Αυτεπάγγελτο θέμα για ενημέρωση αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας Κύπρου σε σχέση με τη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι ενέγραψε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ύστερα από πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι όλα τα θέματα που αιτούνται βουλευτές και πολιτικές ομάδες εγγράφονται όταν και εφόσον έχουν άμεση συνάφεια με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και σε αυτό το πλαίσιο ενεγράφη και το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως είπε, θα συζητηθεί εφόσον περατωθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις.
«Δική μου εισήγηση είναι να συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ούτως ώστε με σοβαρότητα να τοποθετηθούν όλοι οι προσκεκλημένοι για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, μακριά από τον όποιο λαϊκισμό ή την όποια τοποθέτηση που θα εκφεύγει της ουσίας», τόνισε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να περάσουμε από τα μεγάλα λόγια στα έργα και πως μέσα από τη σύνθεση μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο.
Ερωτηθείς αν το θέμα ενεγράφη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη με εξαίρεση την αρνητική τοποθέτηση του ΕΛΑΜ και επανέλαβε ότι η Επιτροπή Νομικών δεν αρνήθηκε ποτέ την εγγραφή θέματος εάν και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.
Σε ερώτηση αν η εγγραφή του θέματος συνιστά παρέμβαση στα ζητήματα της Εκκλησίας, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Βουλή δεν προτίθεται να παρέμβει σε οποιαδήποτε θέματα αφορούν την Εκκλησία, όπως δεν επιθυμεί και η Εκκλησία να παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τη Βουλή. «Είναι δύο θεσμοί με ξεχωριστούς, διακριτούς ρόλους και είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι ρόλοι θα παραμείνουν διακριτοί και στο μέλλον», σημείωσε επί του θέματος.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε από την πλευρά του ότι το θέμα ενεγράφη μετά από πρωτοβουλία του κόμματος στη βάση πεποίθησης ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας και ότι θα πρέπει κατά συνέπεια να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος.
«Τις διαδικασίες, τον τρόπο και τα υπόλοιπα, υπάρχει κανονισμός της Βουλής, υπάρχουν δικαιώματα του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής, θα τα δούμε συγκροτημένα και συλλογικά», συμπλήρωσε ο κ. Δαμιανού
Σημείωσε επίσης ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες το ΑΚΕΛ λάμβανε σοβαρή πληροφόρηση για έργα και ημέρες, που αφορούν και την εμπλοκή της Αστυνομίας στη θλιβερή, όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση της Μονής.
«Επειδή γίνονται τοποθετήσεις και από αρμόδιους Υπουργούς και από αρμόδιους αρχηγούς Αστυνομίας, η προειδοποίηση είναι η εξής: να είναι έτοιμοι την επόμενη που θα ξετυλιχτεί το κουβάρι να τεκμηριώσουν αυτά που λένε σήμερα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία είναι πολύ σοβαρή και έχει ταλαιπωρήσει μεγάλο αριθμό πολιτών και πιστών, στη βάση της αρχής ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, είτε φορά ράσα, είτε κουστούμια, είτε φόρμες εργασίας.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε με τη σειρά του ότι το κόμμα του έχει διαφωνήσει με την εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή, καθώς θεωρεί ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί και η Βουλή δεν είναι αυτή τη στιγμή σε στάδιο να εξετάσει εκκλησιαστικά ζητήματα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.
«Όσοι δήθεν ενδιαφέρονται για την κάθαρση της Εκκλησίας, και αν αυτό πραγματικά τους ενδιέφερε, θα περίμεναν να ολοκληρωθούν οι έρευνες και όχι να βιάζονται να μιλήσουν. Η προσπάθεια την οποία βλέπουμε εμείς ξεκάθαρα είναι να πλήξουν τον θεσμό της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας, της πίστης μας και δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση ως ΕΛΑΜ να δεχτούμε ότι το ΑΚΕΛ απέκτησε ξαφνικά ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα θέματα της Εκκλησίας μας. Θυμίζω ότι είναι το ίδιο κόμμα το οποίο σε κάθε περίπτωση χειροκροτεί και αποθεώνει τον καθηγητή Γαβριήλ, ο οποίος προσβάλλει την Εκκλησία, και είναι το ίδιο κόμμα, το οποίο ζήτησε την κατάργηση της προσευχής και των θρησκευτικών από τα σχολεία μας», συμπλήρωσε.