Στις 13 Ιανουαρίου αρχίζει η ακρόαση της υπόθεσης πολιτογραφήσεων που σχετίζονται με το βίντεο Al Jazeera. Τη Δευτέρα το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να παραμείνει η ημερομηνία που είχε οριστεί για έναρξη της ακρόασης, παρά το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής να δοθεί παράταση 15 ημερών, προκειμένου να συσταθεί κείμενο παραδεκτών γεγονότων και να περιοριστεί η μαρτυρία.
Η δικηγόρος της Κατηγορούσας Αρχής, Χάρις Καραολίδου, ανέφερε ότι είχε ζητήσει από τους τρεις Συνήγορους Υπεράσπισης να υπάρξει μεταξύ τους επικοινωνία για το κατά πόσο θα έχουν κοινή γραμμή όσον αφορά τα κοινώς παραδεκτά γεγονότα, προκειμένου να ετοιμαστεί κείμενο παραδεκτών γεγονότων από την Κατηγορούσα Αρχή. Όπως είπε, αυτό δεν έχει γίνει.
Επιπλέον, ανέφερε ότι μία μάρτυρας που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο δεν βρίσκεται στη Δημοκρατία. Σημείωσε ότι έχουν γίνει προσπάθειες επικοινωνίας μαζί της με σκοπό να δοθεί μαρτυρία στο πλαίσιο της υπόθεσης. «Μέχρι στιγμής δεν κατέστη εφικτό. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό άμεσα, η Κατηγορούσα Αρχή θα επαναξιολογήσει το ζήτημα της προώθησης κατηγοριών που αφορούν τη μαρτυρία της συγκεκριμένης μάρτυρα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, θα περιοριστεί η υπόθεση.
Επισήμανε, ακόμα, ότι, καθώς η ίδια χειρίζεται άλλη υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η οποία απαιτεί την παρουσία της τρεις φορές τη βδομάδα, είναι «ανέφικτο να έχω άψογο χειρισμό» της υπόθεσης, και ζήτησε η έναρξη της ακρόασης να μετατεθεί για 15 μέρες, προκειμένου να καταστεί εφικτό να ετοιμάσει κατάλογο παραδεκτών γεγονότων και συνεπακόλουθα να περιοριστεί η μαρτυρία. Απώτερος σκοπός, είπε, είναι η εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου.
Ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι έχει κοινοποιήσει με email στην Κατηγορούσα Αρχή γεγονότα που κάνει η πλευρά του παραδεκτά, και αν η Κατηγορούσα Αρχή τα κάνει αποδεκτά, τότε ο ίδιος θα μπορούσε να τοποθετηθεί επί των παραδεκτών γεγονότων και των μαρτύρων που δεν θα χρειαστεί να καταθέσουν. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία του κ. Συλλούρη να ξεκινήσει η διαδικασία.
Η δικηγόρος της Κατηγορούσας Αρχής, ανέφερε ότι δεν έχει πάρει το σχετικό email, αλλά κοιτάζοντας εκ πρώτης όψεως το περιεχόμενο του που της κοινοποιήθηκε επί τόπου, είπε ότι εκ πρώτης όψεως θα ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτά.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζιοβάννη, Γιώργος Παπαϊωάννου, είπε ότι έχει συζητήσει με τον δικηγόρο του Αντώνη Αντωνίου, Ανδρέα Πιττάτζη, σημειώνοντας ότι μετά από σχετική προεργασία, πιθανώς 17 μάρτυρες να μη χρειάζεται να καταθέσουν, αφού οι καταθέσεις τους μπορούν να γίνουν παραδεκτά γεγονότα. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία του κ. Τζιοβάννη να ξεκινήσει η διαδικασία στις 13 Ιανουαρίου.
Με τη σειρά του, ο κ. Πιττάτζης είπε ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια κατάληξης σε παραδεκτά γεγονότα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «άσκοπο και ανώφελο» να οριστεί από τώρα νέα δικάσιμος 15 μέρες μετά την προγραμματισθείσα ημερομηνία ακρόασης και στο μεσοδιάστημα να προκύψουν εξελίξεις που σχετίζονται με τη μαρτυρία στην οποία αναφέρθηκε η Κατηγορούσα Αρχή. «Αν υπάρξει αλλαγή πορείας για αυτές τις κατηγορίες αλλάζουν άρδην τα δεδομένα σε σχέση με παραδεκτά γεγονότα και μάρτυρες», είπε, και πρότεινε να παραμείνει η ορισθείσα ημερομηνία έναρξης της ακρόασης.
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανακοίνωσε ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να αλλάξει η ημερομηνία ακρόασης. Σημείωσε ότι αν μεσολαβήσει κάτι, αυτό θα εξεταστεί τότε. «Αναμένουμε ότι στις 13 Ιανουαρίου η υπόθεση θα προχωρήσει κανονικά», σημείωσε. Επιπλέον, ρώτησε τους δικηγόρους υπεράσπισης αν θα προκύψουν ζητήματα δίκης εντός δίκης για οποιαδήποτε τεκμήρια, ζητώντας αν υπάρχει δυνατότητα αυτά να εξεταστούν ενιαία και όχι το καθένα ξεχωριστά, με τον κ. Παπαϊωάννου να απαντά ότι ενδεχομένως να υπάρχουν. «Αν γίνει απόπειρα για τεκμήρια που θεωρούμε ότι αποτελούν προϊόν παραβίασης συνταγματικών δικαιωμάτων, θα υπάρξει», είπε. Όσον αφορά το αν θα γίνει μία δίκη εντός δίκης, είπε ότι τα τεκμήρια δεν είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και πιθανώς αυτό να μην είναι εφικτό.