34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:09

Στουρνάρας: Λογικές δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δύο ακόμη φέτος θεωρούνται σωστές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννη Στουρνάρα.

“Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

“Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε, ακόμη και αν έχουμε άλλες δύο μειώσεις φέτος”.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο. Ωστόσο, υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια μέσα στην ανακοίνωση της Eurostat την Τρίτη: Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές δεν κατάφεραν να μειωθούν και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ “δεν πρέπει να υπερερμηνεύσει” τα στοιχεία για τις υπηρεσίες.

“Ναι, είναι πάνω από το 2% – αλλά τα μεταποιητικά αγαθά είναι κάτω από το 2%”, δήλωσε την Τετάρτη στη Σίντρα της Πορτογαλίας. “Και αν αφαιρέσουμε τις επιδράσεις της βάσης, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό”.

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο λάθος στον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε. “Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Αν δεν τηρούν τους κανόνες, αυτό προσκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω αυτό”.

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει δει τίποτα που να δικαιολογεί την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το Transmission Protection Instrument (ΤΡΙ) – ένα εργαλείο για την εξομάλυνση των αγορών σε περίπτωση αδικαιολόγητων και έντονων διακυμάνσεων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ είναι “προσεκτική” στην αγορά ομολόγων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές στη Γαλλία.

“Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αγορές έχουν ένα ρόλο να παίξουν και δεν θα καταστρέψουμε αυτόν τον ρόλο”, δήλωσε ο Στουρνάρας. “Ακόμη και αν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το TPI κάποια στιγμή στο μέλλον, θα τηρήσουμε σίγουρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες – δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βασιλικό: Επίσημο διαζύγιο CMC-ΕΤΥΦΑ – Βολές από την κινεζική κοινοπραξία

Την επίσημη αποχώρησή της από τη σύμβαση για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η κινεζική κοινοπραξία...

Παραιτείται από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με κείμενο που δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου στα μέσα...

ΥΠΕΣ: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να βρει μια εναλλακτική λύση για το θέμα των εγκλωβισμένων...

Ερυθρός Σταυρός: Σε “σημείο κατάρρευσης” οι υγειονομικές δομές στη Γάζα

Όλες οι υγειονομικές δομές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν φτάσει «σε σημείο κατάρρευσης» λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών που προκαλούν μεγάλο αριθμό...

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία από ωρομίσθιους στα νοσοκομεία

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, που είχαν εξαγγείλει για τις 23 Ιουλίουοι συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ ύστερα από τις...

LIVE: Η ώρα της κρίσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Eυθεία επίθεση στον Όρμπαν

Στον απόηχο της απόφασης-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ρίχνει σκιά στη διαδικασία επανεκλογής της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!