34.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Ιούλιος 2024 | 16:23

Στο Eurogroup και ECOFIN ο Υπουργός Οικονομικών

Αναχωρεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, για το Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 20-21 Ιουνίου 2024, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί και με την νέα Πρόεδρο της ΕΤΕπ Nadia Calviño με θέμα τη λειτουργία τοπικού γραφείου της τράπεζας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής.

Κύριο θέμα της Συνόδου είναι, η διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη Ιουνίου 2024. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί καλούνται να εγκρίνουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής.

Την Πέμπτη 20 Ιούνιου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός θα συμμετάσχει στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Όπως αναφέρεται, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις αρχικά σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ζώνη του Ευρώ με εκπροσώπους του ΔΝΤ, και εν συνεχεία για το διεθνή ρόλο του ευρώ εν μέσω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξάλλου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων (ECOFIN), οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν με ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή» που αποβλέπει  στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με Εαρινή Δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρώπη.

Επίσης, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ο κ. Κεραυνός, θα συμμετάσχει και στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Τράπεζας, Nadia Calviño.

Αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Υπουργού με την Προέδρο της EIB θα είναι, η λειτουργία τοπικού γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της Τράπεζας με τους διάφορους τοπικούς φορείς και εταίρους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του παρά τις επικρίσεις και ανησυχίες

Ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε για μία ακόμη φορά τις εικασίες περί αποχώρησής του από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε προεκλογική...

American Airlines: Καμπίνα αεροσκάφους γέμισε καπνό – Οι επιβάτες το εγκατέλειψαν με τις τσουλήθρες

Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες πτήσης της American Airlines, όταν η καμπίνα του αεροσκάφους γέμισε καπνό από έναν φορητό υπολογιστή μέσα σε τσάντα. Το περιστατικό σημειώθηκε...

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

Μια ακόμη σοκαριστική γυναικοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Ιουλίου στην Αμφιλοχία, με τον δράστη στη συνέχεια να αυτοκτονεί. Ο 42χρονος δράστης, σύμφωνα με...

Σύλληψη 48χρονου για την υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»

Στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 48 ετών προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»...

Αισιόδοξος για θετικά νέα πριν το τέλος του έτους για το κυπριακό ο Χριστοδουλίδης

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα και πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για...

Γκουτέρες προς Μητσοτάκη: Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που έλαβε χώρα στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!