13.9 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2024 | 2:13

Ευνοείται η παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα, λέει η Συντ. Επιτρ. Αγελαδοτρόφων

Συγκέντρωση για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων θα πραγματοποιήσουν οι αγελαδοτρόφοι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 πμ στην Αθηένου, αντιδρώντας, όπως αναφέρουν στη “νέα οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων από την ΕΕ” και σε δηλώσεις του ΓΔ του Υπ. Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι “στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2029 η παραγωγή χαλουμιού να περιλαμβάνει ποσοστό 51% αιγινού ή/και πρόβειου γάλακτος”.

Σε ανακοίνωση υποστηρίζουν πως “επιχειρείται η εξόντωση της αγελαδοτροφίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2029, γεγονός που ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο την παραγωγή χαλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές”.

Ζητούν, ακόμη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία “ίση μεταχείριση του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές”, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ίδιες προϋποθέσεις και στις δύο περιοχές μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης και την επανένωση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, σε έκτακτη συνεδρία της αυτή εξέτασε πρόσφατα δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο σχετικά με τη νέα οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 39,5 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος, όπως αναφέρουν, να προορίζεται για την υποστήριξη της παραγωγής και εμπορίας χαλλουμιού, “καθώς και τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2029 η παραγωγή χαλλουμιού να περιλαμβάνει ποσοστό 51% αιγινού ή/και πρόβειου γάλακτος”.

Με βάση τα παραπάνω, αποφάσισε την πραγματοποίηση παγκύπριας συγκέντρωσης αγελαδοτρόφων την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις ώρα 11:30 π.μ., στην Αμφιθεατρική Αίθουσα “ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ”, στην Αθηαίνου. Σκοπός της συγκέντρωσης, όπως αναφέρεται, είναι η ενημέρωση των παραγωγών για τις πιο πάνω εξελίξεις, και η λήψη σχετικών αποφάσεων. Στην συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και άλλων φορέων.

“Είναι πλέον ξεκάθαρο, από τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι αφενός έχουμε αποδεχτεί ως Κυπριακή Δημοκρατία την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, κάτι που πλήττει την οικονομία των ελεύθερων περιοχών”, σημειώνεται, και προστίθεται πως “επιχειρείται η εξόντωση της αγελαδοτροφίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2029, γεγονός που ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο την παραγωγή χαλλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές”.

Οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα “του δικαιώματος που παραχωρήθηκε, επίσημα ή ανεπίσημα, τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους παραγωγούς χαλουμιού των κατεχομένων, να εμπορεύονται προϊόντα χωρίς περιορισμούς στη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε τρίτες χώρες”. Αντίθετα, σημειώνουν, στους παραγωγούς των ελεύθερων περιοχών επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση ποσοστώσεων στο μείγμα γάλακτος που χρησιμοποιείται για όλη την παραγωγή χαλλουμιού ασχέτως προορισμού (Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες), “γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού”, όπως αναφέρουν. Σημειώνουν, επίσης, ότι το 75% των εξαγωγών χαλλουμιού από τις ελεύθερες περιοχές προορίζεται για τρίτες χώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 591/2021, που κατοχυρώνει το χαλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), εφαρμόζεται για όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, έπειτα από 50 χρόνια κατοχής και 20 χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήξαμε να ενισχύεται η οικονομία των κατεχομένων με χρήματα από τον Κύπριο και Ευρωπαίο πολίτη, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η τυροκομία των ελεύθερων περιοχών, που αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους τομείς της οικονομίας μας”, προσθέτουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων επισημαίνει ότι “αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να επιχορηγεί την οικονομία των κατεχομένων στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μπορεί να συνεχίσει να το πράττει. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι η λήψη μέτρων που υπονομεύουν την ανάπτυξη της τυροκομίας στις ελεύθερες περιοχές προς όφελος του τομέα τυροκομίας των κατεχόμενων περιοχών”.

“Δεν μπορούμε να ανεχτούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα οι παραγωγοί των ελεύθερων περιοχών να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από αυτούς των κατεχομένων και, ταυτόχρονα, να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικονομίας των κατεχομένων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, καταλήγουν οι αγελαδοτρόφοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το θέατρο της Τουρκίας για τους Υπουργούς Τραμπ

Η Τουρκία επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά γνωστό ευατόν της για να κερδίσει πόντους στο διπλωματικό παιχνίδι. Με αφορμή τα ονόματα που ανακοινώνει ο Τραμπ...

Κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει με τον ΟΚΥπΥ

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει τελικά στον ΟΚΥπΥ, αλλά οι συχνές αντιπαραθέσεις για τα εργασιακά και τα οικονομικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έχουν κουράσει τους πάντες. Τη...

Νέο δυστύχημα με 20χρονη από την Ελλάδα που έχασε τη ζωή της

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Λευκωσία, έχασε τη ζωή της η Ειρήνη Κοντογιώργου, 20 ετών από την Ελλάδα. Σύμφωνα...

Νέα παρέμβαση Αβέρωφ κατά κυβέρνησης για τα συμβόλαια σε έργα του δημοσίου

Με σημερινή του δήλωση, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πρόσφατες διακοπές των συμβολαίων για...

Συνελήφθη ο 44χρονος οδηγός του αυτοκινήτου για το τριπλό θανατηφόρο

Στην σύλληψη του 44 χρόνου οδηγού, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, προχώρησε η Τροχαία Αμμοχώστου για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης...

Τριπλό θανατηφόρο – Τριήμερο πένθος για τους αδικοχαμένους νέους σε Παραλίμνι-Δερύνεια

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας για τον θάνατο των τριών νεαρών, ηλικίας 18 και 20 ετών, που έχασαν τη ζωή τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!