24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 6:20

Από ποια αγορά εργασίας εξαφανίστηκαν οι νέοι άνδρες

Οι νεαροί άνδρες έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Είναι μια τάση που λένε οι ειδικοί θα επιβαρύνει την οικονομία και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί, κυρίως επειδή οι άνδρες εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Κάρολ Γκράχαμ, ανώτερη συνεργάτη οικονομικών σπουδών στο Ινστιτούτο Brookings, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των ανδρών σε ηλικία εργασίας μειώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σήμερα, το 11% των ανδρών ηλικίας 25-54 ετών δεν έχει δουλειά και δεν ψάχνει, υπερτριπλάσιο από το ποσοστό που καταγράφηκε το 1955, όταν μόλις το 3% ήταν εκτός εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 7,2 εκατομμύρια άνδρες σε παραγωγική ηλικία που δεν εργάζονται. Αυτό εισήγαγε μια σειρά από προβλήματα για την οικονομία, όπως έλλειψη προσωπικού σε βασικές βιομηχανίες και επιβάρυνση κρατικών υπηρεσιών και δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, είπαν ειδικοί στο Business Insider.

Απογοήτευση και απομόνωση

«Μερικοί από αυτούς εγκαταλείπουν [σπουδές], είναι απογοητευμένοι και δεν έχουν σκοπό ή νόημα στη ζωή. Δεν είναι πολύ πιθανό να παντρευτούν. Πολύ πιθανό ζουν στο υπόγειο των γονιών τους», δήλωσε η Γκράχαμ.

Η οικονομική επιβάρυνση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από γενιά σε γενιά, πρόσθεσε, δεδομένου ότι οι άνδρες που έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό τείνουν να έχουν χαμηλότερο εισόδημα και είναι πιθανότερο να αναφέρουν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα των παιδιών τους να οικοδομήσουν πλούτο.

Ο Ζακ Μέιμπλ, καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, θεωρεί ότι η μείωση συμμετοχής νέων ανδρών στο εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία για τουλάχιστον αρκετές δεκαετίες. 

Καταπονώντας την οικονομία

Η οικονομία φαίνεται να αισθάνεται ήδη τη μείωση της συμμετοχής των ανδρών στο εργατικό δυναμικό. Παρά τη μικρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 1% το 2022, η πρώτη πτώση που παρατηρήθηκε από τότε που η Παγκόσμια Τράπεζα άρχισε να καταγράφει δεδομένα πριν από 30 χρόνια.

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, εν τω μεταξύ, έχει υποχωρήσει στο 62%. Εκτός από τα χρόνια που ακολούθησαν την πανδημία, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο χαμηλό από τη δεκαετία του ’70, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τάση θα μπορούσε να επηρεάσει βασικές βιομηχανίες, όπως οι υποδομές και η μεταποίηση, όπου οι γυναίκες δεν αναζητούν εργασία, και θα είναι δύσκολο για αυτές τις βιομηχανίες να βρουν εργαζομένους θεωρεί ο Μέιμπλ.

Και ενώ η αγορά κατοικίας μπορεί να ανθεί τώρα, είναι πιθανό οι άνδρες που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό να βαρύνουν και αυτήν την αγορά. Η Μέρεντιθ Γουίτνεϊ, επί μακρόν μελετητής της Wall Street, προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 30% σε μια περίοδο ετών, επειδή άνδρες εργάζονται λιγότερο, ενδιαφέρονται λιγότερο να δημιουργήσουν οικογένειες, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό των τιμών των κατοικιών μακροπρόθεσμα, είπε η Γουίτνεϊ.

Ζουν με γονείς και είναι χρήστες ουσιών

Το 42% των ανδρών που έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό ζουν με γονείς, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 του Brookings.

Οι κρατικές παροχές επιβαρύνονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από άνδρες που δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό.

Οι άνδρες που έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό, είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από εθισμό σε ουσίες. Το 44% των ανδρών που ήταν εκτός εργατικού δυναμικού δήλωσαν ότι έπαιρναν παυσίπονα – υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που καταγράφηκε στους εργαζόμενους άνδρες, όπου μόλις το 20% έπαιρνε παυσίπονα, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη της Brookings.

Το 57% των ανδρών που δεν αναζητούν δουλειά δήλωσαν ότι είχαν σωματικούς, ψυχικούς ή συμπεριφορικούς λόγους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την BPC-Artemis. 

Ζουν από επιδόματα

Το 11% των ανδρών που έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό βασίζεται εξ ολοκλήρου σε κυβερνητικά προγράμματα πρόνοιας για εισόδημα, σύμφωνα με στοιχεία του Brookings.

«Κοστίζουν στο σύστημα υγείας. Πηγαίνουν στα επείγοντα και είναι άρρωστοι, δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς”, είπε η Γκράχαμ. «Αυτό από κάπου βγαίνει».

το γεγονός ότι οι άνεργοι άνδρες δεν συνεισφέρουν σε προγράμματα παροχών όπως μέσω των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Δυνητικά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ωφελούνται και θα εξαρτώνται από πόρους που δεν έχουμε πραγματικά τα μέσα να παρέχουμε… Και αυτό θα ήταν πραγματικά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα», προειδοποίησε ο Μέιμπλ.

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πώς να επανέλθουν οι νέοι στο εργατικό δυναμικό. Οι αιτίες φαίνεται να είναι πολλαπλές, αναπηρίες, φυλακίσεις και οι μισθοί δεν είναι αρκετά δελεαστικοί, για να αναφέρουμε μερικές,αλλά πιθανές λύσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται στο να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των ανδρών για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Graham, ή στην εύρεση τρόπων για να δώσουν στους νέους πρότυπα, όπως η πρόσληψη περισσότερων ανδρών δασκάλων, είπε η Mabel.

«Υπάρχει σαφώς οικονομικό κόστος για περισσότερες από μία γενιές εάν συνεχιστούν οι τάσεις», είπε ο Graham στο BI. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι που κοστίζει στην κοινωνία πέρα ​​από τις ατομικές ανθρώπινες ζωές τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ερωτήματα για το πώς κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει στα 150 μέτρα περίπου – Ξαφνιάστηκε μέχρι και ο εισαγγελέας

Η ευκολία με την οποία ο ένοπλος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τόσο κοντά του ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας...

Γαλλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πάρτι γενεθλίων – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο πάρτι γενεθλίων που είχαν οργανώσει οι γείτονές του το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα χωριό της κεντρικής Γαλλίας, σκοτώνοντας...

Η Ισπανία δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2-1 την Αγγλία (φωτό)

Η Ισπανία με μια μεστή εμφάνιση κέρδισε στον τελικό του Εύρω την Αγγλία με 2-1 και στέφθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ισπανική ομάδα προηγήθηκε...

Αννίτα: Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξη ή να μιλήσω για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα...

Καύσωνας και κίτρινη προειδοποίηση

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε την Κυριακή το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου με ισχύ από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις...

Αρχίζει τις επόμενες μέρες εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δηλώνει η ΥΠΑΝ

Τις επόμενες μέρες αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δήλωσε την Κυριακή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσερχόμενη στο 49ο Τακτικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!