Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και να συμβάλει στην όλη προσπάθεια.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Πρωτομαγιά και τη συμπλήρωση των 138 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, η ΔΕΟΚ ζητά από την παρούσα Κυβέρνηση να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά, με σκοπό να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά δυσκολεύονται, να προστατεύσει όμως κύρια την προσφορά και την ζήτηση και να ελέγξει από τη μια το κόστος των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, είναι οι φόροι, και από την άλλη να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών μέσω αύξησης των εισοδημάτων τους, ενισχύοντας έτσι και τη ζήτηση.
Για τον σκοπό αυτό εισηγείται πάταξη της αισχροκέρδειας και ειδικά του πληθωρισμού της απληστίας, δικαιότερη κατανομή των φόρων άμεσων και έμμεσων, με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερων εισοδημάτων μέσω της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, πιέσεις προς τις τράπεζες για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, δημιουργία στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής, η οποία θα δίνει λύσεις εφικτές στο πρόβλημα και ταυτόχρονα στοχευμένη επιδότηση ενοικίου και επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Επιπλέον, όσον αφορά στον εθνικό κατώτατο μισθό, θέση της είναι ότι έχει λειτουργήσει θετικά προς όφελος των πολύ χαμηλόμισθων, ενώ ζητά να ενισχυθεί και με άλλα ωφελήματα και να υπάρξει ωριαία απόδοση του με στόχο την 38ωρη εργασία.
Για τον θεσμό της Α.Τ.Α. αναφέρει πως πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, έτσι ώστε να διατηρείται η αγοραστική δύναμη των μισθών τους και να αποδίδεται στο 100%, ενώ σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έτσι ώστε να μπορεί να ικανοποιεί με αξιοπρέπεια τις ανάγκες των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων.
Ταυτόχρονα, αναμένει σύντομα να ολοκληρωθεί ο διάλογος για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων για όσους αφυπηρέτησαν ή θα αφυπηρετήσουν στα 63 τους και η οποία να είναι δίκαιη, να βοηθά όσους έχουν πολυετείς εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ασχολούνται κατά κύριο λόγο σε εργασίες χειρωνακτικές, ενώ ζητά όπως υποχρεωθούν οι εργοδότες δια νόμου, να εφαρμόζουν καθολικά τουλάχιστον τα κυριότερα άρθρα των κλαδικών συλλογικών Συμβάσεων όπως είναι οι μισθοί, ταμεία προνοίας, αργίες, φιλοδωρήματα, ωράριο κ.ο.κ.
«Για να ισχύσουν αρκετά από τα πιο πάνω πρέπει να ετοιμαστεί από μέρους της Κυβέρνησης ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, έτσι ώστε η οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης για επαρκείς κατώτατους μισθούς και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων με στόχο να καλύπτεται το 80% των εργαζομένων να υλοποιηθεί επιτυχώς. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να μπούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και να συμβάλουμε στην όλη προσπάθεια», αναφέρει.
Εξάλλου, υπογραμμίζει πως το ίδιο αναμένει να πράξουν και οι εργοδότες και να μείνουν μακριά από δογματισμούς και πρόσκαιρες οικονομικές και ετεροβαρείς αναλύσεις και να δουν την κοινωνία και το μέλλον της και να συνειδητοποιήσουν ότι σε βάθος χρόνου όλοι πρέπει να είναι κερδισμένοι ανεξάρτητα σε ποια μεριά της οικονομίας βρίσκονται.