24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 5:53

Εστάλησαν οι πρώτες εγκρίσεις για το Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης – Πάνω από 2000 οι αιτήσεις

Άρχισε η αποστολή επιστολών εγκρίσεων σε δανειολήπτες για συμμετοχή στο Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ταυτόχρονα πως ο συνολικός αριθμός αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για συμμετοχή στο Σχέδιο ανέρχεται στις 2.092, εκ των οποίων οι 1.448 έχουν θεωρηθεί, κατ΄ αρχάς, επιλέξιμες.

«Άρχισε η ροή των εγκρίσεων και έχουν ήδη αποσταλεί την τρέχουσα εβδομάδα οι πρώτες επιστολές εγκρίσεων (κάτω των δέκα) σε δανειολήπτες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αναμένεται πως «εντός των ερχόμενων εβδομάδων θα αυξηθεί και ο αριθμός των εγκρίσεων».

«Όπως είχαμε αναφέρει, εντός Ιουνίου αναμενόταν ότι θα φθάσουμε σε αυτό το τελικό στάδιο», σημείωσε.

Σκοπός του Σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο ξεκίνησε αρχές Δεκεμβρίου του 2023 και η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου του 2024, εκτός και αν δοθεί παράταση, είναι η προστασία της Κύριας Κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέσω πλήρους διακανονισμού της Πιστωτικής Διευκόλυνσης η οποία εξασφαλίζεται με Εξασφάλιση επί της Κύριας Κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μέχρι την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, έχουν υποβληθεί 2.092 αιτήσεις, εκ των οποίων «οι 1.448 έχουν θεωρηθεί κατ΄ αρχάς επιλέξιμες (για συμμετοχή στο Σχέδιο), βάσει των αρχικών κριτηρίων που έχουν τεθεί», όπως, μεταξύ άλλων, αν ο αιτητής είναι ευάλωτος δανειολήπτης ή αν συμμετείχε στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και κρίθηκε μη βιώσιμος.

Ανέφερε ότι με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς, τα επιλέξιμα νοικοκυριά υπολογίστηκαν γύρω στα 3.000, ενώ αίτηση μέχρι στιγμής έχει κάνει περίπου το 50% (1.448 επιλέξιμοι), από αυτούς που «πιστεύαμε ότι θα είναι επιλέξιμοι».

Αναφορικά με τις 1.448 αιτήσεις, που έχουν θεωρηθεί κατ΄ αρχάς επιλέξιμες, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ είπε πως «για τις πιο πολλές υπάρχει πληρότητα παραστατικών, όπως και επιλεξιμότητα, βάσει της πιστωτικής διευθέτησης που έχουν, δηλαδή ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31 Δεκεμβρίου του 2022» και «είναι πλέον στην φάση του τεχνικού ελέγχου, η οποία αποτελεί την πιο δύσκολη κομμάτι της διαδικασίας», που αφορά πιο πολύ το ακίνητο.

«Θα γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι, οι εκτιμήσεις και μετά οι διευθετήσεις των εμπράγματων βαρών και επιβαρύνσεων και στο τέλος θα γίνει η απόκτηση των ακινήτων», εξήγησε.

Σε σχέση με τους δανειολήπτες στους οποίους έχει αποσταλεί επιστολή έγκρισης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι «το μόνο που απομένει είναι η διαδικασία απόκτησης του ακινήτου» η οποία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Ανέφερε ότι ο αρχικός στόχος που τέθηκε ήταν η υλοποίηση 800 αιτήσεων και σημείωσε πως αν και οι κατ΄ αρχάς επιλέξιμες αιτήσεις ανέρχονται σήμερα στις 1.448, δεν αναμένεται ότι θα εγκριθούν όλες.

«Ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο των 800 αιτήσεων γιατί θέλουμε όσο πιο πολλούς δανειολήπτες να μπουν στο Σχέδιο», είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο οποίος κάλεσε τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης και δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση, να το πράξουν κατά τις επόμενες εβδομάδες.

«Το θετικό του Σχεδίου για τους δανειολήπτες είναι ότι θα διαγραφούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις που έχουν και οι οποίες σχετίζονται με το υπό εξέταση αντικείμενο και θα τους δοθεί η ευκαιρία για μια νέα αρχή, για επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι με την πάροδο πέντε ετών οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο τους και σημείωσε πως η αξία επαναγοράς του ακινήτου είναι η αξία με την οποία θα έχει αγοράσει η ΚΕΔΙΠΕΣ το ακίνητο από τις συμμετέχουσες στο Σχέδιο τράπεζες ή εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, δηλαδή κοντά στο 65% της αξίας του ακινήτου.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κάποιοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα τους και υποβάλει ένσταση στην Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων για απόρριψη της αίτησης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ερωτήματα για το πώς κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει στα 150 μέτρα περίπου – Ξαφνιάστηκε μέχρι και ο εισαγγελέας

Η ευκολία με την οποία ο ένοπλος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τόσο κοντά του ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας...

Γαλλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πάρτι γενεθλίων – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο πάρτι γενεθλίων που είχαν οργανώσει οι γείτονές του το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα χωριό της κεντρικής Γαλλίας, σκοτώνοντας...

Η Ισπανία δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2-1 την Αγγλία (φωτό)

Η Ισπανία με μια μεστή εμφάνιση κέρδισε στον τελικό του Εύρω την Αγγλία με 2-1 και στέφθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ισπανική ομάδα προηγήθηκε...

Αννίτα: Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξη ή να μιλήσω για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα...

Καύσωνας και κίτρινη προειδοποίηση

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε την Κυριακή το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου με ισχύ από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις...

Αρχίζει τις επόμενες μέρες εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δηλώνει η ΥΠΑΝ

Τις επόμενες μέρες αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δήλωσε την Κυριακή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσερχόμενη στο 49ο Τακτικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!