Την πρώτη του συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας είχε την Πέμπτη στη Βουλή ο νέος Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, ο οποίος σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση εξέφρασε απόλυτη και πλήρη ικανοποίηση για το εποικοδομητικό, ομόθυμο και ομόψυχο κλίμα που επικράτησε.
Όπως δήλωσε ο κ. Πάλμας μετά τη συνάντηση, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και η σχέση της με τον αρμόδιο Υπουργό διαφέρουν από τον τρόπο λειτουργίας των υπόλοιπων επιτροπών, τονίζοντας πως «σε αυτή την Επιτροπή υπάρχει πολιτική αχρωματοψία και όλα τα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν και δημιουργούνται τα διαχειριζόμαστε όλοι μαζί συλλογικά και προσπαθούμε να βρούμε κοινές λύσεις».
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εκμετάλλευσης πολιτικών ζητημάτων που να αφορούν την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας για την ουσιαστική και σημαντική πρώτη συνάντηση που είχαν.
Ερωτηθείς σε σχέση με την προοπτική αύξησης των αμυντικών δαπανών ο κ. Πάλμας ανέφερε πως παρά το εθιμοτυπικό της συνάντησης, έγινε και συζήτηση επί της ουσίας και αντηλλάγησαν απόψεις για βασικά ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά. Σημείωσε ωστόσο πως σε αυτή την πρώτη συνάντηση δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από την πλευρά των μελών της Επιτροπής κατατέθηκαν προτάσεις και εισηγήσεις για θέματα που η Επιτροπή θεωρεί ως ύψιστης σημασίας, έτσι ώστε, όπως είπε, ο νέος Υπουργός να τα αξιολογήσει, να τα μελετήσει και να μπορέσει μαζί με τους συνεργάτες του να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να γίνει η απαιτούμενη και αναγκαία συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση και επίλυση αυτών των ζητημάτων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε παράλληλα τον νέο Υπουργό, εκ μέρους του συνόλου των μελών της, πέραν από κομματικές προελεύσεις, ότι θα συνεχίσουν ενωμένοι με εποικοδομητική συνέργεια και συνεργασία να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων που αφορούν την ΕΦ και την άμυνα της Κύπρου και με βασικούς στόχους την αναβάθμιση του αξιόμαχου της ΕΦ, που θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο επίπεδα, πρώτον ενίσχυση σε αριθμούς αλλά και τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού για να είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και οπλικών συστημάτων, που αφορούν το δεύτερο επίπεδο.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας αντικρίζονται πάντα μακριά από οποιανδήποτε σκοπιμότητα, αναφέροντας πως ζητήθηκε από τον νέο Υπουργό όπως εξεταστούν τα θέματα του προσωπικού της ΕΦ.
Όπως εξήγησε ο κ. Κώστα, θα πρέπει πρωτίστως να γίνει περαιτέρω τροποποίηση των κανονισμών των αξιωματικών και υπαξιωματικών οι οποίοι τροποποιήθηκαν βεβιασμένα πριν από 7 και 8 χρόνια αντίστοιχα και χωρίς να υπάρξουν τροποποιήσεις και με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν στρεβλώσεις και λάθη που θα πρέπει να διορθωθούν.
Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να μπουν περισσότερα μετρήσιμα κριτήρια σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις για προαγωγές.
Σημείωσε τέλος πως από όλους τέθηκε το θέμα των ΣΥΟΠ, καθώς, όπως ανέφερε, καθημερινά οι ΣΥΟΠ αποχωρούν από την ΕΦ, θέμα για το οποίο αναμένεται σχετική πρόταση της Κυβέρνησης έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα παραμονής για τους ΣΥΟΠ να παραμείνουν στην ΕΦ αλλά και κίνητρα προσέλκυσης νέων ΣΥΟΠ.
«Αναμένουμε τους κανονισμούς για τους ΣΥΟΠ από τον Σεπτέμβριο του 2016, είμαστε στο τέλος Ιανουαρίου 2024 χωρίς αυτό να έχει γίνει», είπε ο κ. Κώστα, προειδοποιώντας πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα των ΣΥΟΠ στην ΕΦ τότε έπονται σοβαρά προβλήματα.
Είπε τέλος πως τέθηκαν ενώπιον του νέου Υπουργού και κάποια άλλα θέματα όπως το κλείσιμο του πεδίου βολής στο Τσέρι, καθώς αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή, όπως επίσης και η ανάγκη τερματισμού της αδικίας εις βάρος των γυναικών υπαξιωματικών, η ανάγκη εμπέδωσης της αξιοκρατίας σε ό,τι αφορά τις προσφορές και τέλος με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα δυστυχήματα στην ΕΦ η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών ασφαλείας και διενέργειας συστηματικών ελέγχων σε υλικά.