27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 2:30

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2024 και 2025.

Το 2023 αναμένεται άνοδος στο ΑΕΠ κατά 2,2% , σε σχέση με σημαντική μεγέθυνση 5,1% το 2022.

Όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου, τα έτη 2024-26 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%, 3,1% και 3,2%. Αυτό βασίζεται κυρίως στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, στις καθαρές εξαγωγές για τα έτη 2025-26, στο πλαίσιο της επέκτασης του κύκλου εργασιών ξένων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Κύπρο ιδιαίτερα τα προηγούμενα έτη.

Βασίζεται επίσης και στην αναμενόμενη διόρθωση των τουριστικών εσόδων μετά και τον αρνητικό αντίκτυπο που αναμένεται το 2024 λόγω των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της διαποικίλησης των τουριστικών αγορών.

Σε σχέση με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου 2023, καταγράφεται μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2023 και το 2024 κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, ενώ το 2025 δεν έχει αναθεωρηθεί. Αυτό οφείλεται στην προς τα κάτω αναθεώρηση των καθαρών εξαγωγών υπηρεσιών (λιγότερο ευνοϊκές προοπτικές για τον τουρισμό και χαμηλότερες εξαγωγές επαγγελματικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών λόγω του εύθραυστου εξωτερικού περιβάλλοντος), η οποία υπερισχύει την προς τα πάνω αναθεώρηση της εγχώριας ζήτησης, ειδικά για το 2023 (καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στην ιδιωτική κατανάλωση).

Σημειώνεται η σημαντική στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα τα έτη 2024- 26 από την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της ΕΕ για επενδύσεις.

Αναλυτικότερα, τα επόμενα έτη αναμένεται σημαντική συνεισφορά κυρίως από μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται υπό εξέλιξη, καθώς επίσης από έργα για στήριξη της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης και άλλα μεταρρυθμιστικά έργα στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνεισφορά αναμένεται και από οικιστικές επενδύσεις λόγω και του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων της κυβέρνησης για νέα στεγαστικά δάνεια που συνομολογήθηκαν μέχρι και τα τέλη του 2021 και για τα οποία η περίοδος εκταμίευσης είναι 3 χρόνια. Στις προβλέψεις υιοθετήθηκε αρνητικός αντίκτυπος από αναμενόμενη μείωση της ζήτησης και καθυστέρηση στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων από Ισραηλινά συμφέροντα λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Συνολικά, οι επενδύσεις αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 6% το 2023, 5,4% το 2024, 6,7% το 2025 και 5,4% το 2026.

Προς τα κάτω η ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, αναμένεται να καταγράψει συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, φθάνοντας στο 6,4% του εργατικού δυναμικού το 2023, από 6,8% το 2022.

Τα επόμενα έτη, και σε συνάρτηση με την περαιτέρω άνοδο στο ΑΕΠ, προβλέπεται ότι η ανεργία θα συγκλίνει πιο κοντά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, φθάνοντας στο 5,3% το 2026.

Η μικρή προς τα πάνω αναθεώρηση στην ανεργία τα έτη 2023-24 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, σε σχέση με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου αντανακλά τη μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση στο ΑΕΠ.

Η παραγωγικότητα, μετά από άνοδο 2% το 2022, προβλέπεται όπως επιβραδυνθεί το 2023 στο 0,6% λόγω της ευεργετικής προς την απασχόληση (job-rich) οικονομική μεγέθυνση. Τα έτη 2024-26 αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει κατά 1,6%, 1,9% και 2%, αντίστοιχα.

Υποχώρηση πληθωρισμού

Ο ΕνΔΚΤ προβλέπεται να υποχωρήσει σημαντικά στο 4,0% το 2023 από 8,1% το 2022 ως αποτέλεσμα της σημαντικής επίδρασης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο που καταγράφηκε κατά το 2022.

Τα κρατικά μέτρα ανακούφισης που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές τροφίμων και ενέργειας συνείσφεραν επίσης στην επιβράδυνση του εγχώριου πληθωρισμού κατά το 2023.

Περαιτέρω υποχώρηση του ΕνΔΤΚαναμένεται για τα έτη 2024, 2025 και 2026, στο 2,4%, 2,0% και 1,9% αντίστοιχα, λόγω κυρίως της αναμενόμενης πορείας των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αλλά και λόγω του αντίκτυπου της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, η οποία συνεχίζει να επιδρά κατασταλτικά με χρονική υστέρηση (lagged effect) στη ζήτηση και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκαλώντας έμ  μεσες καθοδικές πιέσεις στις κύριες υποκατηγορίες του πληθωρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!