34.6 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 19:24

Άρση των απεργιακών μέτρων ζητούν από τους κυβερνητικούς γιατρούς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Την άρση των απεργιακών μέτρων που έχουν εξαγγείλει για τις 2 και 3 Ιουλίου ζητούν από τους κυβερνητικούς γιατρούς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ενώ επαναφέρουν αίτημά τους για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Επιστροφή στις παλιές νοοτροπίες και επανάληψη των καταστροφικών πρακτικών του παρελθόντος θεωρεί το ΚΕΒΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του, «ότι σηματοδοτεί η αδικαιολόγητη και ετσιθελική απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ) και του κλάδου των Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ να προχωρήσουν σε 48ώρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου με αίτημα τους τη μονομερή τροποποίηση της συμφωνίας περί κινήτρων που εφαρμόζεται από το 2020».

«Τα χρηματικά κίνητρα που έχουν συμφωνηθεί είναι επιπρόσθετα οποιωνδήποτε άλλων απολαβών που έχουν οι γιατροί και αφορούν σε Ιατρικές πράξεις που καλούνται να διεκπεραιώνουν εντός των κανονικών ωρών εργασίας τους. Το αίτημα των ιατρών σε ένα τομέα που πάσχει σοβαρά και που αποδεδειγμένα χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να επιβιώσει, κινείται ακριβώς στη λανθασμένη κατεύθυνση και αποδεικνύει στην πράξη πόσο λανθασμένα ιεραρχούν και θέτουν διάφορες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τα ατομικά τους συμφέροντα υπεράνω του συμφέροντος του συνόλου της χώρας», προσθέτει, στην ανακοίνωση του, το ΚΕΒΕ.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι απεργούντες γιατροί οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι αμοιβές και τα ωφελήματα τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τις αντοχές του εργοδότη τους, που είναι το Κράτος, καταθέτοντας απαιτήσεις το κόστος των οποίων καλείται να πληρώσει η υπόλοιπη κοινωνία μέσω φορολογιών.

«Η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ είναι, όπως επιβληθεί η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες μια από τις οποίες είναι και η δημόσια υγεία. Μόνο με αυτό το αναγκαστικό μέτρο θα υποχρεωθούν όλοι να συμμορφωθούν και να τηρούν τα εργασιακά θέσμια, έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού», προσθέτει.

Το ΚΕΒΕ καλεί την Κυβέρνηση και τη Βουλή, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας, για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.

Καλεί τους γιατρούς να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους έναντι των ασθενών και των ευάλωτων πολιτών, να σεβαστούν την συμφωνία κινήτρων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία της για την απόφαση των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών να κατέλθουν σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου 2024, παραλύοντας ουσιαστικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΟΕΒ.

«Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, για βελτίωση του εργασιακού πλαισίου με την υποβολή αξιοπρεπούς πρότασης προς τις συντεχνίες για επίλυση των όποιων διαφορών, οι συντεχνίες με την απόρριψη της επιλέγουν την οδό της σύγκρουσης και όχι του διαλόγου», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η 48ώρη απεργία δεν στρέφεται μόνο εναντίον του εργοδότη των κυβερνητικών ιατρών «αλλά και εναντίον αθώων, ανυπεράσπιστων και ευάλωτων συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια πλήττοντας την δημόσια υγεία».

Η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες να άρουν τα μέτρα και να επιστρέψουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο τα όποια προβλήματα υπάρχουν να συζητηθούν και να επιλυθούν μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Καλεί, τέλος, «για ακόμα μία φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία και την κοινωνία προχωρώντας στην νομοθέτηση της Συμφωνίας για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Συνεχίζεται ο καύσωνας – Την Τρίτη στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος – Κίτρινη προειδοποίηση

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για την Τρίτη, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!