27.8 C
Nicosia
Κυριακή 14 Ιούλιος 2024 | 11:14

Λέιν -ΕΚΤ: Στις «καλένδες» τα ευρωεπιτόκια

Πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας το 2025, εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν,σε συνέντευξή του στο Reuters NEXT Newsmake. Ωστόσο αν και δεν σχολίασε τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην επόμενη συνεδρίαση της. Καθώς όλοι οι αξιωματούχοι εμμένουν στην προσέγγιση οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται η τοποθέτηση του οικονομολόγου κλείνει την πόρτα σε μια ακόμα μείωση του κόστους δανεισμού στην συνεδρίαση του Ιουλίου.

Στις 6 Ιουνίου, η ΕΚΤ αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2024 και το επόμενο έτος, παρόλο που μείωσε τα επιτόκια, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Στο 2% ο πληθωρισμός το 2025

Ο Λέιν υποστήριξε ότι υπάρχει «αρκετή εμπιστοσύνη» στην ΕΚΤ σχετικά με την πτώση του πληθωρισμού στο 2% στα τέλη του επόμενου έτους. «Υπάρχει πολλή, αρκετή εμπιστοσύνη για τον προορισμό το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο στελέχη της αγοράς έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ακολουθήσουν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κυρίως μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος  υποστήριξε ότι μεμονωμένα σημεία των στοιχείων μπορεί να είναι «θορυβώδη», αλλά παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται τον πληθωρισμό σε ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών για να χαλαρώσει φέτος. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου πρέπει να δούμε τη δυναμική να μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 5,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιταχυνόμενο από 3,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Ο Λέιν είπε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις μισθών, αν και ισχυρές, δεν αποτελούν από μόνες τους λόγο ανησυχίας, διότι συνεπάγονται χαμηλότερη αύξηση των μισθών τα επόμενα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος από την ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο που πληρώνει στις τραπεζικές καταθέσεις μία ή, πιο πιθανό, δύο φορές μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, ακολουθούμενο από μία ή δύο περαιτέρω μειώσεις το επόμενο έτος.

Ο οικονομολόγος δεν σχολίασε το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αλλά τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Σημείωσε ότι ενώ η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται, τα επιτόκια εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το επίπεδο που δεν βάζει πλέον φρένο στη δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα, υποστήριξε ότι ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχει συμβεί το μέγιστο αποτέλεσμα στη δυναμική του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά. «Ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος των αποφάσεων νομισματικής μας πολιτικής θα συνεχίσει να μειώνει τον πληθωρισμό και το επόμενο έτος».

Καμία παρέμβαση της ΕΚΤ στη γαλλική αγορά ομολόγων

Μιλώντας για τα γαλλικά ομόλογα υποβάθμισε την ανάγκη να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά που τροφοδοτείται από την πολιτική αβεβαιότητα δεν ήταν «άτακτη».

Το sell off στις γαλλικές χρηματοπιστωτικές  ενόψει των προώρων εκλογών που ενδέχεται να δώσουν την πλειοψηφία στην ακροδεξιά οδήγησε ορισμένους αναλυτές να εικάζουν ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να παρέμβει.

Ωστόσο, ο Λέιν εξήγησε ότι οι τελευταίες κινήσεις της αγοράς δεν πληρούσαν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία είναι η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου να είναι είναι άτακτη και αδικαιολόγητη.

«Αυτό που βλέπουμε στις αγορές είναι μια ανατιμολόγηση, αλλά δεν είναι στον κόσμο των άτακτων αγορών αυτή τη στιγμή» είπε στη συνέντευξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Καμπανάκι για τη δημοσιονομική πειθαρχία

Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων και ότι εναπόκειται στους πολιτικούς στο Παρίσι να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (Transmission Protection Instrument ήTPI) της ΕΚΤ της επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από μια χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται υπό πίεση της αγοράς, αλλά μόνο εάν συμμορφώνεται με παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην κατάσταση στη Γαλλία τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συμμορφωθούν με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεκινήσουν διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά μείωση της ηλικίας των κρατικών συντάξεων, μειώσεις των τιμών της ενέργειας, αύξηση των δημοσίων δαπανών και μια προστατευτική οικονομική πολιτική «Πρώτα η Γαλλία».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα κινδυνεύσει από οικονομική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έλον Μασκ για Φειδία-«Είναι σωστός. Πολύ σημαντική απόφαση»

Σε νέα αναδημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ, με βίντεο του Φειδία Παναγιώτου, προέβη ο Έλον Μασκ. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω βίντεο ο ευρωβουλευτής...

Αξιολόγηση του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου...

Yπό έλεγχο φωτιά στην Ξυλιάτου, διερευνάται αν άρχισε από ηλεκτροσυγκόλληση

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε φωτιά, που εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι, σε περιοχή της κοινότητας Ξυλιάτου, τοποθεσία «Καλογήρου» ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών. Από τις πρώτες...

Στη ΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας νοσηλεύεται οπλίτης που αισθάνθηκε αδιαθεσία

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται οπλίτης της 2024 ΕΣΣΟ, ο οποίος αισθάνθηκε χθες αδιαθεσία. Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται...

Ο Scope επιβεβαιώνει την αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας, θετικές οι προοπτικές της

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Scope Ratings GmbH (Scope), αναθεωρώντας ταυτόχρονα σε θετικές τις προοπτικές...

17 Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση των Ισραηλινών σε τόπο προσευχής

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από μία επίθεση των Ισραηλινών σε τόπο προσευχής, σε έναν παραθαλάσσιο καταυλισμό για εκτοπισμένους, που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!