14.7 C
Nicosia
Πέμπτη 21 Νοέμβριος 2024 | 0:23

Διάβημα Προέδρου Βουλής στην ΕΕ για τους Σύρους

Επιστολή – διάβημα θα αποστείλει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε ομολόγους της ΕΕ για να αρθεί το αυτόματο νομικό καθεστώς προστασίας των Σύρων, όπως δήλωσε η ίδια μετά από συνάντηση που είχε με την Πρέσβειρα του Λιβάνου.

Σημείωσε επίσης ότι χθες απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ενημερώνοντας την για την πρωτοβουλία της για πραγματοποίηση συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών πρώτης υποδοχής της ΕΕ στο περιθώριο Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ στην Ισπανία στα τέλη Απριλίου.

«Συνεχίζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις προσπάθειες και επαφές μας με στόχο να τροχοδρομηθούν και να εφαρμοστούν άμεσες λύσεις στην έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση είχα σήμερα συνάντηση με την Πρέσβειρα του Λιβάνου» ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου υποδεικνύοντας ότι το σοβαρότατο πρόβλημα του Μεταναστευτικού «δεν μπορεί να λυθεί με εύηχα συνθήματα, ανέφικτες προτάσεις και ακραίες συμπεριφορές αλλά με σωστές πολιτικές πειστικά επιχειρήματα και διεκδίκηση της αναγκαίας ευρωπαϊκής συνδρομής».

Η κ. Δημητρίου υπέδειξε ότι σημείο αναφοράς είναι η διακρατική συμφωνία των επιστροφών με το Λίβανο η οποία επαναβεβαιώθηκε το 2020 στο πλαίσιο της καλής συνεννόησης και συνεργασίας σε κρίσιμα ζητήματα, αναφέροντας πως υπάρχει κατανόηση σε ό,τι αφορά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στο Λίβανο «όμως πρέπει να θυμίσουμε ότι είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής με σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, πόσο μάλλον να έχουμε να διαχειριστούμε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα παράτυπων παράνομων μεταναστών».

Συνεπώς, συμπλήρωσε, «η Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει με πολιτικά διαβήματα αφενός την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας και αφετέρου ως Κύπρος να ασκήσουμε πίεση μέσα και από την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μεσολαβήσουμε ούτως ώστε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει ο Λίβανος να διαχειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ειδικά στα θέματα ενίσχυσης των περιπολιών επί της θαλάσσης είναι ενήμερη ότι έγινε η αγορά συγκεκριμένων σκαφών και θα πρέπει η Κυβέρνηση να προβεί σε ενημέρωση για το που βρίσκεται το ζήτημα και πως μπορεί άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή.

«Την ίδια ώρα επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε επισταμένα ότι θα πρέπει άμεσα να αρθεί το ιδιαίτερο καθεστώς της αυτόματης νομικής προστασίας που έχουν οι Σύροι μετανάστες γεγονός βεβαίως που ασκεί πίεση και στο Λίβανο» πρόσθεσε, αναφέροντας πως έχει ενημερώσει την Πρέσβειρα του Λιβάνου ότι η Κύπρος προβαίνει σε συγκεκριμένα διαβήματα και διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση επανεξέταση του νομικού καθεστώτος των μεταναστών που προέρχονται από τη Συρία έτσι ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές τόσο προς τον Λίβανο όσο και προς την Κύπρο.

«Σήμερα ετοιμάζω σχετική επιστολή διάβημα προς τους ομολόγους μου και εξετάζουμε και αριθμό άλλων πρωτοβουλιών προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι χτες απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ενημερώνοντας την για την πρωτοβουλία της για πραγματοποίηση συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών πρώτης υποδοχής της ΕΕ στο περιθώριο Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ στην Ισπανία στα τέλη Απριλίου, και υπέδειξε ότι «μια προδιαβούλευση μεταξύ μας θα βοηθήσει για να δούμε ακριβώς τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε ως Κοινοβούλιο».

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε βήμα ή ευκαιρία μας προσφέρεται ακριβώς για να καταδείξουμε το Μεταναστευτικό ως το μείζον ζήτημα. Δεν αφορά μόνο την Κύπρο μας αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ και δεν υπάρχει άλλος τρόπος ειδικότερα τώρα με τους αριθμούς που καταφθάνουν καθημερινά και στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στο έδαφος της ΕΕ» είπε.

Σε ερώτηση τι ακριβώς θα εισηγηθεί προς τους ομολόγους της η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «είναι σε πολλές κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθούμε», προσθέτοντας πως όσον αφορά συγκεκριμένα τον Λίβανο, υπάρχει μια Συμφωνία η οποία επαναβεβαιώθηκε το 2020 και η οποία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Ανέφερε ακόμη πως προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αγοραστεί δύο σκάφη τα οποία ακριβώς θα ενισχύσουν τις περιπολίες επί της θαλάσσης για να μην έρχονται όλες αυτές οι ροές προς την Κύπρο. «Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε λοιπόν τι έγιναν αυτά τα σκάφη και παράλληλα θα πρέπει -και είναι κάτι που συζήτησα και με την Πρέσβειρα- να δούμε τι θα γίνει με το καθεστώς της αυτόματης προστασίας των Σύρων» δήλωσε.

