Αυξήθηκαν σε υψηλό δύο μηνών οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, δίνοντας σήμα για χαλάρωση στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιοποίησε από το Υπουργείο Εργασίας έδειξε επίσης ότι λιγότεροι Αμερικανοί παρέμεναν στο ταμείο ανεργίας στοιχείο που αξιολογείται ότι οι άνεργοι συνεχίζουν να βρίσκουν δουλειά ίσως όχι με την ίδια ευκολία όσο πριν δύο χρόνια.
«Η αγορά εργασίας παραμένει πολύ ισχυρή» εξηγεί στο Reuters ο Γκας Φότσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της PNC Financial στο Πίτσμπουργκ.
Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 221.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 214.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα. Οι αξιώσεις είχαν αυξηθεί μεταξύ 210.000 και 212.000 για μεγάλο μέρος του Μαρτίου.
Ορισμένοι οικονομολόγοι απέδωσαν τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των αιτήσεων στις αρχές του Πάσχα φέτος, που θα μπορούσε να είχε απορρίψει το μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αφαιρέσει τις εποχιακές διακυμάνσεις από τα δεδομένα.
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.455 σε 196.376 την περασμένη εβδομάδα. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια, την Αϊόβα, το Ιλινόις και την Πενσυλβάνια. Αυτά αντιστάθμισαν τις αξιοσημείωτες μειώσεις στο Τέξας, το Μισούρι και τη Τζόρτζια.
Οι απολύσεις και το ποσοστό ανεργίας
Αν και οι απολύσεις αυξήθηκαν σε υψηλό 14 μηνών τον Μάρτιο, οι περικοπές θέσεων εργασίας άλλαξαν ελάχιστα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αντιστοιχούν 1,36 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 1,43 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα. Οι ελλείψεις εργαζομένων συνεχίζονται σε βιομηχανίες όπως οι κατασκευές.
Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας αγκυροβολεί την οικονομία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξάνεται με έντονο ετήσιο ρυθμό 3,4% το τέταρτο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο κυμαίνονται σε ρυθμό 2,8%. Αυτή η ισχύς, σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να καθυστερήσει τις πολυαναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων φέτος.
Πηγή: OT