19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 | 16:26

Επιδεινώνει την ακρίβεια στη Βρετανία το Brexit

Το Brexit πρόσθεσε πάνω από 200 λίρες στον λογαριασμό τροφίμων κάθε βρετανικού νοικοκυριού μέσα σε μια διετία, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικής Επίδοσης του London School of Economics, από το 2019 μέχρι και πέρυσι οι τιμές των τροφίμων για τους Βρετανούς καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 210 λίρες κατά μέσο όρο λόγω της εξόδου από την ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι Βρετανοί πλήρωσαν 5,8 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερα για τα τρόφιμα που αγόρασαν σε αυτό το διάστημα από όσο θα πλήρωναν αν παρέμεναν στην ΕΕ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων μάλιστα, τα ασθενέστερα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των τροφίμων το Νοέμβριο αυξήθηκαν με ρυθμό 12,4%, σύμφωνα με τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής, ενώ ο συνολικά ο πληθυσμός για τον Οκτώβριο ήταν στο 11,1%, δηλαδή σε υψηλό 41 ετών.

Η έρευνα από το LSE βασίστηκε στον υπολογισμό του πρόσθετου κόστους επί των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προκαλούν οι νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες ως συνέπεια του Brexit.

Αν και δεν υπάρχουν δασμοί στην εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης, παρόλα αυτά κανονισμοί όπως περί υγειονομικών κριτηρίων στο νωπό κρέας έχουν αυξήσει τα κόστη για τους εισαγωγείς, οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν την τιμή πώλησης στα καταστήματα σε βάρος του καταναλωτή.

Όπως σημείωσε ο εκ των συντακτών της έκθεσης καθηγητής Ρίτσαρντ Ντέιβις, «φεύγοντας από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο αντάλλαξε μια βαθιά εμπορική σχέση με μόνο λίγες τροχοπέδες στο εμπόριο με μία νέα σχέση η οποία απαιτεί ένα ευρύ φάσμα ελέγχων, εγγράφων και βημάτων πριν τα προϊόντα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα».

Αυτά τα νέα εμπόδια στο εμπόδιο έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση των τιμών των τροφίμων της τάξης του 6% από το 2019 έως το τέλος του 2021, σημειώνει η έκθεση.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά, που δαπανούν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, υπέστησαν αύξηση στο κόστος διαβίωσης κατά 52% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα νοικοκυριά στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Σημειώνεται ότι το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε σχεδόν το 50% των τροφίμων που κατανάλωσε από το εξωτερικό. Περίπου το 40% αυτών των εισαγωγών προήλθαν από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, χώρες της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα είπαν «στο πόδι» Χριστοδουλίδης – Γκουτέρες

Για την προσέγγιση του στο Κυπριακό για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο θα ενημερώσει τους ομολόγους του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Η καυτή πατΑΤΑ στα χέρια του Γιάννη Παναγιώτου- Κοινή συνάντηση κοινωνικών εταίρων με Υπ. Εργασίας

Την πρώτη τους κοινή συνάντηση με το νέο Υπουργό Εργασίας θα έχουν αύριο οι κοινωνικοί εταίροι. Όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο Σίγμα ο Γιάννης Παναγιώτου,  έχει συγκαλέσει...

Εκατομμυριούχος πρόσφερε 100.000 δολάρια σε γυναίκα αν…αφαιρούσε την μάσκα της

Ένας εκατομμυριούχος της Silicon Valley δημοσίευσε μια προσφορά περίπου 100.000 δολαρίων (94.297 €) που έκανε σε μια γυναίκα που καθόταν δίπλα του σε ένα...

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου κρύβει ένα μυστικό

Από τη δυτική ακτή της Αφρικής εκτείνεται το Ras Nouadhibou, μια μικρή χερσόνησος που μοιράζονται η Μαυριτανία και η Δυτική Σαχάρα. Η ανατολική πλευρά...

Απέρριψε το αίτημα για ιδιωτική δίωξη του Κατσουνωτού ο Γεν.Εισαγγελέας – Αντίδραση από Χρ. Τριανταφυλλίδη

Την εκ νέου καταχώριση ιδιωτικής υπόθεσης κατά του αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού, ζητεί ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο δικηγόρος της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και της...

ΕΕ: Προς υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια- Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Είναι απαραίτητη η προστασία του περιβάλλοντος. Επί της αρχής συμφωνούμε όλοι. Τί γίνεται όμως όταν και το κόστος επιμερίζεται σε όλους; Σε αυτό το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW