34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 14:00

Η ανησυχία για τα γαλλικά ομόλογα μετά τις γαλλικές εκλογές – Τι «βλέπουν» οι αγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 28 μονάδες στις συναλλαγές στην Ασία, το κοινό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,1% σε περίπου 1,0828 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν κατά 0,2%. Η επιτυχία της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην εκστρατεία της για απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες στις γαλλικές εκλογές. 

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη ανησυχία

Ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα περίπου ανησυχώντας για μια κυβέρνηση, μετά τις γαλλικές εκλογές, υπό την ηγεσία της Λεπέν, η επιτυχία της Αριστεράς πιθανότατα θα εξακολουθεί να απασχολεί τις αγορές, δεδομένου ότι ισοδυναμεί με μια νέα δόση αβεβαιότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και επειδή η συνομοσπονδία έχει δεσμευτεί για μια ευρεία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό θα επιδείνωνε τους φόβους για τον ήδη φουσκωμένο προϋπολογισμό της Γαλλίας και θα έθετε τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

«Η γαλλική πολιτική μπερδεύει για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon, προσθέτοντας πως «Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως στα περιθώρια να έχουν αυξηθεί».

Παρόλα αυτά, η αριστερή συμμαχία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές της, και ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πρότειναν ότι ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο θα ήταν θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

Η βύθιση των αγορών του Ιουνίου στις γαλλικές εκλογές

Οι γαλλικές αγορές βυθίστηκαν τον Ιούνιο, εξαφανίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ από μετοχές και ομόλογα, καθώς η πρόωρη ψηφοφορία του Μακρόν προκάλεσε ανησυχία ότι η ακροδεξιά θα αναλάβει την εξουσία. Όμως, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι επενδυτές μείωσαν ένα μέρος αυτών των απωλειών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 την περασμένη εβδομάδα διέγραψε περίπου τις μισές από τις απώλειες που υπέστη μετά την ανακοίνωση του Μακρόν.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό: Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν – που ευνοείται από τους επενδυτές – ήρθε στη δεύτερη θέση, παρά την κακή του εμφάνιση στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τον πρόεδρο σε θέση να συγκροτήσει έναν κεντρώο συνασπισμό.

Οι αναπόφευκτες διαμάχες

Παρόλα αυτά, οι αναπόφευκτες πολιτικές διαμάχες και η ανησυχία για την επιρροή της αριστεράς μέσα σε ένα κοινοβούλιο που θα κρέμεται, θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω την απόδοση του 10ετούς χρέους της χώρας – γνωστού ως OATs – ωθώντας το spread έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών bunds να διευρυνθεί και πάλι. Το εν λόγω spread είχε μειωθεί για να κλείσει στις 66 μονάδες βάσης την Παρασκευή, αφού είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα – επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

Προβλήματα

Το «σοκαριστικό αποτέλεσμα» θα μπορούσε εύκολα να στείλει το spread ξανά πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον James Rossiter, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities.

«Ήδη ο Γάλλος ακροαριστερός ηγέτης δηλώνει ότι θα εφαρμόσει ολόκληρο το πρόγραμμά του και ότι δεν είναι πρόθυμος να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Μακρόν. Αυτός ο τόνος προκλητικότητας δύσκολα θα αρέσει στους Γάλλους επενδυτές ομολόγων», σημείωσε Βεν Ραμ, στρατηγικός αναλυτής διακρατικών επενδύσεων.

Η απόλυτη πλειοψηφία της Αριστεράς χαρακτηρίστηκε από τους επενδυτές ως το σενάριο για το οποίο ανησυχούσαν περισσότερο τις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Αλλά το ενδεχόμενο αυτό προεξοφλήθηκε αφού ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε πειστικά τον πρώτο γύρο. Μεταξύ των δεσμεύσεών του, ο αριστερός συνασπισμός θέλει να ανατρέψει επτά χρόνια φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Το κόστος του προγράμματος

Για να εφαρμόσει τις πολιτικές του, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα απαιτούσε σχεδόν 95 δισεκατομμύρια ευρώ (102 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως, έξι φορές τις δαπάνες που σχεδιάζουν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του και σχεδόν διπλάσιες από αυτές που προτείνει ο Εθνικός Συναγερμός, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Institut Montaigne πριν από την ψηφοφορία.Η Γαλλία έχει ήδη να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που με ποσοστό 5,5% υπερβαίνει κατά πολύ το 3% που επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι – χωρίς περαιτέρω μέτρα – το χρέος θα ανέλθει στο 112% του γαλλικού ΑΕΠ το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως μεσοπρόθεσμα.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία στα τέλη Μαΐου, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση έχασε τους στόχους της στα σχέδια για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης.

Ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην J.P. Morgan Asset Management, δήλωσε ότι οι εντάσεις είναι πιθανές με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρωτοστάτησε ο Μακρόν να τίθενται πλέον εν αμφιβόλω, γεγονός που δυνητικά θα πλήξει την αξία των γαλλικών ομολόγων.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πτωτικά κινείται το ΧΑΚ την Πέμπτη

Ζημιές παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 162,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,59%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κατέγραφε...

Η Πετρολίνα τριπλά βραβευμένη για την διαχρονική και έμπρακτη στήριξή της στην κυπριακή κοινωνία

Με το Χρυσό Βραβείο για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού Petrolina Community και Petrolina Kids Community, με Αργυρό για τις Δράσεις προς την Κυπριακή Κοινωνία και...

Α.Δημητρίου: Το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοθεματικά

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν στηρίζει απλά την Κύπρο, στηρίζει τη νομιμότητα δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα...

Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής

Επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή πραγματοποιεί από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Ιουλίου ο...

Το Δ.Σ. Πάφου ανακαλεί τον τίτλο Επίτιμου Δημότη στον Μενέντεζ μετά την ενοχή του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ανακάλεσε την απόφαση για απονομή στον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου και του Χρυσού Κλειδιού...

Νέα υποχώρηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο

Νέα ετήσια μείωση, την εντέκατη συνεχόμενη από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσίασε ο Δείκτης Κατασκευαστικών Υλικών τον Ιούνιο, με τη μείωση να ωθείται κυρίως από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!