21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 0:57

Τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ευρώ παρουσίασε η ΚΤΚ

Η ευρεία αποδοχή του ψηψιακού ευρώ σε όλη την ΕΕ, η ασφάλεια που προσφέρει στον ψηλότερο βαθμό, η ευκολία στη χρήση και η διασφάλιση της ιδιωτικότητας του χρήστη είναι μερικά από τα οφέλη που παρουσίασε την Τρίτη σε διάσκεψη Τύπου η Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με το, υπό σχεδιασμό ακόμα, ψηφιακό ευρώ, το οποίο δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά και τις υφιστάμενες επιλογές ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά να προσθέσει ακόμα μία επιλογή.

Στον χαιρετισμό του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, επεσήμανε πως το Ευρωσύστημα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ, όπως πράττουν σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά το παγκόσμιο. Ο Διοικητής υπογράμμισε ότι ένα ισχυρό ευρώ στηρίζει την αυτονομία της ΕΕ προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι ενώ το Ευρωσύστημα προετοιμάζεται για το μέλλον του ευρώ, η ευημερία των πολιτών παραμένει ο απώτερος σκοπός.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Πρόεδρος του ‘High-Level Task Force on the Digital Euro’, εξηγώντας πιθανές χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στην κυπριακή οικονομία, ανέφερε ότι «η Κύπρος προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας σας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους. Και η πραγματοποίηση πληρωμών είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μας, ακόμη και όταν είμαστε σε διακοπές. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι τουρίστες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν με μετρητά εξαρτώνται πλήρως από μη ευρωπαϊκά μέσα πληρωμής για συναλλαγές με κυπριακά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί και για άλλες υπηρεσίες. Αυτή η απουσία εναλλακτικών λύσεων αναγκάζει τους εγχώριους εμπόρους να δέχονται αυτές τις μη ευρωπαϊκές επιλογές πληρωμών, ενώ λόγω της επακόλουθης έλλειψης ανταγωνισμού αυξάνονται τα κόστη που επωμίζονται οι έμποροι».

Για το λόγο αυτό, είπε, το Ευρωσύστημα διεξάγει εργασίες για το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα προσφέρει στους καταναλωτές μία επιπρόσθετη επιλογή πληρωμής, η οποία θα συμπληρώνει τα μετρητά.

Την παρουσίαση του ψηφιακού ευρώ έκανε ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Τραπεζικών Εργασιών της ΚΤΚ, Στέλιος Γιωργάκης, ο οποίος επεξήγησε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί το ψηφιακό ευρώ αποτελεί βασικό πυλώνα για πραγματικά ευρωπαϊκές, καινοτόμες, άμεσες και απρόσκοπτες λιανικές πληρωμές.

Ο κ. Γιωργάκης διασαφήνισε ότι το Ευρωσύστημα διεξάγει προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε να είναι σε θέση να εκδώσει το ψηφιακό ευρώ, εάν και όποτε κριθεί αυτό αναγκαίο και νοουμένου ότι θα έχει ήδη οριστικοποιηθεί το πακέτο των νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αφενός θα θεσπίσει και θα ρυθμίζει το ψηφιακό ευρώ εάν αυτό εκδοθεί, και αφετέρου θα διατηρήσει τη φυσική μορφή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων σε ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γιωργάκης, το ψηφιακό ευρώ θα είναι η φυσική εξέλιξη του νομίσματός μας στον ψηφιοποιημένο κόσμο, συνδυάζοντας τα οφέλη των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής με τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μετρητών.

“Εξετάζουμε πώς θα γινόταν το νόμισμα μας ψηφιακό. Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες επιθυμούν  να πληρώνουν αλλάζει και είναι σημαντικό το νόμισμα μας να εξελίσσεται παράλληλα”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε, δεν θα αντικαθιστούσε, τα μετρητά.

Επιπλέον, είπε ότι το ψηφιακό ευρώ, αν εκδοθεί, θα είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα προσέφερε κάτι πρωτόγνωρο: ένα πραγματικά ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, θα διέπεται από καθεστώς νόμιμου χρήματος, θα προσφέρει την υψηλότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Τόνισε ότι “ό,τι και να γίνει, το ευρώ θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστο χρήμα. Είτε σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή, ένα ευρώ θα είναι πάντα ευρώ”.

Αναφορικά με το πώς αναμένεται να επηρεάσει το ψηφιακό ευρώ τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ο κ. Γιωργάκης σημείωσε ότι το Ευρωσύστημα δεν θα αλλάξει τη σχέση που έχει σήμερα ο πελάτης με τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών: οι τράπεζες, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται υπό εποπτεία θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους μία επιπρόσθετη επιλογή πληρωμής.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε ότι αποκτούσαν άμεση πρόσβαση σε κεφάλαια που θα εισπράττουν μέσω του ψηφιακού ευρώ, ενώ σήμερα μπορεί να θέλουν 2-3 εργάσιμες μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ θα βρίσκονται και σε καλύτερη θέση για να διαπραγματεύονται χαμηλότερα τέλη σε σχέση με τα υφιστάμενα τέλη ηλεκτρονικών πληρωμών που επωμίζονται.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι το ψηφιακό ευρώ σχεδιάζεται ώστε να είναι συμβατό με όλες τις υφιστάμενες συσκευές, ενώ ενσωματώνει πληθώρα τεχνολογιών, προκειμένου να συνδέεται, όχι μόνο με το διαδίκτυο, αλλά και με τεχνολογίες τύπου NFC και QR code, που θα επιτρέπουν την απευθείας πληρωμή μεταξύ χρηστών, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τόνισε ότι η ΕΚΤ δίνει μεγάλη σημασία στην ψηφιακή χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση, σημειώνοντας ότι όλοι, ακόμη και όσοι έχουν περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες, θα μπορούν να πληρώνουν με το ψηφιακό ευρώ.

Τέλος, ο κ. Γιωργάκη υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας και ανθεκτικότητας της Ευρώπης, με τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, καθώς, σε περίπτωση έκδοσης, οι πολίτες της ευρωζώνης θα έχουν μια επιπρόσθετη επιλογή, πέραν των επιλογών του ιδιωτικού τομέα, που μπορεί να επηρεάζονται από κυρώσεις. Σημείωσε ότι στην Κύπρο και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης σήμερα, οι κάρτες που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα πιθανής εφαρμογής του, είπε ότι από τον Νοέμβριο του 2023 έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση για το ψηφιακό ευρώ, η προπαρασκευαστική, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο 2025 θα ξεκινήσει η επόμενη φάση, η προετοιμασία για πιθανή μελλοντική έκδοση και διάθεση του ψηφιακού ευρώ και η διαμόρφωση των περιπτώσεων εφαρμογής του. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική διαδικασία τρέχει παράλληλα, ενώ το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει να εκδώσει ψηφιακό ευρώ μόνο μετά την έκδοση της νομοθετικής πράξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!