Την κραυγή απόγνωσής τους, σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στην μονάδα XYTY Κόσιης, μετέφεραν την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, οι τοπικές αρχές στη Λάρνακας, οι οποίες καλούν την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις με χρονοδιαγράμματα.
Το θέμα της λειτουργίας του ΟΕΔΑ Κόσιης και τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε σχέση με τη συμφωνία του κράτους και της εταιρείας διαχείρισης, για επεξεργασία και ανακύκλωση των απορριμμάτων, εξετάστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, τα μέλη της οποίας ζητούν λύση στο πρόβλημα, αλλιώς -όπως προειδοποιούν- κινδυνεύει η επαρχία «να γίνει δεύτερος Κοτσιάτης».
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Πάρτου, προειδοποίησε με μέτρα αν δεν βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα, που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος πήρε το μήνυμα. Δεν θέλουμε άλλα ‘θα’. Πρέπει το κράτος να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του και να μας δώσει λύση με χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο κ. Πάρτου.
Όπως είπε «δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λύση ότι θα συζητηθεί ξανά στις Επιτροπές», για να σημειώσει ότι «έχει κλείσει ένας Κοτσιάτης στη Λευκωσία και έχει ανοίξει ένας άλλος στην Αραδίππου».
Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν θα το δεχτούν άλλο στη Λάρνακα, προσθέτοντας πως «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Και είμαστε όλοι μαζί, γιατί ο κόσμος μας είναι έτοιμος και μας πιέζει να ξεσηκωθούμε και θα το κάνουμε, γιατί θέλουμε λύση στο πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια».
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι «όσοι παρακολουθούν το θέμα ξέρουν ότι ξεκινήσαμε λάθος», εξηγώντας ότι «με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάναμε σχεδιασμούς, που παραβιάζουν τις οδηγίες της ΕΕ και παραβιάζουμε την οδηγία για το πόσα βιοαποδομήσιμα απόβλητα πετούμε».
«Αλλά λέει η οδηγία και η κυπριακή νομοθεσία ότι πρέπει να κάνουμε με τη διαχείριση των αποβλήτων και άλλα κάνουμε», είπε.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ως «περνούν τα χρόνια, έρχονται και φεύγουν κυβερνήσεις και μας έμεινε η κακοδιαχείριση, οι κακοί σχεδιασμοί μέσα στη διαχείριση των αποβλήτων».
Εξήγησε, περαιτέρω, πως «η νομοθεσία έλεγε ότι από την 1η Ιουλίου έπρεπε να ξεκινήσει η ανακύκλωση σε όλη την Κύπρο» για να συμπληρώσει πως «τίποτα δεν κάναμε και θα έρθουμε το 2025 που έρχονται οι στόχοι της ΕΕ, θα είμαστε εκτός των στόχων, αλλά πέραν αυτού θα μας παραλάβουν και για το γεγονός ότι θάβουμε σκουπίδια σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2024, είκοσι χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρώπη».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες», που υπάρχουν σε όλους τους Υπουργούς των τελευταίων χρόνων, αφού δεν δόθηκε λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο υπόσχονταν να δώσουν.
«Είχαμε και σήμερα κάποιες διαβεβαιώσεις ότι πέρασε από το Υπουργικό σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά αν δεν δούμε συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα η αντίδραση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θα είναι έντονη», είπε.
Σημείωσε ότι «η περιβαλλοντική ζημιά που γίνεται στην Κόσιη και σε ενδεχόμενο βροχών το επόμενο διάστημα, αλλά και οι μυρωδιές που αναδύονται από τη μη σωστή διαχείριση των αποβλήτων σήμερα, επηρεάζουν δυσμενώς του κατοίκους της περιοχής ολόκληρης της Επαρχίας Λάρνακας».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι «το δόγμα του Χάρρυ Κλυνν με τα πολλά ‘θα’ έχει κυριαρχήσει στην διαχείριση των αποβλήτων», σημειώνοντας πως «αυτό το οποίο γίνεται στην Κόσιη είναι αυτό το οποίο καταγγείλαμε με διάφορα βίντεο, τα οποία προσπάθησαν να διαψεύσουν οι διάφοροι φορείς ότι αυτό το οποίο ουσιαστικά κάνουν εκεί είναι να θάβουν τα σκουπίδια».
Είπε ότι «όταν έκλεισε ο Κοτσιάτης βρήκαν την εύκολη λύση και μετέφεραν το πρόβλημα στο εργοστάσιο της Κόσιης», προσθέτοντας ότι σήμερα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος τους είπαν ότι έχει ετοιμαστεί νέος σχεδιασμός και ότι θα παρουσιαστεί από την Υπουργό Περιβάλλοντος σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.
«Δεν ξέρω που είναι τα απόρρητα μυστικά και που είναι αυτά τα μεγάλα, που δεν μπορούν να αποκαλύψουν στην Επιτροπή, πάντως, δεν τα ανέφεραν σήμερα και θα περιμένουμε σε επόμενη συνεδρία την Υπουργό να μας τα πει. Η Υπουργός πρέπει να έρθει άμεσα στην Επιτροπή δεν έχει πιο σοβαρές δουλειές να κάνει», είπε ο κ. Κέττηρος.