34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:45

Οι επενδύσεις της ΕΤΕπ βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο – Θα στηρίξει έργα στην Κύπρο

Οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν τις ρίζες τους σε τοπικό επίπεδο και μεταμορφώνουν τις τοπικές κοινωνίες βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο, κάτι που συμβαίνει και στην Κύπρο, τόνισε η πρόεδρος του οργανισμού Νάντια Καλβίνο, στην πρώτη δήλωσή της με την ευκαιρία της επίσημης ανακοίνωσης του ανοίγματος γραφείου της τράπεζας στην Κύπρο.

Στόχος της ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΤΕπ στην Κύπρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, είναι η διευκόλυνση της στήριξης έργων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και της συνεργασίας με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις.

Η λειτουργία του νέου γραφείου υπήρξε το αντικείμενο συνάντησης της κ. Καλβίνο με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή, στο περιθώριο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, καθώς και του Συμβουλίου των Διοικητών της ΕΤΕπ όπου συμμετέχουν Υπουργοί από τα 27 κράτη μέλη.

«Ανυπομονώ να εγκαινιάσω το νέο γραφείο αργότερα εντός του έτους για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την άριστη συνεργασία μας με τις τοπικές αρχές και να ενισχύσουμε περεταίρω τη συνεργασία μας με τις επιχειρήσεις», δήλωσε η κ. Καλβίνο.

«Οι επενδύσεις μας έχουν τις ρίζες τους σε τοπικό επίπεδο και έχουν μετασχηματιστικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες όλων των χωρών της ΕΕ, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», πρόσθεσε η πρόεδρος του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Μεταξύ των επενδύσεων που έγιναν πρόσφατα από την ΕΤΕπ στην Κύπρο περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση για την επεξεργασία λυμάτων ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, καθώς και η σημαντική δέσμευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη στήριξη του πρώτου ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου της χώρας που ιδρύθηκε με κρατική στήριξη.

Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που επωφελείται περισσότερο από χρηματοδοτήσεις μέσω της ΕΤΕπ σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Από το 1981 η Κύπρος έχει λάβει συνολικά στήριξη 5,5 δισ. ευρώ για συνολικά 82 έργα για δημιουργία σημαντικών υποδομών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων. Το 2023 υπογράφηκαν νέες συμφωνίες ύψους 257 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και της Κύπρου.

Τα εγκαίνια του νέου γραφείου στη Λευκωσία, που θα αποτελέσει μέρος του δικτύου εξωτερικών γραφείων του οργανισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένονται να πραγματοποιηθούν εντός του 2024.

Το νέο γραφείο θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των τοπικών εταίρων, των επιχειρήσεων και των φορέων του δημόσιου τομέα, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τις επενδύσεις και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την Κύπρο, καθώς το γραφείο θα προσφέρει επί τόπου άμεση στήριξη στην οικονομία μας μέσω του προσωπικού της ΕΤΕπ, ενώ εμείς θα ωφεληθούμε από την τεχνική και συμβουλευτική εμπειρογνωμοσύνη για την προετοιμασία και την εκτέλεση των έργων», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

«Η ΕΤΕπ αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες έναν από τους πιο αξιόπιστους επενδυτές στην Κύπρο, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα σε κάθε τομέα της οικονομίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κυριάκος Κακουρής.

«Ως ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ από την Κύπρο, χαίρομαι που βλέπω την τοπική παρουσία της Τράπεζας της ΕΕ να επεκτείνεται στη χώρα, καθώς το νέο γραφείο επιβεβαιώνει τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει να τονώσουμε την κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

screen-eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πτωτικά κινείται το ΧΑΚ την Πέμπτη

Ζημιές παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 162,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,59%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κατέγραφε...

Η Πετρολίνα τριπλά βραβευμένη για την διαχρονική και έμπρακτη στήριξή της στην κυπριακή κοινωνία

Με το Χρυσό Βραβείο για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού Petrolina Community και Petrolina Kids Community, με Αργυρό για τις Δράσεις προς την Κυπριακή Κοινωνία και...

Α.Δημητρίου: Το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοθεματικά

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν στηρίζει απλά την Κύπρο, στηρίζει τη νομιμότητα δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα...

Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής

Επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή πραγματοποιεί από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Ιουλίου ο...

Το Δ.Σ. Πάφου ανακαλεί τον τίτλο Επίτιμου Δημότη στον Μενέντεζ μετά την ενοχή του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ανακάλεσε την απόφαση για απονομή στον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου και του Χρυσού Κλειδιού...

Νέα υποχώρηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο

Νέα ετήσια μείωση, την εντέκατη συνεχόμενη από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσίασε ο Δείκτης Κατασκευαστικών Υλικών τον Ιούνιο, με τη μείωση να ωθείται κυρίως από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!