26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 15:17

Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ – συνδικαλιστές οργανώσεις

Στην αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτό να απαντά στις προκλήσεις με τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα της παρούσας χρονικής περιόδου συμφώνησαν η ηγεσία του ΑΚΕΛ και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ. ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, το κόμμα του θα διενεργήσει κύκλο επαφών με κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση του για τη μορφή που πρέπει να πάρει το νέο φορολογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως κατά τη συνάντηση «διαπιστώθηκε η κοινή θέση ότι επιβάλλεται μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα καθώς η τελευταία μεταρρύθμιση έγινε το 2002 και από τότε τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα άλλαξαν», προσθέτοντας ότι ένα φορολογικό σύστημα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στον ρόλο του τόσο στα κοινωνικά, όσο και τα οικονομικά δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο κεφάλαιο του φορολογικού συστήματος και ειδικότερα στο πεδίο στήριξης του κοινωνικού κράτους, των κοινωνικών πολιτικών, της εργασίας και οι τρόποι με τους οποίους μέσα από το φορολογικό σύστημα θα υπάρξει ανακατανομή εισοδήματος, η οποία θα στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και τη μεσαία τάξη.

Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση το ΑΚΕΛ άρχισε επαφές με όλους πρωταγωνιστές της οικονομίας και της κοινωνίας με στόχο να διαμορφώσει μια συγκροτημένη πρόταση σχετικά τη μορφή που πρέπει να πάρει το φορολογικό σύστημα και να είναι έτοιμο κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί εντός και εκτός Βουλής να την καταθέσει.

Συνεχίζοντας είπε ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν στο τραπέζι πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα» και ανέφερε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους άλλους πρωταγωνιστές της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση κάποια στιγμή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και σύντομα να προχωρήσει στο τελικό στάδιο και την απόφαση για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση που θα απαντά στις προκλήσεις και τα διακυβεύματα της παρούσας χρονικής περιόδου και των επόμενων χρόνων.

Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι εκφράστηκε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η ανησυχία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ότι η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση δεν θα αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβληματικά στοιχεία του φορολογικού συστήματος. Προς αυτό έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι πόροι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τη μισθωτή εργασία μέσα από άνιση κατανομή σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κερδών και υπερκερδών.

Η κ. Χαραλάμπους είπε στη συνέχεια ότι η δεύτερη ανησυχία είναι ότι «δεν θα αντιμετωπίσει τα ελλείμματα της κοινωνικής πολιτικής που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχει και η ανησυχία ότι εκείνο που θα μείνει στο τέλος, θα είναι οι νέες πράσινες φορολογίες. Πρόσθεσε πως η ΠΕΟ τόνισε την ανάγκη η φορολογική μεταρρύθμιση να κάνει πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα και να είναι συνολική περιλαμβάνοντας και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακατανομή των πόρων, που σημαίνει να εισπραχθούν πόροι από εκεί που μπορεί και υπάρχουν δυνατότητες, για στηριχθούν τα χαμηλο-μεσαία εισοδήματα.

