35.2 C
Nicosia
Τετάρτη 17 Ιούλιος 2024 | 19:14

Γαλλία: Χαμένη η οικονομία όποιος κι αν κερδίσει στις εκλογές

Τα δημόσια οικονομικά στη Γαλλία είναι ήδη στολ ραντάρ των οίκων αξιολόγησης, των χρηματοπιστωτικών αγορών και των Βρυξελλών και είναι πιθανό να υποστούν μεγαλύτερη πίεση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τα κύρια κόμματα έχουν όλα υποσχεθεί νέες δαπάνες, αλλά τα σχέδιά τους να πληρώσουν δεν έχουν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου  γύρου των εκλογών το ακροδεξιό RN της Μαρίν Λεπέν  είναι πρώτο, ακολουθούμενο από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πέρυσι σε ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3% έως το 2027 – στόχος που μπορεί να είναι ανέφικτος μετά την ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώνεται με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Κρίσιμη εβδομάδα στη Γαλλία

Το ακροδεξιό Εθνικό Ράλι RN της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη καιεπικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή, όπως έδειξαν τα exit poll, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον δεύτερο γύρο της επόμενης εβδομάδας. Το RN φαίνεται να κερδίζει περίπου το 34% των ψήφων, έδειξαν τα exit poll από τις Ipsos, Ifop, OpinionWay και Elabe.

Το μερίδιο των ψήφων του RN ήταν άνετα μπροστά από τους αριστερούς και κεντρώους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της συμμαχίας του Μακρόν, του οποίου το μπλοκ φάνηκε να κερδίζει 20,5%-23%. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ένας αριστερός συνασπισμός που συγκροτήθηκε βιαστικά, προβλεπόταν να κερδίσει περίπου το 29% των ψήφων, έδειξαν τα exit polls.

Τα exit poll ήταν σύμφωνα με τις έρευνες κοινής γνώμης ενόψει των εκλογών, και αντιμετωπίστηκαν με χαρά από τους υποστηρικτές της Λεπέν. Ωστόσο, έδωσαν λίγη σαφήνεια σχετικά με το εάν η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση για να «συζήσει» με τον φιλοευρωπαϊκό Μακρόν μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Πολιτικές συμφωνίες στη Γαλλία

Οι πιθανότητες του RN να κερδίσει την εξουσία την επόμενη εβδομάδα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές συμφωνίες που θα κάνουν οι αντίπαλοί του τις επόμενες ημέρες. Στο παρελθόν, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα συνεργάστηκαν για να απιμακρύνουν το RN από την εξουσία, αλλά αυτή η δυναμική, γνωστή ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», είναι λιγότερο βέβαιη από ποτέ.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει το 50% στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προκρίνονται αυτόματα στον δεύτερο γύρο, καθώς και όλοι όσοι έχουν το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στον δεύτερο γύρο, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους παίρνει την εκλογική περιφέρεια.

Η υψηλή προσέλευση την Κυριακή υποδηλώνει ότι η Γαλλία οδεύει προς έναν αριθμό ρεκόρ επαναληπτικών. Αυτά γενικά ωφελούν το RN πολύ περισσότερο από τους αμφίδρομους διαγωνισμούς, λένε οι ειδικοί.

Ξεκίνησε το παζάρι

Το παζάρι στη Γαλλία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως το βράδυ της Κυριακής.

Ο Μακρόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από υποψηφίους που είναι «σαφώς ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί», κάτι που, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του, θα απέκλειε υποψηφίους από το RN και από το σκληρό αριστερό κόμμα France Unbowed (LFI).

Οι πολιτικοί ηγέτες από την κεντροαριστερά και την ακροαριστερά κάλεσαν τους τρίτους υποψηφίους τους να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο διασπάστηκε πριν από την ψηφοφορία με έναν μικρό αριθμό βουλευτών του να προσχωρούν στο RN, δεν έδωσε καμία καθοδήγηση.

Πιθανός πρωθυπουργός στη Γαλλία

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο 28χρονος πρόεδρος του κόμματος RN, δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός  στη Γαλλία- εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Έχει αποκλείσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας και ούτε ο Μακρόν ούτε η αριστερή ομάδα του NFP θα συμμαχήσουν μαζί του.

«Θα είμαι Πρωθυπουργός «συμβίωσης», με σεβασμό στο σύνταγμα και στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αδιάλλακτος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε», είπε.

Η αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν σιωπηλή, με το ευρώ να κερδίζει περίπου 0,23% στις αρχές των συναλλαγών Ασίας-Ειρηνικού. Η Fiona Cincotta, ανώτερη αναλυτής αγορών στο London’s City Index, έκανε λόγο για ανακούφιση που το αποτέλεσμα δεν έφερε «καμία έκπληξη».

Μαρίν Λεπέν

Εάν σχηματίσει κυβέρνηση, το RN θέλει από τον Ιούλιο να μειώσει τον φόρο επί των πωλήσεων προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ενέργεια, ο οποίος λέει ότι θα κόστιζε 7 δισεκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και 12 δισεκατομμύρια σε ένα ολόκληρο έτος.

Το RN λέει ότι θα χρηματοδοτηθεί με την απόκτηση έκπτωσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη συνεισφορά του προϋπολογισμού της Γαλλίας στην ΕΕ, αν και ο προϋπολογισμός του μπλοκ για την περίοδο 2021-2027 έχει προ πολλού ψηφιστεί.

