16.8 C
Nicosia
Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024 | 11:08

Ισραήλ: Η οικονομία θα ανακάμψει υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης

Η οικονομία του Ισραήλ είναι ισχυρή και θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις του πολέμου, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Amir Yaron. Ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσε ο οίκος Moody’s μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ.

Για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης στο Ισραήλ, είναι βασικό «η κυβέρνηση και η Κνέσετ να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά ζητήματα που τέθηκαν στην έκθεση» σημειώνει.

«Ξέραμε πώς να ανακάμπτουμε από δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και να επιστρέφουμε γρήγορα στην ευημερία, και η ισραηλινή οικονομία έχει τη δύναμη να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά», είπε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως αναφέρει το Reuters, έχει παροτρύνει την κυβέρνηση να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να περιορίσει τις δαπάνες για αντικείμενα που δεν σχετίζονται με τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Η υποβάθμιση από την Moody’s

Η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της χώρας από Α1 σε Α2 την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας την οικονομική ζημιά του πολέμου της χώρας με τη Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και πυροδότησε γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Moody’s ανέφερε ότι ο κύριος μοχλός της απόφασής της ήταν η «εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με τη Χαμάς, τα επακόλουθα και οι ευρύτερες συνέπειές της εγείρουν ουσιαστικά πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, ενώ αποδυναμώνουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς και τη δημοσιονομική του ισχύ για το ορατό μέλλον».

Η Moody’s επικαλέστηκε επίσης ότι «το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Ισραήλ θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν πριν από τη σύγκρουση».

Η υποβάθμιση, αν παραταθεί ή αν οδηγήσει σε περαιτέρω τέτοιες κινήσεις, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για το Ισραήλ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων για να μην ξεφύγει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τον έλεγχο.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ του Ισραήλ, σημείωσε η Moody’s, φαίνεται πιθανό να κορυφωθεί στο 67% έως το 2025, έναντι 62,1% το 2023.

Παρόλα αυτά, ο λόγος αυτός ήταν πολύ υψηλότερος στο παρελθόν σε περιόδους οικονομικών κρίσεων για το Ισραήλ, αλλά «δεν υπήρξε ποτέ καθυστέρηση στην αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός

Τον περασμένο μήνα, η S&P Ratings δήλωσε στο Reuters ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ εάν ο πόλεμος με τη Χαμάς επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Οι νομοθέτες έδωσαν την περασμένη εβδομάδα την αρχική έγκριση στον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024 που πρόσθεσε δεκάδες δισεκατομμύρια σέκελ για τη χρηματοδότηση του πολέμου και την αποζημίωση όσων επλήγησαν, καθώς και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 6,6% του ΑΕΠ από 2,25%.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε την Παρασκευή στην κίνηση της Moody’s, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση θα ανέβει ξανά μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο – και θα κερδίσουμε».

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Meta: Προσφυγή από την Ελλάδα και άλλες 7 χώρες για τις συνδρομές επί πληρωμή

Ενώσεις καταναλωτών από 8 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, προσέφυγαν σήμερα στις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά του συστήματος συνδρομών επί πληρωμή...

Εξαφανίζεται η ατμόσφαιρα κοντινού στη Γη εξωπλανήτη που πιστεύουμε ότι είναι φιλικός στη ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό...

Το ΤΕΠΑΚ ο μεγάλος νικητής του CFA Research Challenge 2024

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο μεγάλος τελικός του CFA Institute Research Challenge 2024, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία της Deloitte...

ΥΠΕΣ: Άρχισε η υποβολή Αιτήσεων Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Δωμάτια

Την προκήρυξη της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων στο Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη,...

Ακανόνιστα γεύματα και ηλεκ. τσιγάρο συνδέονται με πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

ΟΣΑΚ: Εξήντα χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο με σπάνια νοσήματα

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι στηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!