Αν η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί σωστή, τότε σε κίνδυνο δεν βρίσκονται μόνο οι ΗΠΑ, αλλά συνολικά η παγκόσμια οικονομία. Η Ευρώπη παλεύει ήδη με αναιμική ανάπτυξη και πληθώρα προβλημάτων, η Κίνα κατεβάζει ταχύτητα, καθώς βρίσκεται σε μία διαδικασία «μετάβασης» σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης – λιγότερο εξαρτημένο από το real estate και τις εξαγωγές, ενώ και οι 3 δυνάμεις ανταλλάσουν εμπορικά πυρά.
Ποιος θα πέσει πρώτος; Δεν είναι η σειρά που πρέπει να μας απασχολεί. Όποιος και εάν λυγίσει, θα συμπαρασύρει και τους άλλους δύο. Σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο, αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτο.
Τα ανησυχητικά σημάδια κόντρα στην ευφορία των αγορών
«Ο καθένας από εμάς (δηλ. τους αναλυτές) πιστεύει τώρα ότι υπάρχει ύφεση και αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πιστεύει η αγορά», δήλωσε στο «Squawk Box Asia» του CNBC ο Garry Evans, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research για την παγκόσμια κατανομή περιουσιακών στοιχείων.
Ο Έβανς απαρίθμησε σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκάλεσε «επιδεινούμενη» αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 4,3% τον Ιούλιο. Μπορεί για τα ευρωπαϊκά (και πρωτίστως για τα ελληνικά δεδομένα) να φαντάζει εξαιρετικά χαμηλό, αλλά είναι στην πραγματικότητα το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 στις ΗΠΑ. Τον ίδιο μήνα ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών.
«Υπάρχουν πράγματα που καταρρέουν πολύ γρήγορα τώρα», σημείωσε.
Τουλάχιστον 3 μειώσεις επιτοκίων έως τα τέλη του έτους
Οι κινήσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.
Αλλά σύμφωνα με τον Evans, αυτό δεν θα πετύχει πολλά στην τόνωση της δραστηριότητας.
«Μερικές μειώσεις επιτοκίων δεν θα μας σώσουν. Δεν πρόκειται να αποτρέψουν μια ύφεση. Ο μέσος όρος ύφεσης είναι 10 μήνες… Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να αρχίσουν πραγματικά οι περικοπές της Fed να δίνουν ώθηση στην οικονομία», είπε.
«Η αγορά πιστεύει ότι τα αμερικανικά επιτόκια στο τέλος του επόμενου έτους θα είναι 3%. Αυτή τη στιγμή είναι στο 5,3%. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπάρξει ύφεση», πρόσθεσε.
Οι traders έχουν στραμμένο το βλέμμα στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.
Το αίσθημα της ύφεσης
Να σημειωθεί ότι ύφεση έχουμε τυπικά όταν καταγράφονται δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ μιας χώρας.
Τον περασμένο αιώνα, υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα υφέσεις, μερικές εκ των οποίων διήρκεσαν έως και ενάμιση χρόνο.
Αν και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται επίσημα σε ύφεση, μια έρευνα που διεξήχθη από το Affirm αποκαλύπτει ότι περίπου 3 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι είναι. Το αίσθημα αυτό μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί από τα νοικοκυριά στην οικονομία, όπου «τα πάντα είναι κλίμα».
Πηγή: Ναυτεμπορική, Νατάσα Στασινού • [email protected]