28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 7:26

Επιτόκια: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ΕΚΤ, λέει ο Βουνς

Η επόμενη μείωση στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να είναι μια σχετικά εύκολη απόφαση, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο όταν ο πληθωρισμός κατευθύνεται σαφώς προς τον στόχο του 2%, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Πιερ Βουνς.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πολύ υψηλός και δεν έχει την εμπιστοσύνη ότι το 2% είναι εφικτό.

Ο Βουνς είχε ήδη δηλώσει τότε ότι οι δύο πρώτες περικοπές ήταν εύκολες αποφάσεις και συνεχίζει να διατηρεί αυτήν την άποψη παρά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επίμονη αύξηση των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών.

«Εάν δεν έχουμε σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, τότε με βάση τις προβλέψεις μας, θα έλεγα ότι υπάρχει περιθώριο για μια δεύτερη μείωση», δήλωσε στο Reuters ο Βουνς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. «Μια μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις δεν θα άλλαζε δραματικά αυτή την άποψη».

Υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο για τα επιτόκια

Αλλά ακόμη και αυτή η δεύτερη μείωση δεν κρίνεται επείγουσα, είπε, και η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει έως ότου ανακοινωθούν οι επόμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο.

«Υπάρχει πιθανώς ένα πριμ στην αναμονή για μια συνάντηση με νέες προβλέψεις που επιβεβαιώνουν την εικόνα, αλλά δεν θα το έβαζα ως προϋπόθεση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% τον περασμένο μήνα από 2,6% τον Μάιο, αλλά η ΕΚΤ βλέπει μια «ανώμαλη» πορεία μπροστά με τα στοιχεία να κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.

Αρχίζουν τα δύσκολα

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εκ νέου μείωση έως ότου τα στοιχεία αρχίσουν να δείχνουν μια πιο αποφασιστική κίνηση προς το 2%.

«Για να συνεχίσω με τις περικοπές, θα χρειαζόμουν περισσότερη άνεση ότι πραγματικά ο πληθωρισμός θα μειωθεί από το 2,5% σε κάτι που είναι πιο κοντά στο 2%,» είπε ο Βουνς. «Θέλετε να πάτε κάτω από το 1% των πραγματικών επιτοκίων spot; Εκεί γίνεται λίγο πιο δύσκολο για μένα».

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ανέρχεται στο 3,75% και οι αγορές στοιχηματίζουν σε περίπου 40 μονάδες βάσης περικοπών κατά το υπόλοιπο του έτους, ή μεταξύ μίας και δύο κινήσεων, ενώ επίσης βλέπουν συνολικά τέσσερις περικοπές τους επόμενους 18 μήνες.

Οι επιπτώσεις της Γαλλίας

Ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει μέτρια και οι αγορές είναι σχετικά ήρεμες, μια εκλογική νίκη στον πρώτο γύρο της ακροδεξιάς στη Γαλλία περιπλέκει την εικόνα.

Ο Βουνς υπογράμμισε ότι είναι πιθανές περισσότερες πολιτικές αναταράξεις δεδομένου ότι αρκετές χώρες χρειάζονται επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές μετά από χρόνια υπερβολικών δαπανών.

«Στην Ευρώπη συνολικά, έχουμε τώρα πέντε χώρες σε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος», είπε. «Δεν θα είναι εύκολο για καμία από αυτές τις πέντε χώρες. Δεν περίμενα ποτέ ότι η μείωση αυτών των ελλειμμάτων θα είναι εύκολη».

Αλλά υποβάθμισε επίσης κάθε συζήτηση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων σε περίπτωση που η πολιτική πίεση επεκταθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι οι κινήσεις στις αγορές πρέπει να είναι αδικαιολόγητες και άτακτες για να παρέμβει η ΕΚΤ και τα γεγονότα μέχρι στιγμής δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην δώσουμε κανένα μήνυμα στην αγορά ότι έχουμε κάποιου είδους αυτοματισμό, όρια ή σκληρούς περιορισμούς σε αυτό που κάνουμε», είπε ο Βουνς. «Ο κανόνας είναι ότι πρέπει να είναι αδικαιολόγητο και άτακτο. Θα είναι μια κρίση».

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!