«Συναγερμό» σήμανε στην ΕΚΤ από τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Η απροσδόκητη αύξηση του δείκτη στα επίπεδα του 2,6%, πάνω και από τις προβλέψεις των αναλυτών δημιουργούν νέα δεδομένα σχετικά με την απόφαση μείωσης των ευρώ-επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα στοιχεία του πληθωρισμού προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΕΚΤ καθώς παίζουν καταλυτικό ρόλο στην λήψη των αποφάσεων για την νομισματική πολιτική. Υπενθυμίζεται πως η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο έκανε λόγο για 2,5%.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed
Ένας δεύτερος παράγοντας που θα μετρήσει στην απόφαση της ΕΚΤ είναι οι επιλογές της Fed, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγες ώρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, τις οποίες θεωρούν πως είναι ο τομέας που «κινδυνεύει» περισσότερο από την αύξηση των μισθών.
«Οι αποκλίσεις μπορεί τελικά να αποδειχθούν εφάπαξ, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι πιο συστηματικές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel. «Γι’ αυτό, επί του παρόντος, εξετάζουμε τόσο προσεκτικά τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, επειδή ήταν αρκετές φορές υψηλότερος από το αναμενόμενο τελευταία».
Τι περιμένουν επενδυτές και αγορές
Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που σύμφωνα με το Bloomberg αγορές και επενδυτές περιμένουν νέα μείωση των ευρώ-επιτοκίων κατά 0,25% μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και κατά 57 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός σημείωσε αναπάντεχη άνοδο στην Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας, ενώ ανοδικά κινήθηκε και σε Γαλλία και Ισπανία. Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση.
Η πορεία του ΑΕΠ
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει πλέον ξεπεράσει τον στόχο του 2% κάθε μήνα από τα μέσα του 2021, απογοητεύοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μετά από μια αρχική επιβράδυνση που ουσιαστικά σταμάτησε και μετέτρεψε το έργο τους σε πιο μακροπρόθεσμη καθυστέρηση.
Η αύξηση του πληθωρισμού έρχεται επίσης με φόντο τα στοιχεία για την πενιχρή ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικά 24ώρα.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία είχαν και οι δύο καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις και η Ιταλία επιβραδύνθηκε ελαφρά.
Πηγή: OT