Για κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών υποστατικών στην περιοχή Μακένζι της Λάρνακας, τα οποία διαχειρίζονται μεγάλες επιχειρήσεις, έγινε λόγος εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συνήλθε την Τρίτη για να εξετάσει αυτεπάγγελτα το ζήτημα της διαχείρισης των οικοπέδων της συγκεκριμένης περιοχής.
Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της και η εκπρόσωπος της νομικής ομάδας των προσφύγων-πρώτων δικαιούχων, έχουν συναφθεί συμφωνίες διαχείρισης με μεγάλες επιχειρήσεις, με κάποιους από αυτούς που έχουν συνάψει τις συμφωνίες να μην είναι καν πρόσφυγες, ενώ ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δεν εισπράττει ενοίκια εδώ και 10 χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι έχουν αρχίσει να υπογράφονται συμβάσεις από κάποιους που διαχειρίζονται τώρα τα υποστατικά στην εν λόγω περιοχή, χωρίς να έχουν κληθεί οι αρχικοί δικαιούχοι να συζητήσουν ή να υπογράψουν συμβάσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως είπε, «αποδεικνύεται η κακοδιαχείριση μιας δεκαετίας στην περιοχή του Μακένζι. Καμία σύμβαση δεν υπήρχε στην περιοχή για μια δεκαετία, κανένα έσοδο δεν υπήρχε για την Υπηρεσία (Σ.Σ. τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών) για μια δεκαετία, καμία πρωτοβουλία δεν υπήρχε για μια δεκαετία και τα εκατομμύρια πετούσαν από εδώ και από εκεί».
Επεσήμανε ακόμη ότι γίνεται μια προσπάθεια για να εξορθολογιστεί η κατάσταση που υπήρχε στο Μακένζι. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν κενά και γκρίζες διαδικασίες που θα πρέπει να διευκρινιστούν στο πλαίσιο και της νομοθεσίας, η οποία υπάρχει ενώπιον της Επιτροπής, για να ψηφιστεί μια νομοθεσία για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. «Θα πρέπει να εξορθολογιστούν και οι συμβάσεις μαζί με τη νομοθεσία, η οποία είναι κατατεθειμένη και συζητείται στην Επιτροπή», υπέδειξε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κέττηρος εξήγησε ότι οι μεγάλες εταιρείες που διαχειρίζονται υποστατικά στην περιοχή του Μακένζι «αυτή τη στιγμή δεν πληρώνουν ενοίκιο», προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία (Σ.Σ. ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών) «δεν εισπράττει (Σ.Σ. ενοίκιο)».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι θα εξορθολογίσει το νομοθετικό πλαίσιο για να αρχίσει να εισπράττει. Όπως είπε, σύμφωνα με τους δικηγόρους των πρώτων χρηστών των υποστατικών, ο τρόπος εξορθολογισμού που αποφάσισε το Υπουργείο «δεν είναι τόσο νόμιμος», προσθέτοντας ότι οι πρώτοι χρήστες έχουν το δικαίωμα να πάνε στα δικαστήρια.
Απαντώντας σε ερώτημα για το ακριβές ποσό που δεν έχει εισπράξει το Υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για «εκατομμύρια» και για «λεφτά που το δικό μου το μυαλό δεν μπορεί καν να φανταστεί».
Από την πλευρά της, η Μαρία Αθανασίου, δικηγόρος των προσφύγων – πρώτων δικαιούχων περιουσιών στην περιοχή Μακένζι, δήλωσε ότι η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους πρώτους δικαιούχους θεωρεί πως η υφιστάμενη νομοθεσία «χρήζει εξορθολογισμού, αφού πρέπει να ενισχυθεί τόσο η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησης, όσο και η ισονομία μεταξύ των προσφύγων», εξηγώντας ότι «πρέπει να γίνεται δίκαιη κατανομή μεταξύ του προσφυγικού κόσμου με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια».
Πέραν αυτού, πρόσθεσε η κ. Αθανασίου, το νομοσχέδιο «βρίθει ατασθαλιών σε σχέση με τη συνταγματικότητά του». Ανέφερε ακόμη ότι, σύμφωνα με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν συναφθεί ήδη συμφωνίες, ενώ «οι πελάτες μας δεν έχουν καν κληθεί να συνάψουν συμφωνίες», σημειώνοντας ότι «κάποιοι από αυτούς που έχουν συνάψει συμφωνίες δεν είναι καν πρόσφυγες».
«Έχει εκμηδενιστεί σχεδόν ο ρόλος του Κηδεμόνα σε βαθμό τον οποίον εμείς θεωρούμε αρνητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το προτεινόμενο πλαίσιο τείνει να καταστρατηγήσει τον σκοπό και τον ρόλο του βασικού νόμου, τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει προστασία των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Όπως εξήγησε, μια μικρομεσαία επιχείρηση πλέον δεν μπορεί να συνάψει συμφωνία μαζί με τον Κηδεμόνα, διότι έχουν συναφθεί ήδη συμφωνίες όχι μόνο με πρόσφυγες, αλλά και με μη πρόσφυγες, που είναι μεγάλες επιχειρήσεις.
Τροπολογία για ξεπάγωμα παραχώρησης τ/κ κατοικιών θα καταθέσουν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ
Τροπολογία για να ξεπαγώσει η διαδικασία παραχώρησης τουρκοκυπριακών κατοικιών, η οποία είχε παγώσει κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα καταθέσουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ανέφερε εξάλλου ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Κέττηρος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει μελέτη στατικής επάρκειας των τ/κ κατοικιών. «Βρήκαμε έναν ισορροπημένο τρόπο, ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος για την επάρκεια και την ασφάλεια αυτών των κατοικιών και την ίδια ώρα να ξεπαγώσει η διαδικασία για την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών κατοικιών», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θα καταθέσουν τροπολογία σε πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης. «Εφόσον πάμε σε συζήτηση σε επόμενη συνεδρία για τις τροπολογίες στην Επιτροπή, (Σ.Σ. η τροπολογία) θα κατατεθεί στην Ολομέλεια», κατέληξε.