27.8 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 15:24

Με επιτόκια Ισπανίας δανείζεται πλέον το Παρίσι

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει συγκλίνει με το αντίστοιχο της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα του Παρισιού να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας κινήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την Ισπανία από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στο 2,95% και 2,96% αντίστοιχα, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, το χάσμα μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού 10ετούς τίτλου —που θεωρείται βαρόμετρο για τον κίνδυνο διατήρησης του χρέους της Γαλλίας— έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων. Τη Δευτέρα αυξήθηκε στις 0,79 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,71 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το αυξανόμενο ασφάλιστρο για τη διατήρηση του γαλλικού χρέους ήρθε καθώς η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα καθυστέρηση στην υποβολή των σχεδίων της για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Τα γαλλικά spreads βρίσκονται υπό πίεση καθώς γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον στην καλύτερη περίπτωση και κίνδυνο κατάρρευσης στη χειρότερη», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay.

Οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο δύσπιστοι ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές που ζητά η ΕΕ, επισημαίνουν οι Financial Τimes.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει τα ελλείμματα κάτω από το 3% και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γαλλίας ήταν 111% του ΑΕΠ στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ενώ το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 5,6% το 2024.

«Θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να το επιβάλει αυτό… που μας αφήνει αυτό; Αφήνει τους επενδυτές να πρέπει να επιβάλουν κάποια λιτότητα στις γαλλικές αγορές. Αυτή είναι η ανησυχία», δήλωσε ο Kevin Thozet, μέλος της επενδυτικής επιτροπής στη γαλλική εταιρεία Carmignac.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι ο Μπαρνιέ μπορεί να μην καταφέρει να ξεπεράσει πιθανή πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες.

Το χάσμα μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού κόστους δανεισμού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Ιουνίου, πριν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας μήνες πολιτικής αστάθειας καθώς η χώρα παλεύει με την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τη Γαλλία σε αυτό που αποκαλεί τη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», η οποία θέτει επιπλέον έλεγχο στα σχέδια δαπανών του Μπαρνιέ και της νέας κυβέρνησής του.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής για την Κύπρο

Τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής για την Κύπρο ανέλυσε σε άρθρο του στο nomisma ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς. Ο κ. Φουρλάς εξηγεί ότι...

Πρώτη και τελευταία φορά μη μετακίνηση φιλάθλων, δηλώνει ο ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ θα σεβαστεί την απόφαση για μη μετακίνηση των φιλάθλων του για πρώτη και τελευταία φορά, αναφέρει επίσημα η ομάδα σχολιάζοντας την απόφαση της...

Σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του πραγματοποίησε την Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης...

Πτωτικά κινείται την Τρίτη το ΧΑΚ

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:53) να βρίσκεται στις 189 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσιες ζημιές 0,40%. Ο Δείκτης FTSE/CYSE 20...

Η Cyprus Airways Παρουσιάζει Ασύγκριτα Ναύλα για Business Class από €150

Η Cyprus Airways, η κορυφαία εθνική αεροπορική εταιρεία της Κύπρου, είναι ενθουσιασμένη να ανακοινώσει μια αποκλειστική ευκαιρία για τους ταξιδιώτες να απολαύσουν την πολυτέλεια...

Παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε το «Δημητρούι» ο 42χρονος Σύρος

Εξελίξεις προέκυψαν σχετικά με την εγκληματική ενέδρα που στήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 23 Απριλίου, στον δρόμο Παλαιχωρίου - Ανθούπολης, ενάντια του Δημήτρη Ανδρονίκου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!