Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με τον κ. Jiří Šedivý, Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, σχετικά με τις δράσεις του Οργανισμού την προηγούμενη χρονιά αλλά και τις προτεραιότητες τους για την νέα, για προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και την ανάπτυξη κοινών αμυντικών ικανοτήτων. Η συζήτηση έγινε στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:
«Είμαι στο Ευρωκοινοβούλιο για εννιάμισι χρόνια κι ως πρόσφατα, ελάχιστοι επιμέναμε στην ανάγκη για κοινή άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ προς απόκτηση στρατηγικής αυτονομίας. Τώρα, είναι πλέον η επικρατούσα άποψη και προσθέτω ότι, για να επιτύχουμε ως ΕΕ τους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους, η κοινή άμυνα και ασφάλεια είναι αναγκαιότητα. Έχοντας αυτό υπόψη, θέτω ένα προβληματισμό: Σε ποιο βαθμό οι προτεραιότητες (για τη νέα χρονιά), στις οποίες αναφερθήκατε, συμβάλλουν στην στρατηγική αυτονομία, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες, ειδικά από εκείνες τις προβληματικές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι μέλη της ΕΕ και έχουν διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, όπως η Τουρκία;»
Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτές αναφέρθηκε στην επιλογή των προτεραιοτήτων σε θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ από τα κράτη-μέλη σημειώνοντας: «Οι προτεραιότητες αυτές συνδέονται στενά με τις ανάλογες προκλήσεις στα θέματα ασφάλειας. Ωστόσο για παράδειγμα, οι αμυντικές προκλήσεις στην Ουκρανία διαφέρουν από τις ιδιόμορφες προκλήσεις στη Μεσόγειο. Σε ποιο βαθμό αυτές οι διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις αντικατοπτρίζονται στις προτεραιότητες του Οργανισμού σας;».
Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας ανέφερε ότι η υιοθέτηση του εγγράφου της «Στρατηγικής Πυξίδας» είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας. Σημείωσε επίσης ότι ήδη παρατηρούμε κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι ακόμα κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις που συνδέονται με το ΝΑΤΟ και τα αμερικάνικα συμφέροντα. Ωστόσο, τόνισε ότι ως Οργανισμός, έχουν συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη δεκαετία ώστε να μπορούμε ως ΕΕ να δρούμε αυτόνομα εκτός των συνόρων μας. Τώρα είναι αναγκαίο τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν με την εφαρμογή του σχεδιασμού για να δούμε απτά αποτελέσματα, υπογράμμισε καταλήγοντας.