Mε τα αδικήματα της πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσίας προς διάπραξης κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, καθώς επίσης και άλλων συναφών αδικημάτων, τα οποία φαίνεται να έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών 2021 – 2023, βρίσκεται αντιμέτωνπη η Πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης για Φορείς του AIDS (ΚΥΦΑ) Στέλλα Μιχαηλίδου.
Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν σοβαρή υπόθεση οικονομικής φύσεως σε βάρος Προέδρου Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Η 66χρονη συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου βάσει δικαστικού εντάλματος και οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτησή της.
Πέραν από τις 45 καταθέσεις που θα λάβουν οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας από το οικογενειακό, το φιλικό και το επαγγελματικό περιβάλλον της 66χρονης ύποπτης, αναμένεται να ληφθεί και ανακριτική κατάθεση από την ίδια.
Μέχρι στιγμής η ύποπτη δεν έχει αναφέρει κάτι στην Αστυνομία για την υπόθεση, επιφυλασσόμενη να μιλήσει στους εξεταστές της υπόθεσης στην παρουσία του δικηγόρου της, Μάριου Σπύρου. Οι εξηγήσεις που έδωσε για τα 51 παραποιημένα τιμολόγια που παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας για πληρωμή και αφορούν συνολικό ποσό ύψους €122.687 (6/2021 – 11/2023), ήταν πριν από τη σύλληψή της.
Ενέπλεκε τρίτο πρόσωπο στην παραποίηση των τιμολογίων, το οποίο πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή. Αυτή τουλάχιστον ήταν η θέση των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου την Τρίτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο για σκοπούς έκδοσης του αιτήματος προσωποκράτησης σε βάρος της ύποπτης.
Συνάντηση με υπεύθυνη λογιστηρίου
Πιο συγκεκριμένα, η υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας είχε προσωπική επαφή με την ύποπτη μετά που η πρώτη είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε ασυμφωνία σε ποσά επί των τιμολογίων που προσκόμιζε ο ΚΥΦΑ για πληρωμή και άρχισε να διερευνά το θέμα.
Η διερεύνηση είχε αρχίσει όταν κατόπιν λογιστικού ελέγχου προέκυψε πως σε κάποια τιμολόγια που παρουσιάστηκαν από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, το ύψος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δεν αντιστοιχούσε με το ποσό που αναγραφόταν στο τιμολόγιο. Ο ΦΠΑ, δηλαδή, αντιστοιχούσε σε μικρότερα ποσά απ΄ αυτά που παρουσιάζονταν στα παραστατικά που προσκόμιζε το ΚΥΦΑ.
Όταν, λοιπόν, άρχισε εσωτερική διερεύνηση του ζητήματος και η υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας δεν έλαβε απαντήσεις, διευθέτησε συνάντηση με την ύποπτη. Κατά τη συνάντηση, η τελευταία φέρεται να επέρριψε τις όποιες ευθύνες στην λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, η οποία χειριζόταν θέματα που αφορούσαν τον HIV.
Η 66χρονη πρόεδρος του ΚΥΦΑ φέρεται να είχε πει ότι ενημερώθηκε για το ζήτημα που προέκυψε και πως η συγκεκριμένη λειτουργός, η οποία -να σημειωθεί- απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε επικοινωνία τους το καλοκαίρι του 2024 παραδέχτηκε ότι η ίδια προσωπικά παραποιούσε τα παραστατικά που υποβάλλονταν στην Γενική Διευθύντρια για έγκριση χρηματοδότησης. Κι αυτό με σκοπό την εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού από το πραγματικό κόστος του ΚΥΦΑ για τις διάφορες δράσεις.
Σύμφωνα πάντα με το ανακριτικό έργο όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο την Τρίτη, η ύποπτη ανέφερε στην υπεύθυνη του λογιστηρίου ότι δεν γνώριζε το λόγο που αποστέλλονταν περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούνταν και ότι η θανούσα λειτουργός την διαβεβαίωνε ότι έβρισκε τρόπο να πείθει το Υπουργείο να καταβάλλει μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
Η 66χρονη φέρεται να είπε, ακόμη, ότι άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από τον Ιανουάριο του 2024, χωρίς, όμως, σύμφωνα με την Αστυνομία, να παρέχει σαφείς επεξηγήσεις για τις ενέργειες στις οποίες η ίδια προέβη ως πρόεδρος του ΚΥΦΑ για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Λεφτά από ΚΥΦΑ στη λειτουργό
Πάντως, από τα όσα παρουσίασε η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου στο Δικαστήριο την Τρίτη, προκύπτει ότι από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΚΥΦΑ μεταφέρονταν ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε έλεγχο που διενήργησε η υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας στις τραπεζικές καταστάσεις που προσκόμισε η ύποπτη για τα έτη 2021, 2022 και 2023 διαπίστωσε ότι, είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη του εμβάσματος από τον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό για επιχορήγηση δράσεων από το Υπουργείο Υγείας στον λογαριασμό του ΚΥΦΑ, γινόταν μεταφορά ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας σε συγκεκριμένη τράπεζα. Το ποσό που κατατίθετο στην εν λόγω λειτουργό, αντιστοιχούσε με το μισό της επιχορήγησης από το Υπουργείο Υγείας. Για κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, υπάρχουν αποδεικτικά και για κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας.
