29.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 23:50

Κεραυνός: Η Κύπρος με χαμηλό πληθωρισμό δεν δικαιολογούνται πολύ ψηλά επιτόκια

Για μια χώρα της Ευρωζώνης με σχετικά χαμηλό πληθωρισμό, όπως η Κύπρος, δεν δικαιολογούνται πολύ ψηλά επιτόκια δανεισμού, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Θα ήθελα ακόμη να επισημάνω το γεγονός ότι, αναπόφευκτα, η κοινή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα, όπως και στην παρούσα συγκυρία», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο θέμα το ήγειρε προσωπικά στα πλαίσια της συμμετοχής του στις συνόδους του Eurogroup και ότι οι ανησυχίες του έτυχαν θετικής υποδοχής, μεταξύ των άλλων Υπουργών Οικονομικών.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε σωστή πορεία.

Ο κ. Κεραυνός πρόσθεσε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της πορείας αυτής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις πολύπλευρες και πολυσύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανή η εξαγγελία νέων μέτρων στήριξης των καταναλωτών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «αν και όταν χρειαστεί να στηρίξει ομάδες του πληθυσμού, η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα».

Είπε ακόμα ότι  ως Υπουργός Οικονομικών, σεβόμενος την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, έχει προβεί πολλές φορές σε συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για επαναξιολόγηση της επιτοκιακής τους πολιτικής και έχει δεχτεί κριτική για αυτό ένθεν και ένθεν.

«Οι παρεμβάσεις μας έχουν αποδώσει αποτελέσματα, αφού οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει κάποια θετικά μέτρα όσον αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς επίσης και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων», ανέφερε.

Όσον αφορά τους κινδύνους από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι πολυδιάστατα και σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα από την εφαρμογή μιας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής κράτησε ανθεκτική την οικονομία, παρεμβαίνοντας εκεί και όπου απαιτείται, πετυχαίνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταδιακή τιθάσευση του πληθωρισμού.

«Οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας και δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα, επομένως το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να εφαρμόζει προληπτική οικονομική πολιτική», σημείωσε επίσης ο Υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!