24.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 21:22

ΗΠΑ: Γιατί το φαγητό έξω στοιχίζει ακριβά

Τα εστιατόρια είχαν μια απότομη άνοδο μετά την πανδημία. Μετά την ανάκαμψη η οποία ακολούθησε την πανδημία, η αύξηση των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα επιβραδύνθηκε σε ολόκληρο τον κλάδο το 2023, με το υψηλό κόστος και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες να κρατούν πολλούς πελάτες στο σπίτι. Το γρήγορο φαγητό – η πιο διαδεδομένη επιλογή φαγητού στις ΗΠΑ – έχει δει τα περιθώρια κέρδους να βελτιώνονται σε σύγκριση με εκείνα σε εστιατόρια που δεν είναι μέρος αλυσίδων, παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών τους ξεπερνούν αυτές του σπιτικού τραπεζιού. Για τους δημιουργικούς εστιάτορες, το τοπίο δεν είναι ακριβώς ευοίωνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση φαγητού σε ένα εστιατόριο ή η παραγγελία φαγητού σε πακέτο/παράδοση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Για τα δέκα χρόνια πριν από το 2019, οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών στη βιομηχανία εστιατορίων των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν σταθερά και έφτασαν τα 773 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019. Αν και ο αριθμός αυτός μειώθηκε το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Οι πωλήσεις εξακολουθούσαν να είναι υψηλότερες εκείνη τη χρονιά από ό,τι στα περισσότερα από τα είκοσι προηγούμενα χρόνια. Αυτή η γενική αύξηση δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση ετήσια δαπάνη για φαγητό έξω στα νοικοκυριά των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης την τελευταία δεκαετία, με τα αμερικανικά νοικοκυριά να ξοδεύουν κατά μέσο όρο πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες δολάρια για φαγητό εκτός σπιτιού το 2019. Τούτου λεχθέντος, η εσωτερική αγορά εστίασης δέχτηκε τεράστιο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον αριθμό των πελατών στις ΗΠΑ να μειώνεται 100% τον Μάρτιο του 2020. 

Η άνοδος του takeout και της παράδοσης στις Η.Π.Α.

Ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην άνοδο του φαγητού έξω στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήταν η εισαγωγή διαδικτυακών υπηρεσιών παράδοσης φαγητού. Επιπλέον, πολλά εστιατόρια άρχισαν να προσφέρουν την επιλογή να κάνουν παραγγελίες online.

Ενώ ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών φαγητού, όπως τα εστιατόρια πίτσας, προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης εδώ και χρόνια, η εισαγωγή των εφαρμογών υπηρεσίας παράδοσης φαγητού επέτρεψε σε περισσότερα εστιατόρια να ξεκινήσουν επίσης να προσφέρουν παράδοση. 

Ενώ το μερίδιο των συναλλαγών υπηρεσιών τροφίμων στις ΗΠΑ που ξεκίνησαν μέσω μιας εφαρμογής παραγγελιών ήταν 6% το 2019, αυτό υπερδιπλασιάστηκε το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 σε 15%.

Δείκτης Big Mac

Στις «στρατηγικές αυξήσεις των τιμών του μενού» απέδωσε η McDonald’s την εκρηκτική αύξηση 14% κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ο αμερικανικός κολοσσός του fast food είδε συνολικά έσοδα 6,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρίμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου — ξεπερνώντας τις προσδοκίες των 6,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές της Refinitiv.

Πολλές είναι οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυξήσεων, με πιο κραυγαλέα αυτήν ενός καταστήματος στο Darien του Κονέκτικατ, που έφτασε να χρεώνει έως και 18 δολάρια ένα Big Mac Meal, το οποίο περιλαμβάνει το ομώνυμο μπέργκερ, μέτριες πατάτες και ένα μέτριο αναψυκτικό. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος συνδυασμός Big Mac θα κοστίσει στους πελάτες 13,69 δολάρια σε ένα McDonald’s στην Times Square.

Την ίδια στιγμή, το ίδιο μενού στο Παρίσι πωλείται προς 12 ευρώ (12,80 δολάρια), στο Λονδίνο προς 8 λίρες (9,15 ευρώ ή 9,76 δολάρια), στο Βερολίνο 10 ευρώ (10,66 δολάρια), στην Αθήνα στα 8,60 ευρώ (9,17 δολάρια) ενώ στη Ζυρίχη υπολογίζεται η τιμή του στα 17 ευρώ (18,13 δολάρια).

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!