Η Κύπρος στηρίζει πλήρως τη νέα αποστολή για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) με εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα αποναρκοθέτησης και προσωπικό στο κέντρο εκπαίδευσης στη Γερμανία, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης κατά την άφιξή του στη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται την Τρίτη στις Βρυξέλλες σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την συγκρότηση αποστολής στρατιωτικής συνδρομής με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine) λήφθηκε επίσημα από τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά την πρώτη ημέρα του ΣΕΥ, και πως συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Άμυνας.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε κατά την άφιξή του πως η Κύπρος στηρίζει «πλήρως τη νέα αποστολή ΚΠΑΑ για βοήθεια προς την Ουκρανία και εξετάζουμε τρόπους να παρέχουμε εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορα θέματα και εκπαίδευση, καθώς και για την παροχή προσωπικού για τη νέα αποστολή στο κέντρο εκπαίδευσης».
Κληθείς να διευκρινήσει τις δραστηριότητες της αποστολής, σημείωσε πως «εξετάζουμε τρόπους για να βοηθήσουμε παρέχοντας εκπαίδευση, είτε στην αποναρκοθέτηση είτε σε άλλα ζητήματα όπου εξειδικευόμαστε, καώς και για να παρέχουμε προσωπικό για το κέντρο εκπαίδευσης στη Γερμανία».
Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη σε συνέχεια της υιοθέτησης της Στρατηγικής Πυξίδας.
«Η Κύπρος καλωσορίζει τα βήματα που έγιναν μετά την παρουσίαση της ανάλυσης για τα κενά που υπάρχουν και στηρίζουμε πλήρως τα έργα κοινών αγορών στην άμυνα» ανέφερε.
«Πέρα από αυτό, κοιτάμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και επιπρόσθετα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται παρέχοντας επίσης κίνητρα όπως την κατάργηση του ΦΠΑ στην προμήθεια, στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού», συνέχισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η ΕΕ θα αναμένει να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα.
«Φυσικά στηρίζουμε την Ουκρανία, καθώς όπως ξέρετε είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται υπό κατοχή για 48 χρόνια, και ψάχνουμε τρόπους πώς να βοηθήσουμε την Ουκρανία, επίσης και μέσω της διπλωματίας» πρόσθεσε.