Βλέποντας συνολικά τα ζητήματα στη συζήτηση πρέπει να μπει και το ζήτημα της πολιτικής των μισθών, ανέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κράτος μπορεί να έχει ρόλο, μέσα από την πολιτική για τον κατώτατο μισθό και μέσα από πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, μέσα από επιβολή όρων για τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους είπε πως η ΠΕΟ θεωρεί ότι φορολογία και μισθοί είναι συγκοινωνούντα αγγεία, καθώς, εξήγησε δεν μπορεί το κράτος να εστιάζει μόνο στα φορολογικά έσοδα, αλλά πρέπει να μεριμνά και για τη δυνατότητα του κάθε πολίτη να έχει ένα αξιοπρεπή μισθό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση ανέδειξε δύο κομβικής σημασίας ζητήματα, τη σοβαρή καθυστέρηση στην εξέλιξη και κατάληξη της συζήτησης και το τεράστιο κενό διαλόγου, με αποτέλεσμα η εξελικτική πορεία των πραγμάτων να μην είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μάτσας πρόσθεσε ότι για την ΣΕΚ «η θέση είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει να υπάρξει συνολική πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση». Ανέφερε ότι η προσέγγιση αυτή τέθηκε από τη ΣΕΚ το 2017 στην προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των εξελίξεων, ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι ομαλή, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη στους εργαζόμενους και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ώστε να είναι όσο το δυνατό δικαιότερη η  ρύθμιση.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να αναδειχθεί το γεγονός ότι σε αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να μείνει εκτός η καλύτερη ρύθμιση της εργασίας, στο πλαίσιο της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων δίνοντας πραγματική στήριξη στους εργαζόμενους, όπως δεν μπορεί να μείνει εκτός και η προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να υπάρξει πιο σαφής κοινωνική εξισορρόπηση των πραγμάτων.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ ζητά όπως ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση εντατικοποιηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί στο πλαίσιο και της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να λάβουν την δυνατότητα και την ώθηση για καλύτερη διαχείριση του ζητήματος και το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό πιο κοινωνικά δίκαιο.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, ο Χριστόδουλος Καρολίδης είπε πως η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει καθώς έχει αρκετά χρόνια να γίνει φορολογική μεταρρύθμιση και τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί αρκετά και συνεπώς τα δεδομένα συντείνουν στην ανάγκη να γίνει συνολικά μια μεταρρύθμιση, η οποία να διορθώνει ολόκληρο το σφάλμα της φορολογίας.

Πρόσθεσε πως οι θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ κατατέθηκαν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, που ήταν εποικοδομητική και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει συνέχεια «για να καταλήξουμε κάπου προς όφελος των φορολογουμένων γενικά».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στρέβλωση στα εισοδήματα και μεταφορά τους προς τη πλευρά του κεφαλαίου. Πρόσθεσε πως η αναλογία της μισθοδοσίας επί του ΑΕΠ έχει μειωθεί, ενώ έχει αυξηθεί η αναλογία του κεφαλαίου επί του ΑΕΠ.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ακόμα ότι οι τελευταίες πληθωριστικές πιέσεις, πιέζουν σε μεγάλο βαθμό τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να νιώθουν στραγγαλισμό όσοι έχουν εισοδήματα κάτω του φορολογητέου ποσού.

Θέση της ΔΕΟΚ είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η φορολογία μέσα από τη μεταρρύθμιση με βελτίωση των εισοδημάτων προς όφελος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα δικαιότερο σύστημα επιβολής φόρου εισοδήματος και εισοδηματικών απολαβών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΤτΕ: Αρνητική ροή δανείων τον Απρίλιο – Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Αρνητική ήταν η ροή δανείων τον Απρίλιο κατά 815 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,513 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε...

Μισαλλόδοξο κήρυγμα Ερντογάν για Άλωση και Αγιά Σοφιά

Φανατικές και μισαλλόδοξες αναφορές για τη μαύρη επέτειο της Άλωσης αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επεφύλαττε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Κοινοβουλευτική...

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο του 2024 το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον...

Αναβάθμιση δημόσιων νοσηλευτηρίων, ζητά η ΠΕΟ με αφορμή 5 χρόνων ΓεΣΥ

Την ανησυχία της ότι πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας δεν έχουν προχωρήσει στα αναγκαία βήματα αναβάθμισης των δημόσιων...

Στις 407.000 ο πληθυσμός των κατεχομένων

Ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων ανέρχεται στις 407.000. Ο κ. Ογούζ, ο οποίος μιλούσε στο ιδιωτικό κανάλι «Γκεντς», ανέφερε...

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε το πρωί σε 35 σχολεία της Αττικής

Συναγερμός σήμανε το πρωί σε 35 σχολεία της Αττικής, καθώς έλαβαν στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους απειλητικό μήνυμα για την ύπαρξη βόμβας, με τις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!