16.8 C
Nicosia
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026 | 22:11

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4%

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Οι επενδυτές και οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την αύξηση αυτή, δεδομένου ότι οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις. «Τρία από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν ήδη υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και ο διοικητής έχει δηλώσει ότι μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση απαιτεί μια πιο περιοριστική πολιτική», σημειώνει ο Μάρτιν Βόλμπουργκ , ανώτερος οικονομολόγος της Generali Investments.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αντισταθεί μέχρι τώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και της ΕΚΤ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πραγματοποιήσει στη σημερινή συνεδρίαση την  πρώτη αύξηση από τον Αύγουστο του 2023», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο Πίντερ Μπεκ-Φρίις, οικονομολόγος στην Pimco, σημειώνει ότι αναμένεται  «άλλη μια τελευταία αύξηση επιτοκίων τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενη από μια παρατεταμένη περίοδο αμετάβλητων επιτοκίων». Ωστόσο, ο ειδικός αναγνωρίζει ότι «οι αγορές αναμένουν μια πιο έντονη νομισματική σύσφιξη και προεξοφλούν περίπου τέσσερις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων ».

Η Ebury θεωρεί επίσης υπερβολικές τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης τους επόμενους 12  μήνες. «Ενώ είναι πιθανή μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο, δεν βλέπουμε έναν βιώσιμο κύκλο σύσφιξης», λέει ο Μάθιου Ράιαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Ebury.

Οι επιπτώσεις στη λίρα

Η Ebury πιστεύει ότι «εάν η Τράπεζα της Αγγλίας  μετριάσει τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, το βρετανικό νόμισμα θα μπορούσε να υποστεί σημαντική υποτίμηση».

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει αλλάξει τα επιτόκια όλο το χρόνο. Η τελευταία φορά που προσάρμοσε τα επιτόκια ήταν τον Δεκέμβριο του 2025, όταν τα μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης στο τρέχον επίπεδο του 3,75%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΜΟΣΗ Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4%