Με προτάσεις για δυναμικά μέτρα, συνέρχεται από τις 11 η Παγκύπρια Συγκέντρωση των Αγελαδοτρόφων, για το θέμα της αύξησης της ποσόστοσης του αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού από 10% σε 19%.
Οι αγελαδοτρόφοι αντιδρούν στην αύξηση της ποσόστωσης που όπως αναφέρουν σε ενημερωτική ανακοίνωση για τη Συγκέντρωση, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες στην αγελαδοτροφία». Χαρακτηρίζουν αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη την αλλαγή του Διατάγματος από τον Υπουργό Εμπορίου και Ενέργειας που αφορά τον καθορισμό ποσοστών στην παραγωγή χαλλουμιού με το οποίο αυξάνει την συμμετοχή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος από 10% σε 19%».
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού ανέφερε ότι στη Συγκέντρωση δεν θα παρευρεθούν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που είχαν προσκληθεί για να εξηγήσουν τις θέσεις τους.
«Ο Υπουργός Εμπορίου χωρίς τη διεξαγωγή οποιασδήποτε διαβούλευσης και χωρίς να παραχωρήσει και να αναλύσει στους εμπλεκόμενους τα στοιχεία που του προσκόμισε το Υπουργείο Γεωργίας και τα οποία επικαλέστηκε προκειμένου να αλλάξει το Διάταγμα, προέβη σε αλλαγή του, καθιστώντας τις γαλακτοβιομηχανίες παράνομες από την μια μέρα στην άλλη και εκτεθειμένη την διάθεση του αγελαδινού γάλακτος. Μάλιστα μόλις τις έκαναν παράνομες με το νέο διάταγμα, άρχισαν τους ελέγχους για να τις τιμωρήσουν και να τις εκβιάσουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που θα τεθεί ενώπιον της Παγκύπριας Συγκέντρωσης.
Οι εκπρόσωποι των Αγελαδοτρόφων θα επισημάνουν κατά τη συγκέντρωση ότι η απόφαση του Υπουργού Εμπορίου ήταν προαποφασισμένη και ότι προτού ανακοινώσει την απόφασή του, ο Υπουργός δεν προχώρησε σε ενημέρωση των εμπλεκομένων, προσκαλώντας τους για διαβούλευση μόλις μία ημέρα πριν από τη λήψη της απόφασης, χωρίς να παράσχει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Επιπλέον, θα αναφέρουν, την ίδια ημέρα της διαβούλευσης, το Υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε ανακοίνωση προαναγγέλλοντας την αλλαγή των ποσοστών γάλακτος. Κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να επιβάλει την απαίτησή του προς τις γαλακτοβιομηχανίες για επιπρόσθετες αυξήσεις στις τιμές του αιγινού και πρόβειου γάλακτος, πέραν των δύο σημαντικών αυξήσεων που δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να λάβει υπόψη τη μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην αγορά.
Προτάσεις για μέτρα
Κατά τη συγκέντρωση θα συζητηθεί εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 2023 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο με βυτιοφόρα γάλακτος, γεωργικά μηχανήματα και βοοειδή καθώς και πιθανές νομικές ενέργειες που θα ληφθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε κιλό από τις εξαγωγές χαλλουμιού και να μην χυθεί ούτε λίτρο από οποιοδήποτε είδος γάλακτος», αναφέρεται.
Θα σημειωθεί ακόμα ότι το χαλλούμι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου με εισαγωγή συναλλάγματος που αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ ετησίως και ο στόχος της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η αύξηση των εξαγωγών και όχι η μείωση τους. Θα αναφερθεί επίσης ότι με τις λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πολλά είδη (κωδικοί) χαλλουμιών αντικαταστάθηκαν στην παγκόσμια αγορά από παραγωγούς άλλων χωρών εκτοπίζοντας τα κυπριακά προϊόντα.
«Την ίδια ώρα που τα εν λόγω Υπουργεία διενεργούν τους πιο πάνω ελέγχους, για χρόνια κλείνουν τα μάτια στη χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού χωρίς να διεξάγεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος», θα αναφέρουν.
Αντιδράσεις για κονδύλια στα κατεχόμενα
Ένα άλλο θέμα συζήτησης που σύμφωνα με τους Αγελαδοτρόφους «ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης» είναι η αποδοχή και έγκριση της Κυβέρνησης για παραχώρηση κονδυλίου ύψους 40 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε παραγωγούς των κατεχομένων προκειμένου να παράγουν χαλλούμι χωρίς προσδιορισμό ποσοστών γάλακτος, να τα πωλούν σε τρίτες χώρες και να ανταγωνίζονται τις κυπριακές βιομηχανίες και παραγωγούς.
Την ίδια ώρα, αναφέρουν, στους Αγελαδοτρόφους και τη Βιομηχανία στις ελεύθερες περιοχές, εκτός του ότι δεν έδωσαν καμία ουσιαστική βοήθεια, θέτουν φραγμούς στην παραγωγή χαλλουμιού και γάλακτος αυξάνοντας το κόστος παραγωγής τους σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα έναντι των ξένων παραγωγών.
Στην συγκέντρωση καλέστηκαν επίσης και γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να τους διαμηνυθεί ότι οι αγελαδοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν δίπλα στον αγώνα τους, αφού η επιβίωση τους είναι αλληλένδετη με την επιβίωση όλων των κτηνοτρόφων.