Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, μέσα από μια διαρκή και ουσιαστική συνεργασία, αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας, όντας στην πράξη βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, τη βούληση να συνεχίσει να εργάζεται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου.
Τόνισε, επίσης, στην ομιλία του, ότι η Ελλάδα από τα βάθη της ιστορίας μέχρι και σήμερα, συμβαδίζει με την τραγική μοίρα της Κύπρου, συμπάσχει και στηρίζει, συμπονά και συμπαραστέκεται στον αγώνα μας για ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής, η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.
«Μια απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της ευρωπαϊκής Κύπρου. Με πλήρη επίγνωση που έχω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω για ακόμα μια φορά να επαναλάβω ότι δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στον ελληνικό λαό και την ελληνική Κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργή και σταθερή συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τη συμπλήρωση μισού αιώνα προσφοράς του κόμματος στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Ελλάδας, αλλά και ουσιαστικής παρέμβασης στις προσπάθειες οικοδόμησης της Ευρώπης. «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας πραγματικός ευρωπαϊκός φάρος που πάντοτε ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι η παρούσα χρονική συγκυρία εκφράζει περισσότερο τις δύο Κυβερνήσεις καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος υπηρετούν το κοινό όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας με πολλαπλές προκλήσεις, πολλαπλούς κινδύνους και ευκαιρίες αλλά και με αμετροεπείς δυνάμεις που δεν σταματούν να επιβουλεύονται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία».
Αναφερόμενος στη φετινή επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία της χώρας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή χωρίς την Ελλάδα.
«Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, μέσα από μια διαρκή και ουσιαστική συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας, όντας στην πράξη βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων. Και θα συνεχίσουμε την κοινή μας στρατηγική, για πολλά από τα μεγάλα θέματα της διεθνούς «σκακιέρας», όπως κάνουμε ήδη. Από την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, Ελλάδα και Κύπρος, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο, ως οι εκπρόσωποι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή», τόνισε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τις ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε υπάρχουν ενώπιόν μας πολυεπίπεδες προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και θέματα όπως η ακρίβεια, οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τόσες άλλες που μόνο μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον ντερ Λάινεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς, όπως είπε, απέδειξε τις ηγετικές τις ικανότητες.