Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού παρέχοντας τους αξιοπρεπή διαβίωση οι Γενικοί Γραμματείς του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, και της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, παρέδωσαν το πρωί της Μεγάλης Τρίτης τις εισφορές του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει για το Πάσχα 350 πακέτα σε οικογένειες, με τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως το κόμμα του έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση στήριξη και ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην κατάσταση που υπάρχει, επικαλούμενη τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως είπε.
Η Πρόεδρος του Δικτύου Μαρία Μονογιού παραλαμβάνοντας τις εισφορές ανέφερε ότι μπορεί να είναι δύσκολο πιστέψουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται τα απαραίτητα, αλλά συμβαίνει
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παραδίδοντας την εισφορά του κόμματός του είπε ότι για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά το ΑΚΕΛ εισφέρει στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού προηγήθηκε εισφορά για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεισφέροντας στην προσπάθεια που καταβάλλει το Δίκτυο να στηρίξει οικογένειες οι οποίες έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών.
Αφού εξήρε το έργο και την προσφορά του Δικτύου, μέσα από την οποία όπως σημείωσε επιτυγχάνεται η στήριξη οικογενειών που δεν έχουν τα απαραίτητα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των αναγκών και των απαιτήσεων της ζωής, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως το κράτος δημιουργήσει τις απαραίτητες πολιτικές, οι οποίες θα στηρίζουν όλους όσοι έχουν ανάγκη τη στήριξη και την φροντίδα του κράτους.
«Είναι γνωστό ότι η κοινωνική πολιτική του έχει πάρα πολλές ελλείψεις», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές πρέπει να συνοδεύονται με υποδομές και δράσεις και όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται να έχει ένα κράτος σε μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, καθώς δεν μπορεί είναι μόνο θέμα επιδομάτων.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τα επιδόματα πρέπει να προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες της παρούσας εποχή.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακολούθως ότι οι δυσκολίες γίνονται ακόμα πιο μεγάλες εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που επικρατεί εδώ και μερικά χρόνια. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είχε πει από την αρχή ότι το φαινόμενο ακρίβειας δεν επρόκειτο να είναι παροδικό και ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί όπως και η μεγάλη πίεση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και όχι μόνο.
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει επιτέλους να δει η Κυβέρνηση και με λήψη άμεσων μέτρων και με την εφαρμογή πολιτικών που θα βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το κράτος να προσφέρει τα απαραίτητα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση στήριξη και ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην κατάσταση που υπάρχει, επικαλούμενη τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως είπε.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω στήριξη, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια το κράτος είχε αυξημένα έσοδα εξαιτίας της ακρίβειας που προσεγγίζουν τα δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η Κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους για να μπορεί να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία περισσότερο, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών που έχουν οι τράπεζες, αναφέροντας ότι είναι πάρα πολλά τα απροσδόκητα κέρδη που έχουν οι τράπεζες και σχεδόν αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ανέφερε ότι με αυτά τα λεφτά που μπορεί να εισπράξει το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μια σειρά από πολιτικές, όπως η επιδότηση των τόκων που είναι αυξημένοι, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, που είναι μια πολιτική δράση, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί.
« Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για την Κυβέρνηση να έχει περισσότερα έσοδα και να τα επιστρέψει προς την κοινωνία, προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προς τις μικρομεσαίες οικογένειες», συνέχισε, δηλώνοντας ότι «γι’ αυτό το πράγμα εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να γίνει πραγματικότητα».
Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους παραδίδοντας την εισφορά της Ομοσπονδίας είπε πως όταν σε μια περίοδο με τόσο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, δημοσιονομικών πλεονασμάτων, υπάρχει και φέτος αυτή η ανάγκη, δυστυχώς επιβεβαιώνεται, ότι ο πλούτος που παράγεται στον τόπο δεν κατανέμεται με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο.
Πρόσθεσε ότι είναι φανερό πως η ανάπτυξη εξακολουθεί να αφήνει στο περιθώριο ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, αναφέροντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο.
Συνεχίζοντας την προσφορά, συνεχίζουμε και τους αγώνες για πολιτικές που θα καταστήσουν αχρείαστες αυτού του είδους παρεμβάσεις, που σημαίνει πολιτικές οι οποίες να παρέχουν αξιοπρεπή εισοδήματα στους εργαζόμενους και πολιτικές που να αυξάνουν τα επιδόματα με βάση το κόστος ζωής και πολιτικές κοινωνικών υποδομών και προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, είπε η ΓΓ της ΠΕΟ.
Συμπλήρωσε ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη όταν δεν έλκει την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πολλούς μπροστά, αλλά τους αφήνει στη μέση του δρόμου και στο περιθώριο.
Παραλαμβάνοντας τις εισφορές, η Πρόεδρος του Δικτύου Αλληλεγγύης ,Μαρία Μονογιού, ανέφερε ότι οι εισφορές είναι σημαντικές και κρίσιμες για τους πενιχρούς πόρους του Δικτύου.
Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά καθώς εν έτει 2024 συνεχίζουμε να συζητούμε για οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά, είπε, προσθέτοντας ότι με συλλογικές και ατομικές πρωτοβουλίες προσπαθούμε να προσφέρουμε αυτά που το κράτος όφειλε να εξασφαλίσει.
Ερωτηθείσα εάν οι οικογένειες που στηρίζονται από το δίκτυο έχουν συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγοριοποίηση ή αν ανήκουν σε κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, η κ. Μονογιού είπε ότι δεν έχουν συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγοριοποίηση, είναι πολύτεκνες οικογένειες, ηλικιωμένοι χωρίς να κατηγοριοποιούνται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, περαιτέρω, ότι οι οικογένειες στηρίζονται από το Δίκτυο στη βάση κριτηρίων, έπειτα από αίτηση των ατόμων που ζητούν να πάρουν το πακέτο. Εξετάζονται οι αιτήσεις τους και δίνονται τα πακέτα, ανέφερε
Σημείωσε ότι βλέποντας τα άτομα που πηγαίνουν να παραλάβουν τα πακέτα, δεν μπορείς να αμφιβάλεις ούτε για την ανάγκη που έχει έστω και ένα από αυτά. Είναι πράγματι άτομα που έχουν ανάγκη , συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το Πάσχα δεν θα μείνει καμμιά οικογένεια χωρίς τα βασικά.