33 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιούνιος 2024 | 19:02

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη πολιτική προτεραιότητα η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας

«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης κυριαρχεί αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. «Μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Οι τιμές ρεύματος έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το πρόβλημα επιμένει» αναγνώρισε.

Η ακρίβεια είναι «δύσκολο στοίχημα, για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνος και συστηματική προσπάθεια, αλλά πάνω από όλα ρεαλισμός και γνώση της πραγματικότητας» συνέχισε. Παραδέχθηκε ότι οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και το υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα. «Εδώ και μήνες εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων και την παταξη της αισχροκέρδειας» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως μόνιμη απάντηση είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση μισθών και συντάξεων.

«Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, ανέφερε.

«Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυθνικές. Υπογραμμίζοντας την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής, σημείωσε πως «οι κολοσσοί του εμπορίου, οι πολυεθνικές δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου, ώστε να κρατούν ψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγορά, ούτε να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζοθυσα θέση. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα ή αλλού. Είναι μία κεδροσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μονο με τα μεταφορικά κόστη και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτές τις πρακτικές η Ε.Ε. οφείλει να αντιτάξει μία πολιτική αυστηρών κανόνων» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο-«μαμούθ» σε πολυεθνική εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές.

Πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά αυτές τις πρακτικές, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά».

Στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως αυτό που ακούει είναι «μία σκληρή κριτική αλλά και ακοστολόγητες προτάσεις.

«Μύθος ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια»

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός θέλησε να αναδείξει τους πέντε μύθους, που όπως είπε, κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ακρίβεια.

«Πρώτος μύθος: η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και αυτό οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν με απότοπο τρόπο τα επιτόκια. Αυτό έγινε γιατί υπήρχε ένα παγκόσμιο πρόβλημα ακρίβειας. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ανέδειξε επίσης μία «ιδιαιτερότητα με τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα» επισημαίνοντας πως το ποσοστό του ελαιολάδου είναι πολύ υψηλό στη συμμετοχή του πληθωρισμού. Χωρίς το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8%, παρατήρησε.

«Μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας οι αυξήσεις μισθών»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το πιο μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι οι αυξήσεις στους μισθούς. «Δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεις υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε τον βασικό μισθό στα 650 ευρώ, είναι στα 830 σήμερα και θα πάει στα 950 ευρώ, είναι ένα ανάχωμα. Παραλάβαμε τον μέσο μισθό κάτω από 100 ευρώ και θα πάει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια» τόνισε.

Βολές κατά του Στ. Κασσελάκη: «Θέλει να αναστήσει την συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου»

Ο δεύτερος μύθος, όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι ο ισχυρισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έχει «τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας». «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσε όπως η Ελλάδα. Παραγνωρίζετε ότι εδώ και μία 10ετία ζήσαμε μία περιπέτεια που μας στέρησε το 30% του εθνικού μας προϊόντος, εκτίναξε την ανεργία στο 28%, έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Να σας θυμίσω ότι μεταξύ 2015-19 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφερναν την Ελλάδα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης» συνέχισε.

Εξαπολύοντας βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε: Αντιλαμβάνομαι ότι ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου: να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικά υπάιτιοι αυτής της καταστροφής και να το ακούσει και ο ελληνικός λαός».

«Κυρία Κωνσταντοπούλου θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα»

Οι αναφορές του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει: «Θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αδυναμίες και λάθη σε χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών

Αδυναμίες ή και λάθη στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων σε διάφορα Σχέδια, αλλά και λογιστικούς χειρισμούς που δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή εισπράξεων...

Σημαντική πτώση (-1.27%) στο ΧΑΚ

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της βδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,27%, κλείνοντας στις 163,50...

Στο «Απολλώνειο» Νοσοκομείο ο Υπουργός Υγείας μετά από αδιαθεσία

Στο «Απολλώνειο» Νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μετά από έντονη αδιαθεσία που είχε κατά της διάρκειας της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός...

Κόπα Αμέρικα: Σκόνταψε στην Κόστα Ρίκα η Βραζιλία και μπήκε σε περιπέτειες

Με κύριο χαρακτηριστικό την αναποτελεσματικότητα, η Βραζιλία μπήκε στο Κόπα Αμέρικα με αρνητικό πρόσημο, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Κόστα Ρίκα. Η...

Δικαστήριο: 11 χρόνια φυλακή σε 26χρονο για εισαγωγή ναρκωτικών

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 11 ετών, σε άντρα ηλικίας 26 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της εισαγωγής...

Βραβείο στην Τράπεζα Κύπρου για την έκδοση επιτυχημένου χρεογράφου

Το βραβείο για το Καλύτερο Ομόλογο Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την άκρως επιτυχημένη έκδοση Χρεογράφων Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 (AT1) ύψους 220...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!