Να σημειωθεί ότι όπως είχε αναφέρει ο Επαρχιακός Δικαστής, Ανδρέας Λοΐζου, στην απόφασή του για έγκριση του διατάγματος προσωποκράτησης σε βάρος της ύποπτης, «σύμφωνα με τη μαρτυρία η ύποπτη είναι πρόεδρος του σωματείου και μοναδικό πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να διαχειρίζεται τον τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου και η μοναδική με εξουσία να υπογράφει».
Τρεις εταιρείες διέψευσαν τα παραστατικά του ΚΥΦΑ
Το λογιστήριο του Υπουργείου Υγείας είχε καταλήξει και σε άλλα ευρήματα, βάσει των όσων παρουσίασε στο Δικαστήριο η Αστυνομία. Μετά από ελέγχους του διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες πρόσφεραν υπηρεσίες στο ΚΥΦΑ έναντι μικρότερων ποσών απ΄ αυτές που παρουσίαζε ο εν λόγω ΜΚΟ στο Υπουργείο για να πληρωθεί.
Σύμφωνα με το ΤΑΕ Αρχηγείου, όταν το λογιστήριο κατέληξε πως τα τιμολόγια παρουσιάζουν ασυμφωνίες, επικοινώνησε με την λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, η οποία απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2024 και όπως σημειώσαμε χειριζόταν θέματα που αφορούσαν τον HIV. Η τελευταία, αφού πρώτα ενημερώθηκε σχετικά με τα ευρήματα από την υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου, της ανάφερε ότι θα επικοινωνούσε η ίδια με το ΚΥΦΑ για να προσκομίσουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια αναθεωρημένα.
Μετά από κάποια 24ωρα η λειτουργός προσκόμισε αναθεωρημένα τιμολόγια για δύο από τις τρείς εταιρείες που εξέδωσαν τιμολόγια, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε δικαιολογία για το λάθος που παρατηρήθηκε.
Από λογιστικό έλεγχο στα αναθεωρημένα τιμολόγια διαπιστώθηκε ότι σε ένα τιμολόγιο αντί να διορθωθεί το ποσό που αναλογεί στην επιβολή Φ.Π.Α., διαφοροποιήθηκε το πόσο προ Φ.Π.Α., ώστε το τελικό οφειλόμενο ποσό να παραμένει το ίδιο. Επίσης, η μορφή του τιμολογίου ήταν εντελώς διαφορετική από το αρχικό τιμολόγιο, το οποίο προσκομίστηκε στο Υπουργείο Υγείας για πληρωμή.
Στην περίπτωση άλλου τιμολογίου έγινε διόρθωση στο ποσό του Φ.Π.Α όπως έπρεπε για να αντιστοιχεί στο 19% και διαφοροποιήθηκε το τελικό ποσό έκδοσης και μαζί προσκομίστηκε νέα απόδειξη είσπραξης, με αναφερόμενο τρόπο είσπραξης σε μετρητά.
Στην συνέχεια, λόγω του ότι εγέρθηκαν υποψίες, η υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας ζήτησε από άλλη λειτουργό του λογιστηρίου να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες εταιρείες από τις οποίες ζητήθηκε όπως αποσταλούν τα τιμολόγια που είχαν εκδώσει προς το ΚΥΦΑ.
Οι εταιρείες απέστειλαν αντίγραφα των τιμολογίων τους στα οποία διαφάνηκε ότι το ποσό διέφερε κατά πολύ από το ποσό που αναγραφόταν στα αντίγραφα των τιμολογίων που προσκομίστηκαν στο Υπουργείο.
Σημειώνεται ότι, λόγω του γεγονότος ότι στο Υπουργείο αποστέλλονταν αντίγραφα των παραστατικών και όχι τα πρωτότυπα, αφού δεν απαιτούνταν, δεν ήταν εμφανές ότι είχαν υποστεί παραποίηση. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο επιχορηγούσε το ΚΥΦΑ για τις δράσεις του και δεν προέβαινε σε απευθείας πληρωμή των εταιρειών.
Σύμφωνα με κατάθεση αρμόδιου προσώπου στην Αστυνομία για την παρούσα υπόθεση, το Υπουργείο Υγείας από το έτος 2017 περιλαμβάνει πρόνοια στον προϋπολογισμό του για επιχορήγηση δράσεων ενημέρωσης και διαφώτισης, σε θέματα επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας που προκαλείται από τον ιό HIBV. Σ΄αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί δράσεις διαφώτισης, οι οποίες διενεργούνται από Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, κατόπιν έγκρισης αιτήματός τους. Για την επιχορήγηση των δράσεων απαιτείται η υποβολή παραστατικών για το κόστος της δράσης.