28.9 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 18:28

Προσωρινό stop στις αυξήσεις επιτοκίων βάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας βάζει προσωρινό στοπ στις αυξήσεις επιτοκίων, σημειώνοντας πως έχει την πολυτέλεια να αφιερώνει χρόνο στην εξέταση των οικονομικών εξελίξεων στην αγορά και στο εξωτερικό κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της, Καζούο Ουέντα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Ο Ουέντα επανέλαβε ότι η BOJ θα αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί προς τον στόχο του 2%, όπως προβλέπεται, ένδειξη ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της να αυξήσει σταδιακά το κόστος δανεισμού από τα ακόμη σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Ωστόσο, προειδοποίησε για τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προοπτικές, όπως οι ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές και η αβεβαιότητα σχετικά με το αν η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιτύχει μια ήπια προσγείωση.

Πώς θα ασκήσει νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας

«Πρέπει να ασκούμε την πολιτική εγκαίρως και με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς να έχουμε κατά νου κάποιο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες αβεβαιότητες», δήλωσε ο Ουέντα σε ομιλία του προς επιχειρηματίες στην πόλη Οσάκα.

Οι «μονόπλευρες πτώσεις» του γεν έχουν αντιστραφεί από τον Αύγουστο και μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρβασης του πληθωρισμού, μετριάζοντας τον ρυθμό αύξησης των τιμών των εισαγωγών, δήλωσε ο Ουέντα.

«Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τις κινήσεις της αγοράς και τις υπερπόντιες οικονομικές εξελίξεις πίσω από αυτές κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Έχουμε την πολυτέλεια να ξοδέψουμε χρόνο για να το κάνουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Καταναλωτικές δαπάνες

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι καταναλωτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σε νέες αγορές ενόψει του κύματος ανατιμήσεων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τη διάμεση πρόβλεψη της αγοράς για αύξηση της τάξης του 1,2%, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία. Σε εποχικά προσαρμοσμένη και μηνιαία βάση, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7% έναντι εκτιμώμενης πτώσης 0,2%.

«Υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα οι καταναλωτικές δαπάνες να είναι και πάλι αρνητικές τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Τακέσι Μινάμι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin, προσθέτοντας ότι τα νοικοκυριά φαίνεται να είναι επιφυλακτικά σχετικά με τους μισθούς και τα εισοδήματά τους το επόμενο έτος.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μαθητές παίζουν με τα κινητά, ενώ επιδίδονται σε ηλεκτρονικό τζόγο στα διαλείμματα

Τη θέση του Υπουργείου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, για απαγόρευση των κινητών και εν ώρα διαλείμματος, στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης,...

Κτηματολόγιο: Πέραν των 8.500 διαφιλονικούμενα ακίνητα και 91.200 αδήλωτα στα κατεχόμενα

Χιλιάδες ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές και τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 2% του συνόλου των περιουσιών, εξακολουθούν να είναι διαφιλονικούμενα, δηλαδή διεκδικούνται...

Χεζμπολάχ: Προειδοποίηση για φυλλάδια του Ισραήλ με «επικίνδυνο barcode» – Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

«Το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια που έχουν έναν «πολύ επικίνδυνο» barcode, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα», ανακοίνωσε  το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ  προειδοποιώντας πως η σάρωση του κωδικού από...

Καταθέσεις μαρτύρων στην ακρόαση στο Εκλογοδικείο ένστασης Κ. Κωνσταντίνου

Mε την κατάθεση και αντεξέταση μαρτύρων του αιτητή Κώστα Κωνσταντίνου συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον του Εκλογοδικείου Πάφου η ακρόαση της ένστασης που κατέθεσε κατά...

Κουμής: Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση των παραλιών

Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση των παραλιών, με δικαιούχους τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριέλαβε το Υφυπουργείο...

Ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Φιλελευθέρων

Μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα που σημείωσε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) στις εκλογές του κρατιδίου του Βραδεμβούργου την Κυριακή, στις οποίες έλαβε ποσοστό μόλις 0,8%,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!