Με σκοπό την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις κοινωνικές υπηρεσίες, δημιουργήθηκε και εξελίσσεται το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς».
Το Υφυπουργείο Κοινωνική Πρόνοιας έχει προσθέσει στη «φαρέτρα» του αυτό το πολύτιμο εργαλείο στην κοινωνική πολιτική που προσπαθεί να χαράξει.
Το πρόγραμμα στοχεύει ουσιαστικά στον έγκαιρο και άμεσο εντοπισμό των προκλήσεων, παράλληλα με την αντιμετώπιση τους, η ενδυνάμωση της πρόσβασης του πολίτη στις κοινωνικές υπηρεσίες, η πρόληψη και αποκέντρωση των υπηρεσιών και η αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες. Το όραμα είναι, κάθε γειτονιά να διαθέτει τον δικό του Κοινωνικό Λειτουργό, και κάθε πολίτης να μπορεί να αποταθεί για βοήθεια ή να δώσει πληροφορίες για άτομα ή οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, αποφασίστηκε η παγκύπρια επέκτασή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠτΔ: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το Έργο της Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), αποτελεί ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών για την παροχή προσβάσιμων, προσιτών, φιλικών και εξατομικευμένων κοινωνικών υπηρεσιών για ολιστική στήριξη του ατόμου και της οικογένειας.
Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται μέσω του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και το οποίο ουσιαστικά θα επικαιροποιήσει και θα επανατοποθετήσει κύριους άξονες οργάνωσης και λειτουργίας των ΥΚΕ, θα ενισχύσει συνέργειες με κρατικές υπηρεσίες και άλλους φορείς περιλαμβανομένων τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δράσεων, την αποκτώμενη εμπειρία των ΥΚΕ και τις νέες συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας τη μακρόχρονη εμπειρία των τοπικών αρχών σε θέματα που αφορούν την κοινότητά τους και με δεδομένο ότι αυτές είναι οι πλησιέστερες προς τον πολίτη και μπορούν να διερευνούν αμεσότερα και να αναδεικνύουν τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις ευαισθησίες της κοινωνίας τους, οι ΥΚΕ προσκάλεσαν τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία.
Αυτό διαπιστώθηκε και από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Προγράμματος κατά την πιλοτική του εφαρμογή, τόσο σε μεγάλους δήμους και κοινότητες όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές. Το nomisma, επικοινώνησε με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για το πρόγραμμα.
- Πότε άρχισε η παγκύπρια επέκταση του προγράμματος;
Η διαδικασία για την εφαρμογή του προγράμματος σε Παγκύπρια βάση έχει ξεκινήσει και αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του εντός Οκτωβρίου 2024, εξυπηρετώντας πληθυσμό από περίπου το 96% των Δήμων / Κοινοτήτων.
- Ποιος είναι ο ρόλος του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς»;
Οι αρμοδιότητες του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς είναι:
- Ο έγκαιρος εντοπισμός συνθηκών / προβλημάτων και να ενεργεί ως πρώτο σημείο αναφοράς για άτομα/οικογένειες /κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν υποψίες ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνική στήριξη.
- Δέχεται αναφορές από τα ίδια τα άτομα ή από άλλους οργανισμούς κρατικούς και μη.
- Προβαίνει σε άμεσο χειρισμό και σε διασύνδεση ατόμων με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
- Πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με τα άτομα/ οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης και τους παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση.
- Ενημερώνει τους πολίτες με τους οποίους συνεργάζεται για προγράμματα και σεμινάρια που υλοποιούνται στην περιοχή του.
- Προβαίνει σε εισηγήσεις στους Φορείς Υλοποίησης για ανάπτυξη τυχόν προγραμμάτων πρόληψης και στήριξης των ευάλωτων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινότητας
- Προβαίνει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση τυχόν κοινωνικών προβλημάτων
- Προβαίνει σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τις κοινωνικές υπηρεσίες , πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ποια τα δικαιώματά τους και ποια είναι η διαδικασία πρόσβασης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Πέραν των πιο πάνω αλλά ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στην ενίσχυση του τοπικού δικτύου ως προς το συντονισμό όλων των φορέων που επιχειρούν σε τοπικό επίπεδο τόσο για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών όσο και στον σχεδιασμό προγραμμάτων στη βάση εξειδικευμένων αναγκών των πολιτών.
- Στόχος του προγράμματος;
Οι στόχοι του Προγράμματος «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς» είναι:
- ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- ενδυνάμωση της πρόσβασης του πολίτη στις κοινωνικές υπηρεσίες και.
- Ο έγκαιρος, άμεσος εντοπισμός και παρέμβαση για αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
- Έχετε δει αποτελέσματα μέχρι στιγμής;
Μετά από την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος σε 5 Δήμους και 3 Κοινότητες το Πρόγραμμα αξιολογήθηκε ότι κινείται ικανοποιητικά προς τους στόχους που τέθηκαν αρχικά.
Μέχρι τον Μάιο του 2024, λήφθηκαν κατά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος 658 αναφορές για διάφορα είδη κοινωνικών ζητημάτων, και μεγάλος αριθμός από αυτές εξυπηρετήθηκαν σε τοπικό επίπεδο.
Η ενίσχυση της προσβασιμότητας των πολιτών σε κοινωνικές υπηρεσίες και η ενδυνάμωση της συνέργειας με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.