16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 2:58

Πρόεδρος: Οριστικά προχωρούμε στη σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για παρόχους διοικητικών υπηρεσιών

Την αποφασιστικότητά της Κυβέρνησής του να προχωρήσει στην σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για παρόχους διοικητικών υπηρεσιών, παρά τις αντιδράσεις, τόνισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας εκ νέου πως «η φήμη και η αξιοπιστία της χώρας είναι υπεράνω όλων».

Μιλώντας από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρο για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, είπε πως στην Κύπρο βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας κλιμάκιο του αμερικανικού FBI, προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητα των κυπριακών αρχών στον εντοπισμό, έρευνα και δίωξη υποθέσεων που διερευνώνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την προσήλωσή της Κυβέρνησης στο τρίπτυχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συνεχών μεταρρυθμίσεων.

«Κινούμαστε, δηλαδή» είπε, «στη βάση της γενικότερης αρχής της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, η οποία έχει εξασφαλίσει ήδη την αναβάθμιση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης και μακροοικονομικές επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε «τη σαφή πολιτική δέσμευσή μας, η οποία μετατρέπεται σε συγκεκριμένη και συστηματική προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση της φήμης και αξιοπιστίας της χώρας μας, ως μιας δικαιοδοσίας που συμμορφώνεται πλήρως και αποτελεσματικά με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις κυρώσεις».

Αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν από το 2013, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι όπως φαίνεται και από την πρόοδο που καταγράφεται στις αντίστοιχες εκθέσεις της MONEYVAL μέσα από τη στενή συνεργασία με έμπειρες διεθνείς αρχές, καθώς επίσης και άλλες πρωτοβουλίες έγιναν σημαντικά βήματα.

«Για τη δική μας διακυβέρνηση, η φήμη και αξιοπιστία της χώρας μας είναι υπεράνω όλων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης την κάθοδο κλιμακίου του FBI, που είναι ήδη στην Κύπρο από τις αρχές της εβδομάδας, «για ενίσχυση της δυνατότητας των κυπριακών αρχών στον εντοπισμό, στην έρευνα και στη δίωξη υποθέσεων, που σχετίζονται με οικονομικά αδικήματα στη χώρα μας, ειδικότερα υποθέσεις που διερευνώνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Όπως είπε, στο ίδιο πλαίσιο και παρά τις όποιες αντιδράσεις, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, είμαστε εδώ ως εκτελεστική εξουσία να συζητήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους, προχωρούμε με την ίδρυση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων αλλά και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, αναμένεται σύντομα η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο Οδικού Χάρτη για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.

«Ο Οργανισμός, μέσω χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων, θα χρηματοδοτεί γενικές ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης επενδύσεις για την απαραίτητη ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!