τυχερών παιχνιδιών που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στην κυπριακή αγορά, τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του ΟΠΑΠ και Πρόεδρο της ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ Kamil Ziegler.

Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής της σύμβασης που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία ορίζει πως οι ελάχιστοι ετήσιοι πρόσοδοι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανέρχονται στα €20 εκατομμύρια, με την πρώτη δόση, ύψους €4,2 εκ., να έχει καταβληθεί σήμερα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η υπογραφή της σύμβασης «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον τομέα τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο, θέτοντας τη συνεργασία μας σε μια υγιή και βιώσιμη βάση και προς αμοιβαίο όφελος».

«Έχοντας ως κύριο μέλημα την προστασία του κοινού από τους κινδύνους που ενέχει ο εν λόγω τομέας, προχωρήσαμε στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου νομικού και εποπτικού πλαισίου που να συνάδει με τις απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και οικονομικοί πόροι για κοινωφελείς σκοπούς», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την εταιρεία ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ για την επαγγελματική στάση που επέδειξε, όπως είπε, «καθ’  όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στην Κύπρο» και πρόσθεσε πως ευελπιστεί στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Εξάλλου, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ εξέφρασε ικανοποίησή για την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί “μια πολύ ιστορική στιγμή για εμάς”.

Αναφέροντας ότι ο ΟΠΑΠ Κύπρου δραστηριοποιείται για 55 χρόνια στην Κύπρο, ο κ. Ziegler εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε όλο αυτό το διάστημα, η εταιρεία έδειξε ότι είναι στο πλευρό της Κύπρου και με τον κυπριακό λαό, όπως είπε, και υποσχέθηκε ότι αυτό θα συνεχιστεί.

«Θα είμαστε εκεί για να λειτουργούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας με διαφανή τρόπο, τηρώντας πάντα όλο το πλαίσιο και τους κανονισμούς» ισχύουν, πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Ziegler δεσμεύτηκε ο ΟΠΑΠ Κύπρου να στηρίξει την κυπριακή κοινωνία και να έχει μια σωστή εταιρική ευθύνη έναντι του πολίτη, κάτι που είναι και ο στόχος της εταιρείας, όπως είπε.

Τέλος, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η Κύπρος για να μπορεί η εταιρεία να δραστηριοποιείται στο νησί.

Παρούσα κατά την τελετή υπογραφής στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν και η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκου με την Αρχή να αποτελεί πλέον την εποπτική αρχή για τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Σύμβαση Παραχώρησης Άδειας, η οποία έχει άμεση ισχύ, διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Κράτος καθώς καταργείται η Διακρατική Συμφωνία και ενεργοποιείται μια νέα Σύμβαση που προβλέπει την ετήσια καταβολή στη Δημοκρατία τέλους άδειας, ανάλογα με τις ετήσιες επιδόσεις των παιχνιδιών που παρέχονται από την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Η πρώτη δόση, ύψους €4,2 εκ., καταβλήθηκε σήμερα, ενώ όλες οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβάλλονται στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η καταβολή φόρου ύψους 22,5% επί του μεικτού κέρδους από τη διεξαγωγή των ορισμένων τυχερών παιχνιδιών για κάθε λογιστική περίοδο, καθώς και χορηγίες ύψους 5% επί του μεικτού κέρδους για δραστηριότητες στη Δημοκρατία αθλητικού, κοινωνικού και κοινωφελούς ενδιαφέροντος.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης Άδειας ευθυγραμμίζεται με τους διαχρονικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτοί ορίζονται στον περί των Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμο, του 2018.

Προσθέτει πως σε αυτούς περιλαμβάνονται, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, η πάταξη του παράνομου τζόγου και η προώθηση του υπεύθυνου παιχνιδιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969 και επί σειρά ετών, η ΟΠΑΠ Κύπρου παρέχει παιχνίδια που έχουν καθιερωθεί ως κορυφαίες επιλογές των Κυπρίων πελατών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΤΖΟΚΕΡ, το ΛΟΤΤΟ, το ΠΡΟΤΟ, το ΚΙΝΟ, το SUPER 3, το EXTRA 5, το ΠΡΟΠΟ και το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ.

Αναφέρεται ότι στην «καρδιά» των δραστηριοτήτων της ΟΠΑΠ Κύπρου βρίσκεται το δίκτυο των πρακτορείων της, το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 200 καταστήματα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα στη χώρα. Επίσης, η εταιρεία ακολουθεί τις ολοκληρωμένες πολιτικές του ομίλου ΟΠΑΠ για το Υπεύθυνο Παιχνίδι, κατέχοντας ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας, προσφέροντας απτή αξία στους εταίρους της.

Αναφέροντας ότι «η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει αφήσει το στίγμα της στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων», το ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι αυτές εκτείνονται από τη δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού μαστογραφίας έως την παροχή στήριξης σε δράσεις θεραπείας και ενημέρωσης για τον καρκίνο μαζί με τον οργανισμό Europa Donna, καθώς και από την έμπρακτη βοήθεια προς το ΓεΣΥ έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού έως τη στήριξη κορυφαίων φορέων, όπως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο αντικαρκινικός οργανισμός ΠΑΣΥΚΑΦ, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, μεταξύ άλλων.

Αναφέρει επίσης ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει βαθιά σύνδεση με τον κυπριακό Αθλητισμό, αποτελώντας διαχρονικό αιμοδότη του. Μέσω θεσμικών συνεργασιών με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και με τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών, η εταιρεία στέκεται στο πλευρό του αθλητισμού, από τις υποδομές έως τα εθνικά πρωταθλήματα και την Ολυμπιακή Ομάδα της Κύπρου.

Στον Πολιτισμό, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η ΟΠΑΠ Κύπρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και σειρά πολιτιστικών οργανισμών, συμβάλλει με την υποστήριξή της, στοχεύοντας στην προστασία και στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και στη στήριξη της ανάπτυξης του πολιτιστικού τομέα.

Τέλος, στην Παιδεία, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, η εταιρεία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς όφελος της νέας γενιάς της Κύπρου – του πολυτιμότερου κεφαλαίου της χώρας.

Στον τομέα αυτό, προσθέτει, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η παροχή δωρεάν γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές της υπαίθρου, κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία μουσικών και αθλητικών σχολείων, ενισχύει ειδικά σχολεία και υποστηρίζει καινοτόμα προγράμματα που έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τους νέους, με έμφαση στους τομείς των επιστημών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!