Το κόμμα υπολογίζει σε μεγάλα κέρδη από την αύξηση της εισφοράς στα έκτακτα κέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάσταση του φόρου χωρητικότητας στους πλοιοκτήτες με κανονικό εταιρικό φόρο, αν και τα μεγάλα κέρδη του κλάδου των τελευταίων ετών είναι πιθανό να υποχωρήσουν.

Το RN θέλει επίσης να ακυρώσει μια περικοπή της διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας που πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, μια κίνηση που η απερχόμενη κυβέρνηση λέει ότι θα κόστιζε 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, στοχεύει να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στον πληθωρισμό, να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 για άτομα που ξεκίνησαν να εργάζονται στα 20 ή νωρίτερα, να απαλλάξει ορισμένους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος και να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων και των νοσοκόμων.

Θέλει επίσης να προχωρήσει με περικοπές στους φόρους των τοπικών επιχειρήσεων που η σημερινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

Το RN στη Γαλλία θα καταργήσει επίσης μια αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης το 2023 στα 64 από 62, αντικαθιστώντας το με ένα πιο προοδευτικό σύστημα που μένει να διευκρινιστεί. Το κόμμα λέει ότι θα τηρήσει τα υπάρχοντα σχέδια για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Γαλλίας προς τους εταίρους της ΕΕ.

Στοχεύοντας τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας σε ξένους πολίτες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία, το RN έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε εξοικονόμηση προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων αυτό και το επόμενο έτος, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να βρει και να διευκρινίσει.

Επιθυμεί επίσης να επαναδιαπραγματευτεί την εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να της δώσει νέα εστίαση στις θέσεις εργασίας, την παραγωγικότητα και τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) στη Γαλλία στη λέει ότι οι πρώτες της κινήσεις θα περιλαμβάνουν αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, παρέχοντας δωρεάν σχολικά γεύματα, προμήθειες και μεταφορικά, ενώ θα αυξήσει τις επιδοτήσεις στέγασης κατά 10%.

Λέει ότι μπορεί να καλύψει το κόστος συγκεντρώνοντας 15 δισ. ευρώ με φόρο στα υπερκέρδη, που μένει να διευκρινιστεί, και επαναφέροντας φόρο περιουσίας στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, επίσης για 15 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θέλει να παγώσει τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας αυξάνοντας παράλληλα τον κατώτατο μισθό κατά 14% με επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν διαφορετικά.

Στη συνέχεια, το 2025 η συμμαχία θα προσλάβει περισσότερους δασκάλους και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, θα εντείνει τη μόνωση των σπιτιών με επιδοτήσεις, ενισχύοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ.

Λέει ότι το κόστος θα καλυφθεί με το κλείσιμο των φορολογικών κενών, τη βελτίωση του φόρου εισοδήματος, την αποκατάσταση του φόρου περιουσίας στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τον καθορισμό ανώτατης κληρονομιάς για οικογένειες 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2026, οι δημόσιες δαπάνες θα έφταναν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ιδίως αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού στο 1% του ΑΕΠ.

Το NFP θα καταργήσει επίσης την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης το 2023 και θέλει να τη μειώσει τελικά στα 60. Η συμμαχία λέει ότι οι επιπλέον δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από αυξήσεις φόρων και ισχυρότερη ανάπτυξη, αλλά δεν σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και απορρίπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Το κόμμα του Μακρόν

Ενώ το κόμμα του Μακρόν έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027, οι θεσμοί από τον εθνικό ελεγκτή έως το ΔΝΤ είχαν σοβαρές αμφιβολίες ακόμη και πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Έκτοτε, το κόμμα έχει δεσμευτεί να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος κατά 15% από το 2025 και να αντιστοιχίσει τις αυξήσεις των συντάξεων με τις αυξήσεις του πληθωρισμού. Λέει ότι θα αυξήσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα, αλλά το πρόγραμμά του δεν λέει κατά πόσο.

Το κόμμα παραμένει δεσμευμένο για μη ευρείες αυξήσεις φόρων και θα αυξήσει το ποσό που οι γονείς μπορούν να δωρίσουν αφορολόγητα στα παιδιά.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων εμβολίων Covid-19, στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ

Παρατυπίες της Κομισιόν στις συμβάσεις εμβολίων κατά της  COVID- 19 διαπίστωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις μια ημέρα πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία για την Ούρσουλα...

Χρηματοδότηση ΕΕ για λιμάνι Λεμεσού και περιφερειακό Λευκωσίας

Στήριξη 1,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και ενεργειακή βιωσιμότητα του λιμανιού Λεμεσού, και 10,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας,...

«Ακόμα και οι καλύτερες οικογένειες έχουν αυτές τις στιγμές», σχολιάζει η Αννίτα για τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ

Για τις τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στον ΔΗΣΥ τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκε η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να...

Φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Ξεπέρασαν τα 20 μ. σε ύψος οι φλόγες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι στην περιοχή του Σοφικού Κορινθίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ λίγο πριν τις 3 μ.μ., ο εκπρόσωπος Τύπου της...

Κυπριακό: Η Αθήνα αναμένει ρητορική έξαρση από τον Ερντογάν στα κατεχόμενα

Την ρητορική έξαρση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένει η Αθήνα, ο οποίος θα βρεθεί στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα ανήμερα της «μαύρης» επετείου για...

Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε Γερόλακκο και Μόρφου

Εντός ενός μηνός θα ξεκινήσει η ανέγερση κοινωνικών κατοικιών για νέους στις κατεχόμενες περιοχές Μόρφου και Γερόλακκου, ανέφερε σε  αποκλειστικές του δηλώσεις στην Κίπρις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!