Στη σημασία συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας σε διμερές επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΕΕ αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η κ. Δημητρίου δέχτηκε στο γραφείο της στη Βουλή, νωρίς το απόγευμα τον κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον πρώην Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη.
Καλωσορίζοντάς τους, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι κάθε επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου είναι πολύ σημαντική, μεταξύ άλλων γιατί «είναι και πολύ σημαντικό να τονίζουμε τη σημασία που ενέχει το να είμαστε ένα συμπαγές μέτωπο, Ελλάδα και Κύπρος μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε σε ένα πολύ ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό», ανάλογα και με τα χαρτοφυλάκια του κάθε ενός, και για ειδικά ζητήματα «τα οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε και σε συλλογικό επίπεδο των 27 αλλά και μεταξύ μας».
Είναι γι’ αυτό τον λόγο, είπε, που, ως Βουλή των Αντιπροσώπων «τονίζουμε κάθε φορά, εκεί και όπου μπορούμε, να έχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ μας, το επιζητούμε».
Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας, γιατί όπως είπε, και με την άλλη της ιδιότητα (ως Προέδρου του ΔΗΣΥ), είχαν μια συνάντηση και, «με τη δική του καθοριστική παρέμβαση», ικανοποιήθηκε ένα διαχρονικό αίτημα για τους Κύπριους φοιτητές, που αφορά την αφαίρεση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Ο κ. Γεωργιάδης με τη σειρά του, είπε ότι είναι περήφανοι για τα επιτεύγματα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις που έχουν Ελλάδα και Κύπρος μπροστά τους τώρα, είναι «πρωτόγνωρα μεγάλες» και πρέπει να φτιάξουν όχι μόνο το κοινό μέτωπο μεταξύ τους, αλλά και πολλών άλλων χωρών, για να αντιμετωπιστούν και με κοινές δράσεις στην υγεία, αλλά και άλλα πράγματα «σε μια εποχή, πολύ ασταθή και πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενη».
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρχει ένα περιβάλλον «λίγο δύσκολα προβλέψιμο για την Ευρώπη», αλλά ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα είναι πρώτη δύναμη στην Ευρώπη «και πάμε να κτίσουμε για να πάμε στην επόμενη μέρα στην ΕΕ, και θα πάμε παρέα, όπως πάμε πάντα».
Η κ. Δημητρίου είπε ότι είναι σημαντικό να επιλεγούν άτομα που να πιστεύουν στην Ευρώπη, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής και να γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα δύσκολα ιστορικά διακυβεύματα που θα έχουν να κάνουν και με τη συνέχεια της ΕΕ.