Το κόστος του βασικού συστατικού της σοκολάτας, των κόκκων του κακάο, μπορεί να έχει περιθώρια να αυξηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια για κάμψη της ζήτησης.
Οι ανησυχίες για την προσφορά του κακάο στη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονται περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής, οδήγησαν την αγορά υψηλότερα τους τελευταίους μήνες.
Στη Νέα Υόρκη, σημείο αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο, η τιμή διαμορφώθηκε στα 6.549 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Τετάρτη. Τα futures τα οποία ξεπέρασαν τα 6.000 δολάρια για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 57% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.
Παραδόξως, η ιστορική άνοδος των τιμών δεν έχει ακόμη βάλει εμπόδια στην παγκόσμια ζήτηση, τουλάχιστον για την ώρα.
«Συνήθως, όταν έχετε οποιοδήποτε είδος γεωργικού προϊόντος, θα περιμένατε να δείτε κάποια μείωση της ζήτησης όταν έχετε αυτές τις αστρονομικά υψηλές τιμές — αλλά δεν το βλέπουμε στο κακάο», δήλωσε στο CNBC ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.
«Θα μπορούσατε να πείτε ότι ένας από τους λόγους που είδαμε το κακάο να διατηρείται αρκετά καλά όσον αφορά τη ζήτηση είναι ότι είναι αναμφισβήτητα μια “καταναγκαστική” αγορά για τους καταναλωτές, επομένως δεν το βλέπουμε πραγματικά να έχει την ίδια δυναμική ζήτησης με πολλά άλλα εμπορεύματα», πρόσθεσε.
Ο Joules της Rabobank δήλωσε ότι περίμενε να δει κάποια μείωση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα εικόνα προσφοράς και ζήτησης είναι «πολύ, πολύ σφιχτή».
Η αμερικανική σοκολατοποιία Hershey, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο, εξέδωσε προειδοποίηση κερδών τον περασμένο μήνα σχετικά με την άνοδο των τιμών του κακάο. Ο κατασκευαστής των Reese’s Peanut Butter Cups με ανακοίνωσή του στις 8 Φεβρουαρίου, εκτίμησε ότι οι τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος.
Πόσο υψηλότερα μπορούν να ανέβουν οι τιμές του κακάο;
«Το βασικό ερώτημα, και επίσης το πιο δύσκολο, είναι πόσο υψηλότερα μπορούν να ανέβουν οι τιμές του κακάο», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.
«Πρέπει να φτάσουν σε επίπεδα όπου αρχίζουμε να βλέπουμε σημαντική καταστροφή της ζήτησης. Βλέπουμε ήδη μερικά από αυτά, αλλά σαφώς όχι αρκετά για να επαναφέρουμε την αγορά σε ισορροπία και να χαλαρώσουμε τις ανησυχίες σχετικά με τη στενότητα».
Ο Πάτερσον είπε ότι η προσφορά κακάο από τη Δυτική Αφρική παραμένει η «μεγάλη ανησυχία» μεταξύ των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ακτή Ελεφαντοστού εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 44% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ η Γκάνα κατέχει μερίδιο περίπου 14% της παραγωγής, σημείωσε.
«Πέρυσι, οι πιο έντονες από τις συνηθισμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα είχε στην καλλιέργεια, με αυξανόμενα κρούσματα ασθένειας του μαύρου λοβού. Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν επίσης σε προβλήματα σχετικά με την παράδοση κακάο στα λιμάνια», είπε ο Πάτερσον.
«Φέτος, οι ξηρότερες καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι του Χάρματταν προκαλούν μόνο περαιτέρω ανησυχίες για το πώς εξελίσσεται η τρέχουσα καλλιέργεια».
Η ξηρασία που σχετίζεται με το καιρικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και σε μέρη της Αφρικής τροφοδότησε ένα ράλι τιμών για μαλακά προϊόντα όπως το κακάο, η ζάχαρη και ο καφές, τους τελευταίους μήνες.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον ανατολικό Ειρηνικό αυξάνονται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αυτή ωστόσο η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες καταιγίδες και ξηρασίες.
Πηγή: ΟΤ