Τη συνδρομή του ώστε να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος για λύση στο Κυπριακό ζητά από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.
Με επιστολή τους τα μέλη της παροικιακής οργάνωσης ζητούν συγκεκριμένα από τον κ. Λάμι να ασκήσει την επιρροή του και να εισηγηθεί όπως τα Ηνωμένα Έθνη εγγυηθούν την κυπριακή ανεξαρτησία, όπως καλείται να κάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τις συνθήκες, να συμβάλει ώστε να υπάρξει ουσιώδης διάλογος για την επανένωση της Κύπρου και να μοιραστεί την ιστορία των Κυπρίων προσφύγων εφιστώντας την προσοχή στη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή που συνεχίζει να διαιρεί το νησί.
Αναφερόμενοι στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας που θα έχει στο Λονδίνο ο κ. Λάμι με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, οι υπογράφοντες τον καλούν να συνεχίσει να στηρίζει τη βρετανοκυπριακή κοινότητα «που τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη φροντίδα και το ενδιαφέρον σας».
Η επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών εκθέτει παράλληλα το ιστορικό και τα σημερινά δεδομένα στα 50 έτη από την τουρκική εισβολή και έναρξη της κατοχής της Κύπρου. Όπως αναφέρει, «τα τελευταία 50 χρόνια η δυναμική για επανένωση έχει συνεχίσει να εξασθενεί» και επιπλέον «η κατάσταση στο νησί έχει συνεχίσει να επιδεινώνεται».
Γίνεται αναφορά σε εθνική εκκαθάριση στα κατεχόμενα, στον εποικισμό, στη σύληση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και στις τουρκικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Κύπρου.
Τονίζεται πως η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο η Τουρκία επιμένει σε ξεχωριστό τουρκοκυπριακό κράτος στα κατεχόμενα. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως ο κ. Λάμι έχει γνώση του ζητήματος καθώς έχει μεγαλώσει κοντά στην κυπριακή κοινότητα στο Χάρινγκεϊ και στο Τότεναμ του βορείου Λονδίνου.
Το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων, οργάνωση που προωθεί τα κυπριακά συμφέροντα στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Λονδίνου και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει απευθύνει επίσης επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο στη βουλευτή Έμιλυ Θόρνμπερι, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.
Από εκείνη ζητείται να ασκήσει την επιρροή που της δίνει ο ρόλος της ώστε να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Βρετανίας στην επανένωση της Κύπρου, αλλά και να συναντηθεί με τα μέλη της οργάνωσης για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία για την προώθηση των δίκαιων της Κύπρου στο Κοινοβούλιο.
Τις επιστολές υπογράφουν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Στέλλα Πρωτόπαππα-Ντινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σπύρος Νεοφύτου, Έλισσα Ξενοφώντος, Τζον Στεργίδης, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Δρ Σάββας Χατζηφιλίππου, Αντώνης Δημητρίου και Γιώργος Χατζηπαυλής.