Σε ένα νέο σημείο αναφοράς, με ισχυρό χαρακτήρα, φιλοδοξεί να μετατραπεί το παλιό ΓΣΠ. Με στόχο την αναζωογόνηση τού Κέντρου της πρωτεύουσας, το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια αναβάθμισης της καρδιάς της Λευκωσίας. Δημιουργεί ταυτόχρονα «δρόμους» διασύνδεσης με την εντός των τειχών πόλη και άλλα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζονται, προσδίδοντας στο κέντρο της Λευκωσίας όλα τα χαρακτηριστικά ενός προορισμού, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Εκεί, το παλιό θα συναντά το καινούριο, και μαζί θα δημιουργήσουν τον ιδανικό προορισμό.
Το έργο βρίσκεται στην Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή της Λευκωσίας και θα συνδέει τη νέα πόλη με τον ιστορικό πυρήνα της Λευκωσίας, προωθώντας την βιώσιμη αστική κινητικότητα μέσω εγκαταστάσεων στάθμευσης και μετακίνησης.
Το nomisma.comc.cy, επικοινώνησε με τον Φορέα Υλοποίησης του έργου, τον Δήμο Λευκωσίας, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία υλοποίησης του.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ: ένας πνεύμονας αναπτυγμένος σε εδαφικό ανάγλυφο, με ισχυρό χαρακτήρα, κυρίαρχη τη φύση και διακριτικό το ανθρωπογενές περιβάλλον, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου.
Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δύο τεχνητών λοφίσκων, ένα δυτικά και ένα ανατολικά. Στο δυτικό τεχνητό λόφο, θα γίνει φύτευση δέντρων για να αποτελέσει έναν πράσινο πνεύμονα στο κέντρο της πόλης.
Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, στην οποία μάλιστα έχει ήδη επανατοποθετηθεί το ιστορικό εμβληματικό ρολόι, αμφιθέατρο στο κέντρο, εστιατόρια και καφετέριες.
Τέλος, τα δύο υπόγεια επίπεδα που έχουν κατασκευαστεί θα περιλαμβάνουν 554 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 33 θα είναι θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και οι 28 για άτομα μειωμένης κινητικότητας (οικογένειες). Στο παρόν στάδιο είναι υπό κατασκευή 12 χώροι φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 108 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πώς θα αλλάξει την πρωτεύουσα το έργο;
Σκεφτείτε ένα περίπατο στη Λευκωσία, ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο του Πεδιαίου που καταλήγει στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου και του νέου Μουσείου, με κατεύθυνση την Πύλη Πάφου, διαμέσου της ενοποιημένης πλέον τάφρου, το πάρκο Γαλλοφωνίας, στην Πλατεία Ελευθερίας, ακολούθως στην εντός των τειχών πόλη με τα μικρά δρομάκια και τις γραφικές πλατείες μέσω Λήδρας και Ονασαγόρου, στην Πλατεία Φανερωμένης, από την πρόσφατα αναβαθμισμένη οδό Αισχύλου προς Πλατεία Δημαρχείας, το Κέντρο Αριστείας Cyens και το Νέο Δημαρχείο, προς την Ερμού και την Πύλη Αμμοχώστου και μετά, κατά μήκος των Ενετικών Τειχών στη λεωφόρο Στασίνου (όπου σήμερα δημιουργείται διαδρομή για πεζούς και ποδήλατα), στο αναβαθμισμένο εμπορικό κέντρο, τη Μακαρίου, τη Στασικράτους και να καταλήξει στο πάρκο που διαμορφώνεται στην περιοχή του παλαιού ΓΣΠ.
Αυτή είναι παράλληλα μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική διαδρομή, με αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, αλλά και χώρους τέχνης και γκαλερί, όπως το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών και το Θέατρο Πόλης, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και πολλά άλλα.
Ποια αναμένεται να είναι τα οφέλη για τους δημότες και τον δήμο;
Πέραν από τον περίπατο που περιγράφεται πιο πάνω, από μόνος του ο χώρος θα αποτελεί ακόμη ένα πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Λευκωσίας προσφέροντας στους Λευκωσιάτες – και όχι μόνο – την επιλογή να ψυχαγωγηθούν, να ξεκουραστούν και να αθληθούν σε έναν ευχάριστο χώρο που θα συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με άλλες χρήσεις.
Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;
Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.