Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές είναι ακόμα οι προκλήσεις «που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, σε ομιλία του κατά την επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τα 20χρονα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, η Δημοκρατική Παράταξη θα δώσει το δικό της δυναμικό παρών, είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι η ΔΗΠΑ θα δώσει τη δίκη της μάχη για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας εποχής, που πρέπει να διέπεται από περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.
Ανέφερε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα επιδιώξει, για πρώτη φορά, να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετέχοντας ενεργά στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αυτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.
«Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό προφίλ που χαρακτηρίζει τη Δημοκρατική Παράταξη, οι πολιτικές στοχεύσεις της και οι προτεραιότητές της συνάδουν απολύτως με τις ανάγκες του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε.
Όπως είπε, «ανοίγουμε τους δρόμους του κοινού μας μέλλοντος, με οδηγό το όραμα για την Ευρώπη των Πολιτών, με σύνθημα Πάμε Μσζί να χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Κύπρο του αύριο».
Είπε, παράλληλα, ότι 20 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές είναι ακόμα οι προκλήσεις «που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
«Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και οι απαντήσεις που οφείλουμε να δώσουμε επείγουν», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι δυστυχώς, παράλληλα με την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «συμπληρώνονται φέτος και 50 χρόνια κατοχής της πατρίδας μας από την Τουρκία».
«Το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί, να περιφρονεί και να καταστρατηγεί τις αρχές, τις αξίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οφείλουμε μεθοδικά και πειστικά να εκμεταλλευτούμε την ανάγκη που έχει – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο – η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Καρογιάν είπε, ακόμη, ότι «γνωρίζουμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν πρόκειται εύκολα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις, τις επεκτατικές βλέψεις και τις αντίστοιχες νοοτροπίες της».
«Δεν αγνοούμε, επίσης, το γεγονός ότι ισχυρές χώρες της Ένωσης επιλέγουν να ικανοποιούν τα δικά τους οικονομικά και άλλα συμφέροντα, σε βάρος των αρχών και αποφάσεων της ίδιας της Ένωσης. Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπό το πρίσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων», πρόσθεσε.
Άλλωστε, συνέχισε, στα πρόσφατα Συμπεράσματα των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτυπώνονται με σαφήνεια οι προς αξιοποίηση ευκαιρίες.
«Η 20η επέτειος ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αναμφίβολα κορυφαίο σταθμό της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου μας, τον δεύτερο, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.
Αποτελεί αυταπόδεικτο γεγονός ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, υπήρξε μια από τις ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες λαός και πολιτεία, πλήρως ενωμένοι, συστρατεύτηκαν στην υπηρεσία ενός κοινού οράματος», σημείωσε.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η αίτηση που υπέβαλε η Κύπρος υποστηρίχθηκε με στοχευμένες και δραστικές πολιτικές πρωτοβουλίες και πράξεις τόσο των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των ελληνικών Κυβερνήσεων.
«Οφείλουμε να αποδώσουμε δίκαιον έπαινο σε όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που με διορατικότητα και συνέπεια εργάστηκαν για την ευόδωση αυτής της κορυφαίας εθνικής επιδίωξης», κατέληξε.