21.8 C
Nicosia
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 | 19:45

Διαμαρτύρονται αγροτικές οργανώσεις για ποσό ενίσχυσης έναντι ξηρασίας και «αποκλεισμό» κλάδων

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση της Κυβέρνησης να εγκρίνει και να διαθέσει μόνο το ποσό των €4,6 εκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστούν εν μέρει οι οικονομικές δυσχέρειες που υφίστανται οι πληγέντες αγρότες εξαιτίας της ξηρασίας που προκλήθηκε από την έλλειψη βροχοπτώσεων και των ακραίων θερμοκρασιών κατά το 2025 εκφράζουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – Παναγροτικός – Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός.

Όπως αναφέρουν, η Κυβέρνηση δεν έκανε χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο ίδιος ο ευρωπαϊκός κανονισμός για συμπλήρωση έως και 200% του ποσού ώστε να παραχωρηθεί ουσιαστική οικονομική ενίσχυση προς στους αγρότες, ενώ παράλληλα εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό σημαντικών παραγωγικών κλάδων από το σχέδιο ενίσχυσης, παρά τις σχετικές εισηγήσεις, όπως η πατατοκαλλιέργεια, η αμπελουργία, η φρουτοκαλλιέργεια οι ανοιχτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς και οι αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Υπενθυμίζουν ότι, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2026, οι οργανώσεις ζήτησαν τόσο την αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης όσο και τη διεύρυνση των δικαιούχων, ώστε να καλυφθούν όλες οι καλλιέργειες.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι οι εισηγήσεις μας δεν έχουν ληφθεί υπόψη, αφήνοντας σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου εκτός της προβλεπόμενης στήριξης. Σε μια περίοδο αυξημένου κόστους παραγωγής και σοβαρών οικονομικών πιέσεων, η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη δυνατότητα για ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου», προσθέτουν σχετικά.

Χαρακτηρίζουν επίσης ως απαράδεκτη τη μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των διαθέσιμων πόρων και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό παραγωγών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κυπριακή γεωργία και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα το ύψος της ενίσχυσης και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Ζητούμε από το κράτος να διευρύνει το σχέδιο, ή να εκπονήσει συμπληρωματικό σχέδιο εντάσσοντας όλους τους πιο πάνω αγροτικούς κλάδους και να διασφαλίσει δίκαιη και διαφανή κατανομή των διαθέσιμων πόρων, μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τις Αγροτικές Οργανώσεις. Ο αγροτικός κόσμος δεν ζητά προνόμια, αλλά δίκαιη μεταχείριση, ισότιμη στήριξη και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της κυπριακής γεωργίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣΔιαμαρτύρονται αγροτικές οργανώσεις για ποσό ενίσχυσης έναντι ξηρασίας και «αποκλεισμό» κλάδων