Θετικά εκφράστηκαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στην πρόταση για επέκταση της κρατικής χορηγίας στον ΟΚΥπΥ, την οποία παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε υπέρ της επέκτασης της κρατικής χορηγίας προς τον Οργανισμό ακόμα και για περίοδο δυόμιση χρόνων, μέχρι την τελική διορία για ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης.
Η κ. Γιαννάκη εξήγησε ότι η επέκταση της κρατικής ενίσχυσης προτείνεται λόγω της καθυστέρησης που διαπιστώνεται στο αναπτυξιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ, αφού η υλοποίησή του ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω της πανδημίας. Σημείωσε ότι με την επέκταση της κρατικής ενίσχυσης διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ΟΚΥπΥ και ότι ο λόγος που προτείνεται η επέκταση αυτή για ένα έτος, είναι για να μπορεί σε ένα χρόνο να ασκηθεί έλεγχος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου.
Ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Ρομπέρτος Καραχάννας, σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για την περίοδο 2024-2026 είναι ισοσκελισμένος και ότι υπολείπονται περίπου 233 εκ. για τα αναπτυξιακά έργα και το έργο ψηφιοποίηση που θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε να προχωρήσει η αυτονόμηση του Οργανισμού.
Εξάλλου, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για επέκταση της κρατικής ενίσχυσης προς τον ΟΚΥπΥ, γιατί το ποσό δίνεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Το ζήτημα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στη οποία τίθεται με τη μορφή του κατεπείγοντως.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε θετικά ακόμα και για επέκταση της κρατικής ενίσχυσης μέχρι το καλοκαίρι του 2026, με την προϋπόθεση να μη ζητηθεί παράταση το 2026. Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί η Επιτροπή για το αναπτυξιακό πλάνο που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε ότι, ακόμα κι αν δεν μπορεί να κοινοποιηθεί το αναπτυξιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ για λόγους ανταγωνιστικότητας, μπορεί να σταλεί ως εμπιστευτικό στην Πρόεδρο της Βουλής και από εκεί να ενημερωθεί όποιος το επιθυμεί. Σημείωσε, δε, ότι το ΑΚΕΛ είχε εισηγηθεί από την περίοδο της πανδημίας να αλλάξει η πρόνοια του νόμου για την περίοδο της κρατικής ενίσχυσης στον ΟΚΥπΥ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, επίσης ζήτησε να κατατεθεί εντός ενός μηνός στην Επιτροπή γραπτή ενημέρωση για όσα έγιναν στο διάστημα των πέντε ετών που είχαν υπολογιστεί για την αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ, καθώς και για το πως ο ένας χρόνος της επέκτασης της χορηγίας θα συμβάλει στον στόχο αυτό.
Υπέρ αποδέσμευσης κονδυλίου η Επιτροπής για αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα
Υπέρ της αποδέσμευσης κονδυλίου που αφορά στην αγορά υπηρεσιών για τον ΟΚΥπΥ από φυσικά πρόσωπα τάχθηκε η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, λόγω της περίπτωσης έκτακτων αναγκών ιατρικής φύσεως, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής από τον κ. Καραχάννα.
Στη συζήτηση που διεξήχθη, τέθηκαν προβληματισμοί τόσο για το είδος των υπηρεσιών, καθώς στις κατηγορίες υπηρεσιών για τις οποίες έγινε δέσμευση κονδυλίων από την Επιτροπή, περιλαμβάνονται τόσο ιατρικές, όσο και άλλες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες πληροφορικής.
Ο κ. Καραχάννας εξήγησε ότι δημιουργούνται κωλύματα και περιορισμοί από την πρόνοια για υποχρεωτική ενημέρωση και συγκατάθεση της Επιτροπής Υγείας για οποιαδήποτε σύμβαση του ΟΚΥπΥ με φυσικά πρόσωπα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε πρόσφατο περιστατικό, κατά το οποίο χρειάστηκε επειγόντως η αγορά υπηρεσιών από επεμβατικό ακτινολόγο, καθώς απουσίαζε ο επεμβατικός ακτινολόγος του ΟΚΥπΥ σε συνέδριο.
Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκη επεσήμανε ότι δεν είναι ιατρικής φύσεως όλες οι υπηρεσίες για τις οποίες έγινε δέσμευση του κονδυλίου και εισηγήθηκε να δημιουργηθούν δύο πίνακες για τα διαφορετικά είδη των υπηρεσιών, ώστε να μην ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις οι ίδιοι περιορισμοί και να προχωρήσει η αποδέσμευση του κονδυλίου που αφορά σε επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες, αλλά για τα υπόλοιπα να επανεξεταστεί το ζήτημα.
Υπέρ της αποδέσμευσης του κονδυλίου τάχθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί σε μεταγενέστερη φάση ο διαχωρισμός των υπηρεσιών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι να μην καλύπτονται μόνιμες ανάγκες με αγορά υπηρεσιών, αλλά μόνο έκτακτες, σημειώνοντας ότι για μόνιμες ανάγκες θα πρέπει να προχωρά η διαδικασία πλήρωσης οργανικών θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει αποδέσμευση κονδυλίων και για μη ιατρικές υπηρεσίες, εφόσον αιτιολογηθούν επαρκώς.
Ο ΟΚΥπΥ, πάντως, εξέφρασε τη συμφωνία του με τη θέση αυτή, διευκρινίζοντας ότι η αγορά υπηρεσιών καλύπτει είτε έκτακτες ανάγκες, είτε ανάγκες που υπάρχουν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την κάλυψη μίας μόνιμης θέσης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, συμφώνησε ότι θα πρέπει να αποδεσμεύσουν τα κονδύλια και να εξεταστούν στη συνέχεια διαχωρισμένες οι υπηρεσίες, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί το ποσό της αγοράς υπηρεσιών (150.000-200.000 ευρώ) για έκτακτες ανάγκες, για τις οποίες θα ενημερώνεται τακτικά η Βουλή.