«Παράλληλα ως κράτος θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλα εκείνα τα οποία έχουμε συζητήσει. Δηλαδή κλειστές δομές, τι θα γίνει με αυτές; Υλοποιούνται; Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση; Να δούμε μέχρι που βρίσκεται γιατί πρέπει άμεσα να γίνουν. Άμεση και ταχύτερη εξέταση όλων των αιτήσεων. Απελάσεις εκεί όπου μπορούμε όταν και εφόσον κρίνονται παράτυποι και παράνομοι οι μετανάστες και βεβαίως ζητούμε άμεσα τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Κύπρος από μόνη της, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε και εμείς πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουμε, δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα και αυτό πρέπει να τονίσουμε».

«Ήδη είδαμε παρόμοιες συμφωνίες τελευταίως να έχουν δρομολογηθεί με άλλες χώρες, θα πρέπει να γίνει το ίδιο ειδικά με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Λίβανο που γνωρίζουμε ότι είναι η χώρα η οποία φιλοξενεί πέραν των δύο εκατομμυρίων Σύρων μεταναστών και αντιλαμβάνεστε προς τα που όλο αυτό το ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα θα προχωρήσει», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα του Μεταναστευτικού είναι αποκλειστικά θέμα που αφορά την εκτελεστική εξουσία και ενδεχομένως λίγο την νομοθετική εξουσία και σε ερώτηση αν έχει κάνει οποιαδήποτε επικοινωνία με την εκτελεστική εξουσία για το θέμα, η κ. Δημητρίου είπε ότι το θέμα μας αφορά όλους και πως η Βουλή έχει σημαντικότατο ρόλο να επιτελέσει και μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία, «γι’ αυτό ασκούμε την επιρροή μας, τους ρόλους μας, μέσα από τη θεσμική μας ιδιότητα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά συλλογικά και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του ν’ αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα».

«Σίγουρα εμείς εκπροσωπούμε τους πολίτες και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τον κάθε Κύπριο πολίτη. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που εμείς λαμβάνουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο και θέλουμε να ενημερωθούμε πως ακριβώς είτε εφαρμόζονται συμφωνημένες δρομολογημένες προτάσεις είτε και παρεμβαίνουμε με ουσιαστικό ρόλο και παρέμβαση έχει και όπου χρειάζεται και σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι συνάδελφοι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

«Δεν θέλω προς το παρόν να πω για άλλα διαβήματα που θα γίνουν αλλά ήδη σας διαβεβαιώ ότι δρομολογούνται γιατί πλέον αυτό το ζήτημα είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό για όλους μας» πρόσθεσε.

Κληθείσα να διευκρινίσει σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής προς τους ομολόγους της η κ. Δημητρίου ανέφερε πως θα τονίζει την ανάγκη «μέσα από ένα συνασπισμό δυνάμεων ειδικά για τις χώρες της πρώτης εισόδου όπως θεωρείται και η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσουμε πίεση για να σταματήσει, να αρθεί το αυτόματο νομικό καθεστώς προστασίας των Σύρων».

Αυτό, πρόσθεσε «είναι το πρώτο βήμα και παράλληλα να δούμε πώς θωρακίζουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποφασίζουν οι διακινητές ή οι διάφοροι επιτήδειοι ποιοι και πότε θα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι απαγορεύεται να απελαύνονται οι Σύροι, η κ. Δημητρίου εξήγησε ότι αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο, «να επανεξεταστεί η αυτόματη νομική προστασία την οποία έχουν και αμέσως να περνούν από την ίδια διαδικασία εξέτασης γιατί συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας είναι ασφαλείς πλέον και ως τέτοιες θα πρέπει να καταγράφονται».

Εξήγησε ακόμη πως καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζει και ο Λίβανος, συμφώνησαν με την Πρέσβειρα του Λιβάνου να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή και πλήρη συντονισμό και για άλλα διαβήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για να καταδειχθεί, όπως υπέδειξε, η κρισιμότητα του ζητήματος και το πως θα πρέπει να τύχει χειρισμού σε συλλογικό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΒΕ: Καταδικάζει την απόρριψη της πρότασης για έτοιμο σκυρόδεμα – Παραλύουν οι κατασκευές

 Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να απορρίψουν και την 3η μεσολαβητική...

Ερντογάν για εποχή Τραμπ: Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

Στάση αναμονής τηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι να δει τα δείγματα γραφής του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τον τερματισμό των πολέμων, όπως...

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Αμερικανικό βέτο τέθηκε σήμερα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο κατάπαυση πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι...

Κλείνουν στις 26-27 Νοεμβρίου τα δημόσια νοσοκομεία – Σε 48ωρη απεργία οι γιατροί – Πως σχολιάζει ο Υπουργός Υγείας

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται τελικά οι γιατροί του δημοσίου την επόμενη εβδομάδα, αφού οι  συντεχνίες τους, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, απέρριψαν την Τετάρτη την πρόταση...

Η πρώην Λαϊκή πώλησε τις μετοχές που είχε στην Τράπεζα Κύπρου

Τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, πώλησε η πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, η πρώην Λαϊκή Τράπεζα πώλησε...

Έκπληξη Πρατηριούχων για δηλώσεις Προέδρου ΕΠΑ για τιμές καυσίμων

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων εκφράζει έκπληξη για τις δηλώσεις που έγιναν από την Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), Εύα Παντζαρή στην Κοινοβουλευτική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!